Πολιτική

Σήκωσε το γάντι του Μητσοτάκη ο Τσίπρας! «Ζητούσατε την απόλυση αυτών που σήμερα λέτε ήρωες»! LIVE η Βουλή

Σήκωσε το γάντι του Μητσοτάκη ο Τσίπρας! «Ζητούσατε την απόλυση αυτών που σήμερα λέτε ήρωες»! LIVE η Βουλή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την… σκυτάλη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκίνησε την “μάχη” στη Βουλή, όπου διεξάγεται συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015” είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική του και το πρόγραμμα που προτείνει για την έξοδο από την κρίση για τον κορονοϊό.

Ο Αλέξης Τσίπρας… σήκωσε το γάντι και άμεσα επιτέθηκε στον πρωθυπουργό:

“Μέχρι χθες, τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπαλλήλους και τώρα τους λέτε ήρωες. Άλλες φορές υπαγορεύατε την απόλυσή τους, ή την μείωση του μισθού τους”, τόνισε.

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε παράταση 3 μηνών για την προστασία πρώτης κατοικίας

Παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο, ωστόσο τόνισε πως “το αυτονόητο πολλές φορές δεν αρκεί”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως τα μέτρα έδωσαν χρόνο στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση δεν τον εκμεταλλεύτηκε. “Προσλήψεις κάνατε;”, αναρωτήθηκε.

“Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε κι αυτούς συμβασιούχους. Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν αυξηθεί αλλά ελάχιστα. Αρχίσατε να προσθέτετε τα κρεβάτια που έχουν δίπλα αναπνευστήρα. Δεν είναι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυτές. Είναι κυρίως το προσωπικό, οι εντατικολόγοι, οι γιατροί. Προσλάβατε κανέναν; Εμείς είχαμε προκηρύξει προσλήψεις. Παγώσατε την διαδικασία. Λέγατε σε αυτό το βήμα “θα σας κάνω να ανατριχιάσετε γιατί θα προτείνω την συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα”. Αυτή ήταν η ιδεολογία σας”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη μη πληρωμή υπερωριών στο προσωπικό και για το ζήτημα των τεστ αναρωτήθηκε τι έγινε για να βγούμε με ασφάλεια από την καραντίνα. Αγνοήσατε τις επιστολές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ότι μπορούν να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Αναρωτήθηκε αν είναι αβλεψία ή σκοπιμότητα και είπε ότι η χώρα μας είναι τελευταία σε τεστ σε όλη την Ευρώπη και η μοναδική χώρα που προσπερνάμε είναι η Βουλγαρία. Πορευόμαστε στα τυφλά με τα μάτια δεμένα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε επίσης «γιατί θα ανοίξουν Γυμνάσια και οι δυο τάξεις του Λυκείου. Στο θέμα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα εσείς παίρνεται μια απόφαση που ενέχει αχρείαστο ρίσκο και κινδύνους. Τα σχολεία τα ανοίγετε για να δρέψετε δάφνες νικητή που έχετε συνηθίσει. Για να δείξετε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα που δεν θα έρθει». Αναρωτήθηκε «γιατί τον Μάρτιο τα σχολεία ήταν υγειονομικές βόμβες και τώρα δεν είναι. Γιατί τώρα η μάσκα που ήταν αχρείαστη είναι τώρα επιβεβλημένη και θα επιβάλλονται και πρόστιμα. Υπεύθυνη στάση δεν τη λες αλλά αλλοπρόσαλλη με μεγάλη δόση κομματικής μεροληψίας». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί την περίσταση για να νομοθετεί και να περνάει τροπολογίες εξυπηρετήσεων».

Μίλησε για ελληνική εκδοχή ολοκληρωτισμού και Ορμπανισμού διερωτώμενος «πώς η κυβέρνηση έδωσε 20 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ παρακάμπτοντας τη Διαύγεια σε μια εταιρεία που συνεργαζόταν με το κόμμα σας προεκλογικά». Αναρωτήθηκε επίσης «πού πάνε τα λεφτά; Δήθεν για να μας ενημερώσουν για την πανδημία και σε site με έδρα τις ΗΠΑ;». Μίλησε για «απόπειρα εξαγοράς και επιβράβευσης των φρονίμων και συνετισμού των ατάκτων. Αυτό είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην αγορά εργασίας μίλησε για πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. «Με βάση αυτό το σχέδιο», είπε, «και όχι με βάση κάποιες λάθος επιλογές μετατρέψατε χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους ανέργους. Αφήσατε ανεξέλεγκτες τις απολύσεις. Όλα αυτά ήταν δικές σας επιλογές με ιδεολογικό πρόσημο. Αυτό είναι δική σας έμπνευση και δική σας πατέντα. Το τι δούλεψε και τι όχι βγείτε να ρωτήσετε την αγορά. Τον λογαριασμό θα τον δούμε». Είπε ακόμα ότι «μίλησε με υπεροψία για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για εμπροσθοβαρή και οριζόντια στήριξη της εργασίας. Όλους αυτούς που έχετε αφήσει στην τύχη τους. Στα αιτήματα το Νότου για χρηματοδότηση εσείς απαντάτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα;».

Για την ύφεση είπε ότι αν είναι στο 4%, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, του το χαρίζει. Αν είναι, όμως, παραπάνω τότε θα έχει την υπογραφή του.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των voucher και το αποκάλεσε σκάνδαλο. «Ταπεινώσατε τους επιστήμονες, που τους είχατε κάνει σημαία προεκλογικά με μια εξευτελιστική και διάτρητη από κάθε άποψη διαδικασία». Και ρώτησε: «Ξέρατε, κύριε Μητσοτάκη; Και αν δεν ξέρατε γιατί κρατάτε τον κ. Βρούτση στη θέση του;».

Μίλησε επίσης για απευθείας αναθέσεις από το υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, και άλλα υπουργεία. «Φιλικές» εταιρείες που ξαφνικά άλλαξαν αντικείμενο και άρχισαν να παίρνουν αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για απολυμάνσεις στις φυλακές! Η κοινωνία δεν είναι κουφή και τυφλή.

Κλείνοντας, είπε: «Η κρίση είναι ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, να σταθούμε μπροστά σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται, κάθε οικογένεια που βλέπει με φόβο το μέλλον, για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, χέρι με χέρι, τη δοκιμασία της πανδημίας. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στη δύσκολη αυτή μάχη. Αλλά και ευκαιρία να αλλάξουμε αντιλήψεις, προτεραιότητες, και πρακτικές. Να έρθει η κοινωνική πλειοψηφία, με μια μεγάλη συμμαχία προόδου και αλλαγής, στο προσκήνιο. Να γυρίσουμε την πλάτη στις πολιτικές απαξίωσης του δημόσιου χώρου, και αποθέωσης των νόμων της αγοράς, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον. Να ενισχύσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης και συμπόρευσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και των ανθρώπων.
Να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που στο προοίμιο του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα την δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών. Και από κεφάλαιο σε κεφάλαιο θα περιγράφει την πορεία της χώρας προς ένα δίκαιο, δημοκρατικό αύριο, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο.

Και ακριβώς γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.
Και που θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι, από τα ταραγμένα νερά της ύφεσης και της κοινωνικής αδικίας, που εσείς με τη πολιτικής σας έχετε εκ νέου οδηγήσει».

Δείτε ζωντανά όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/4019362664755632/

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X