Πολιτική

Τρία ραπίσματα σε Μητσοτάκη για το ρωσικό εμβόλιο-Η Γερμανία αγοράζει

Τρία ραπίσματα σε Μητσοτάκη για το ρωσικό εμβόλιο-Η Γερμανία αγοράζει
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο ράπισμα έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ο οποίος δήλωσε ότι από το γεωπολιτικό παιχνίδι με τα εμβόλια επιλέγει την υγεία του αυστριακού λαού. Το τρίτο και πιο ισχυρό ήρθε από τη Γερμανία η οποία προγραμματίζει να αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις.

Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Σαξωνίας Μίχαελ Κρέτσμερ, μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκο έκανε ανάρτηση από τη Μόσχα στο Twitter και γράφει: Τασσόμαστε σθεναρά υπέρ μιας ταχείας διαδικασίας έγκρισης ως τον Μάιο του ρωσικού εμβολίου Sputnik V από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Και πρόσθεσε ότι η Γερμανία σχεδιάζει να αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19, παρότι ακόμη δεν έχει λάβει έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν είχε δηλώσει προ ημερών ότι η Γερμανία διαπραγματεύεται με την Ρωσία, ώστε να παραλαμβάνει τελικά 10 εκατ. δόσεις κάθε μήνα το Καλοκαίρι. Παράλληλα, είχε επιβεβαιώσει ότι το Βερολίνο κινείται αυτόνομα μετά την άρνηση της ΕΕ να κάνει κεντρικά την διαπραγμάτευση για προμήθεια του Sputnik V για όλα τα κράτη μέλη. Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του εν λόγω εμβολίου, είχε ανακοινώσει στις 8 Απριλίου ότι άρχισε διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο «για ένα συμβόλαιο αγοράς εκ των προτέρων».

Ολα τα προαναφερόμενα είναι μία τεράστια μομφή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αρνείται να αναζητήσει αντίστοιχες επιλογές, την ώρα που η χώρα είναι μόλις έναν μήνα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και ο εμβολιασμός με τις δύο δόσεις δεν έχει φτάσει στο 10%  (ο πρωθυπουργός πριν λίγες είχε ανακοινώσει 770.000 να έχουν κάνει τις δύο δόσεις, δηλαδή 7% των Ελλήνων περίπου), ενώ για την επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης» απαιτείται να έχει εμβολιαστεί το 60%-70%).

Με την απόφαση του Βερολίνου να αγνοήσει τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μήπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακολουθήσει βάζοντας την υγεία του ελληνικού λαού πάνω από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X