Πολιτική

Τσίπρας: Προκάλεσε «σεισμό» και βγήκε «σκονισμένος» αλλά θριαμβευτής στον ΣΥΡΙΖΑ!

Τσίπρας: Προκάλεσε «σεισμό» και βγήκε «σκονισμένος» αλλά θριαμβευτής στον ΣΥΡΙΖΑ!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία από τις πλέον σημαντικές στην πορεία του κόμματος προς τον μετασχηματισμό που επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Αυτό, δεν ήταν ένα απλό Σαββατοκύριακο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν μία από τις πολλές συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Ήταν κάτι περισσότερο.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός ότι δεν είχε δώσει τέτοιου είδους σημάδια σύγκρουσης τις προηγούμενες ημέρες, κατέβηκε στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, αποφασισμένος να προχωρήσει στον μετασχηματισμό του κόμματος και επειδή αυτός ο μετασχηματισμός στρέφεται εμφανώς προς το κέντρο και όχι προς τα αριστερά, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει, ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε με διάθεση για… αλλαγή. Και μάλιστα για «αλλαγή εδώ και τώρα».

Ο Τσίπρας προκάλεσε σεισμό!

Αποφάσισε λοιπόν να προκαλέσει ένα «σεισμό» στο εσωτερικό του κόμματος και να τον αντιμετωπίσει κι αυτόν και τις όποιες συνέπειες ενδεχομένως να είχε, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Σήμερα θα μπορούσε να έχει προκύψει μέγιστο πολιτικό θέμα, αλλά τελικά είναι μία μέρα εσωκομματικού θριάμβου του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που υποστηρίζουν ότι η πολιτική θέλει ρίσκο και ο πρώην πρωθυπουργός πήρε το ρίσκο να ζήσει τον «σεισμό» που προκάλεσε μαζί με τους συντρόφους του. Στο τέλος της ημέρας, βγήκε από ένα κτίριο που συνταράχτηκε συθέμελα, ξεσκονίζοντας το πέτο του. Έστω κι αν χρειάστηκε ακόμη και μία απολύτως οριακή πλειοψηφία (55 υπέρ, 50 κατά και 5 «λευκά») για την τροπολογία ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου τα νέα εγγεγραμμένα, μέσω του isyriza μέλη.

ΣΥΡΙΖΑ

Για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, ο Αλέξης Τσίπρας κατέβηκε στο συνέδριο παίζοντας φουλ επίθεση το Σάββατο το πρωί στη βασική ομιλία του, έβαλε το γκολ και μέχρι την Κυριακή αργά το βράδυ, κατάφερε να κρατήσει το σκορ στο 1-0 και να πάρει μία τεράστια νίκη. Το αν θα δεχτεί κριτική ή όχι για τον τρόπο που… έπαιξε, για ορισμένους πολιτικούς αναλυτές για τον τρόπο που… ενέπαιξε κάποιους παλιούς συντρόφους, έχει ασφαλώς την σημασία του, αλλά στο τέλος της ημέρας, όπως και στο ποδόσφαιρο έτσι και στην πολιτική, το αποτέλεσμα μετράει.

Και το αποτέλεσμα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από αυτό το… καυτό Σαββατοκύριακο εν τέλει με ομοφωνία.

Αποφασισμένος ο Τσίπρας και… ομόφωνη η απόφαση της αλλαγής

Ο απολογισμός πέρασε με ομοφωνία, η εισήγηση του για προσθήκη στο όνομα καθώς και τον οδικό χάρτη μέχρι το Συνέδριο πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία. Επίλεξε να αφήσει για αργότερα το ποιο θα είναι το όνομα, διότι όπως άλλωστε σημείωσε ακόμη δεν έχει καταλήξει ούτε ο ίδιος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε πως πλέον «παίρνει το παιχνίδι στα χέρια του» και είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τον τρόπο που έχει επιλέξει για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και ο δρόμος προς το Συνέδριο είναι σαφώς πιο βατός.

Αλλωστε όπως σοφά λένε, η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μία ακόμη φορά έδειξε εκ του αποτελέσματος ότι την κατέχει. Οι όποιες διαφωνίες για την τακτική του, μπορούν να καταγραφούν, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει και ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ με κατεύθυνση από τα αριστερά προς το κέντρο συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Τόσο γοργούς που αν και τυχαίο δεν μπορεί να μην σημειωθεί, ότι την ερχόμενη Πέμπτη κι αφού πρώτα θα έχει μεσολαβήσει η ομιλία του στη Γερουσία στο Παρίσι με θέμα τα Βαλκάνια, θα ακολουθήσει η συμμετοχή του στο συνέδριο των Ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X