Διεθνή

Τραγωδία στο Ισραήλ: Δεκάδες νεκροί ποδοπατήθηκαν σε θρησκευτικό προσκύνημα (vids)

Τραγωδία στο Ισραήλ: Δεκάδες νεκροί ποδοπατήθηκαν σε θρησκευτικό προσκύνημα (vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η εθνική υπηρεσία του Ισραήλ Magen David Adom (MDA) επιβεβαίωσε τους θανάτους χωρίς να δώσει ακριβείς αριθμούς και είπε ότι δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο όταν ποδοπατήθηκαν στο χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη ετήσιο θρησκευτικό προσκύνημα στην πόλη Μερόν, στο βόρειο Ισραήλ.

Η εφημερίδα Haaretz αναφέρει τουλάχιστον 44 άτομα σκοτώθηκαν. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκκενώνουν τους τραυματίες.

Καταμετρήσαμε 38 νεκρούς επιτόπου, όμως έχουμε κι άλλους (τραυματίες που κατέληξαν) σε νοσοκομείο», δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου άμεσης βοήθειας Magen David Adom (MDA, το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού).

Από την πλευρά του το νοσοκομείο Ζιβ, ένα από αυτά στα οποία διακομίστηκαν δεκάδες από τα 100 και πλέον θύματα, ανέφερε πως καταμετρά έξι νεκρούς, κατά συνέπεια το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία ανέρχεται σε τουλάχιστον 44.

«Δυστυχώς, υπάρχουν θάνατοι», δήλωσε από την πλευρά του, ο διευθυντής του ιατρικού τμήματος της εβραϊκής κοινότητας Χατζάλα, Άβι Μάρκους.

Στην εβραϊκή θρησκευτική γιορτή του Λαγκ Μπ’ομέρ συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 άτομα.

Πώς σημειώθηκε η τραγωδία

Δεκάδες χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Όρος Μερόν, όπου βρίσκεται ο τάφος ενός ραβίνου του 2ου αιώνα, για την ετήσια γιορτή Λαγκ Μπ’ομέρ, για ολονύχτιες προσευχές, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια γύρω από φωτιές.

Τα εκστατικά πλήθη κατέκλυσαν τον χώρο παρά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων δημόσιας υγείας να αποφεύγονται οι συναθροίσεις εξαιτίας του κινδύνου μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως συνειδητοποίησαν πως άνθρωποι είχαν υποστεί ασφυξία ή είχαν ποδοπατηθεί μόνο όταν ένας από τους οργανωτές πήρε τηλεβόα και άρχισε να καλεί να αραιώσει αμέσως το πλήθος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας προσκυνητής πίστευε ότι υπήρχε προειδοποίηση για βόμβα όταν ακούγονταν μηνύματα μεγάλης φωνής που προτρέπουν τα πλήθη να διαλύσουν.

“Κανείς δεν φαντάστηκε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί εδώ”, ανέφερε ο άντρας στο Channel 12 TV “Η χαρά έγινε πένθος, ένα μεγάλο φως έγινε ένα βαθύ σκοτάδι.”

συμμετέχοντες στο φεστιβάλ

Ο Γιάνκι Φέρμπερ, δημοσιογράφος του ορθόδοξου εβραϊκού ιστότοπου Μπεχάντρεϊ Χαρέντιμ το περιέγραψε ως «μεγάλη καταστροφή»

“Πάνω από χίλιοι άνθρωποι προσπάθησαν μαζί να κατεβούν σε ένα πολύ μικρό μέρος, σε πολύ στενό δρόμο και έπεσαν το ένα πάνω στο άλλο”, είπε στο BBC.

Ο εορτασμός στο Όρος Μερόν, στο ομώνυμο χωριό, ήταν μια από τις μεγαλύτερες μαζικές συναθροίσεις στο Ισραήλ – και πιθανόν όχι μόνο – αφότου ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού πριν από έναν χρόνο και πλέον. Επιτράπηκε να γίνει εξαιτίας του ότι έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα, με πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, ή το 53% του πληθυσμού άνω των 20 ετών, να έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου του. Το Ισραήλ έχει καταγράψει πάνω από 6.300 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου κάπου 838.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Το MDA ανέφερε ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 103 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον Δίαυλο 12, οι νεκροί έχουν φθάσει τους 38. Η αστυνομία έκλεισε τον χώρο και διέταξε οι προσκυνητές να απομακρυνθούν αμέσως. Στρατιωτικά ελικόπτερα κινητοποιήθηκαν για την αεροδιακομιδή των τραυματιών σε νοσοκομεία.

Ο Μακρόν αποστρατεύει τους αξιωματικούς που υπέγραψαν την επιστολή κατά των τζιχαντιστών

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X