Επιλογές

Τράπεζες: Οι αλλαγές στις συναλλαγές – Θα χρεώνουν μέχρι και την ερώτηση υπολοίπου

Τράπεζες: Οι αλλαγές στις συναλλαγές – Θα χρεώνουν μέχρι και την ερώτηση υπολοίπου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες οι συναλλασσόμενοι με τις τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες τσουχτερές χρεώσεις για πολύ απλές συναλλαγές, για τις οποίες σήμερα έως σήμερα δεν πλήρωναν ούτε σεντ.

Από τις 31 Οκτωβρίου οι τράπεζες θα χρεώνουν την ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ 0,20 ευρώ. Το αντίγραφο των τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ θα κοστίζει 0,15 ευρώ. Αλλά και η επανέκδοση PIN θα είναι τσουχτερή, καθώς θα επιβαρύνεται με 3 ευρώ. Αυτή δε η χρέωση έχει ενσωματωθεί ήδη στους τιμοκαταλόγους κάποιων τραπεζών, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ των χρηστών καρτών.

Οι προαναφερόμενες χρεώσεις έρχονται να προστεθούν σε ήδη επιβληθείσες αυξημένες προμήθειες. Είναι ενδεικτικό πως εάν και πριν από έναν χρόνο η επανέκδοση χρεωστικής κάρτας ήταν εντελώς δωρεάν, συντονισμένα οι συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να χρεώνουν την επανέκδοση των χρεωστικών καρτών με 5-6 ευρώ.

Αλλά και τα application των τραπεζών επιβαρυνθήκαν ήδη με χρεώσεις και πιθανώς να ακολουθήσουν και άλλες. Συστημική τράπεζα επέβαλε πρόσφατα χρέωση στην υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων από το κινητό, η οποία προσφερόταν δωρεάν για ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως, ακόμη και μεταξύ διαφορετικών τραπεζών.

Η πληρωμή εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία είναι ένα ακόμη παράδειγμα υπηρεσιών που μέχρι πρόσφατα ήταν δωρεάν, αλλά πλέον χρεώνονται από κάποιες τράπεζες. Πλέον, υπάρχει προμήθεια 50 λεπτών για τους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς και 30 λεπτών για τους πελάτες της Alpha Bank ανά συναλλαγή. Σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους των άλλων δύο συστημικών τραπεζών, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, δεν υπάρχει για την ώρα κάποια χρέωση.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει πως οι αυξημένες χρεώσεις των τραπεζών είναι μια διαρκής «παγίδα». Δεδομένου ότι πολλοί συναλλασσόμενοι στα ΑΤΜ είχαν μάθει να κάνουν τις σχετικές συναλλαγές, και πλέον έχουν συνηθίσει σε αυτές, εάν δεν ενημερωθούν εγκαίρως θα βρεθούν να χρεώνονται για απλές συναλλαγές που έως τώρα γνώριζαν πως δεν τους κοστίζουν τίποτε.

Οι πρωτόγνωρες χρεώσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση των καταναλωτών και έχουν ήδη μεταφερθεί σε βουλευτές και υπουργούς. Κάποιοι ευρωβουλευτές μετέφεραν το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, εγείροντας θέμα για την εναρμονισμένη πρακτική των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Προ εβδομάδος για το θέμα ρωτήθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα χρηματοπιστωτικά θέματα Γιώργος Ζαββός, ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι πρακτικές σχετικά με θέματα προμηθειών και χρεώσεων των τραπεζών είναι ζήτημα ανταγωνισμού.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν πως με το θέμα θα ασχοληθεί και ο νεοδιορισμένος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Iωάννης Λιανός.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X