Οικονομία

Τραγωδία. Κινδυνεύουν με λουκέτο 200.000 επιχειρήσεις

Τραγωδία. Κινδυνεύουν με λουκέτο 200.000 επιχειρήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τραγωδία. Περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση των πρώτων δεδομένων μετά το lockdown για την ποσοτικοποίηση της επίδρασης της πανδημίας στην εγχώρια οικονομία από το Κέντρο Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ειδικότερα, από την ανάλυση των ερευνητών προκύπτει  ότι από το σύνολο των 820-830 χιλ. των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι πιθανόν έως και το 25%, δηλαδή πάνω από 200.000 επιχειρήσεις, να βρεθούν σε οριακές συνθήκες λειτουργίας το 2021. Επίσης η αναβολή πληρωμής φόρων και δανείων χρέους θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους των ΜμΕ από ένα ήδη υψηλό επίπεδο.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι οι ΜμΕ θα βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης και η ευπάθειά τους στο σοκ της προσφοράς αλλά και της ζήτησης θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είμαστε στην πρώτη φάση της κρίσης, όπου οι ΜμΕ βρίσκονται ακόμη σε κρίση ρευστότητας, η οποία όμως θα μετατραπεί σε κρίση εταιρικής φερεγγυότητας (δεύτερη φάση), με μαζικές πτωχεύσεις στους επόμενους 12-18 μήνες.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι μια κατάρρευση σημαντικού αριθμού ΜμΕ, οι οποίες αποτελούν τον κορμό της απασχόλησης στη χώρα μας, θα έχει ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία, τις προοπτικές ανάπτυξης, την εργασία, τις προσδοκίες των ξένων επενδυτών, ακόμη και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος ενδέχεται να τεθεί υπό νέα πίεση από την εμφάνιση μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η πανευρωπαϊκή μελέτη ερευνά ποιοι τομείς πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση και προκύπτει ότι μεταφορές, κατασκευές, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, αεροπορικές μεταφορές, υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων, ακίνητα, επαγγελματικές υπηρεσίες και λοιπές προσωπικές υπηρεσίες θα είναι οι πιο ευάλωτοι.

Η Ελλάδα είναι στην υψηλότερη θέση σε συγκέντρωση στους πέντε πρώτους τομείς με αρνητικές επιδράσεις με 73,6%, η Ιταλία ακολουθεί με 71%, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες με 67%, το Βέλγιο με 64% και η Ισπανία 63%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τομείς αποτελούν σχεδόν το 90% της εργασίας στη χώρα μας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X