Η τρίτη αξιολόγηση θα καθορίσει εθνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις

Η τρίτη αξιολόγηση θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό εθνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Μία ταχεία κατάληξη σε συμφωνία, χωρίς πρόσθετα μέτρα και δυσκολίες για την Ελλάδα, θα αποτελεί το καλύτερο διαβατήριο για τις οικονομικές εξελίξεις και την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον επόμενο χρόνο, στοιχείο καθοριστικό για τις τρεις προαναφερόμενες επιδράσεις, οι οποίες είναι διαλεκτικά συνδεδεμένες.

Σε εθνικό επίπεδο γιατί η γρήγορη και με καλά συμπεράσματα συμφωνία, θα βοηθήσει τη χώρα να βγει με ένα καθαρό τρόπο από τα μνημόνια και να περιορίσει την επιτροπεία η οποία σήμερα είναι στενός κορσές και απαγορεύει ουσιαστικά στην κυβέρνηση να ασκήσει πολιτική σε ένα τεράστιο εύρος θεμάτων της κοινωνικής, οικονομικής και άλλων τομέων της ζωής της χώρας.

Αν υπάρξει καθυστέρηση θα επηρεαστούν αρνητικά πολλά από τα οικονομικά μεγέθη τόσο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όσο και της εξόδου στις αγορές με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, πράγμα που σημαίνει πιο στενός έλεγχος από τα όργανα των δανειστών.

Σε πολιτικό επίπεδο οι επιδράσεις ξεκινούν από τον ανασχηματισμό που θα γίνει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μετά την αξιολόγηση και φτάνουν ακόμα και μέχρι τις εκλογές, αν εκδηλωθούν αρνητικές συνέπειες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε φαινόμενα όπως η υπό στενή επίβλεψη έξοδος στις αγορές και μετέπειτα αυστηρή επιτροπεία.

Το άσχημο σενάριο προβλέπει, επίσης, πρόσθετα μέτρα, καθώς και αδυναμία εφαρμογής των θετικών μέτρων το 2019, πράγμα που όπως γίνεται αντιληπτό θα επιδράσει καθοριστικά στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Υπό το πρίσμα τέτοιων και τόσο δυσάρεστων εξελίξεων δεν αποκλείεται η κυβέρνηση που σχεδιάζει την προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο του 2019, να προσφύγει νωρίτερα ώστε να γλιτώσει από τις συνέπειες της αρνητικής πορείας της οικονομίας.

Σε οικονομικό επίπεδο η γρήγορη ή η καθυστερημένη κατάληξη της τρίτης αξιολόγησης θα καθορίσει, το οικονομικό κλίμα, τις επενδύσεις, καθώς και την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού (εξάλλου είναι ένας από τους παράγοντες που λαμβάνει υπόψη το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις προβλέψεις που κάνει για την πορεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών μεγεθών το 2018).

Στην περίπτωση ταχείας συμφωνίας και περάτωσης της τρίτης αξιολόγησης το αργότερο ως το τέλος του χρόνου, θα βελτιωθεί θεαματικά το κλίμα, οι επενδυτές θα ενθαρρυνθούν, θα επιταχυνθούν επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ θα ¨ξεπαγώσουν¨ και εκείνα που περιμένουν τις καλύτερες μέρες.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο εύχονται ακόμα και οι Ευρωπαίοι, τόσο από την πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, όσο και παράγοντες από τις διάφορες χώρες, γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομία θα μπει στο 2018 υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Ο άγνωστος παράγοντας που δεν επιτρέπει ασφαλείς εκτιμήσεις είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και να μετατεθεί η εφαρμογή των θετικών μέτρων που νομοθέτησε η κυβέρνηση από το 2013 και μετά.

Η επιμονή σε αυτές τις θέσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν πολιτική αυτοκτονία σε περίπτωση που τις αποδεχτεί η κυβέρνηση, γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ πιθανό να τορπιλίσουν τη συμφωνία και να τη στείλουν μακριά το 2018.

Αν αυτό συμβεί θα είναι η επικράτηση του χειρότερου σεναρίου, το οποίο Ελληνες και Ευρωπαίοι ξορκίζουν και εύχονται η συμβιβαστική στάση του ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών να αποτελεί το προοίμιο ενός γενικότερου συμβιβασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ