Τζανακόπουλος-Παπαδημητρίου: Γιατί έβγαλαν τα σπαθιά από τα θηκάρια

Είναι φαινόμενο σπάνιο μεν, αλλά όχι απίθανο, δημοσιογράφοι να διασταυρώνουν τα ξίφη ή αν προτιμάτε τα σπαθιά τους,  τους με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αυτό συνήθως γίνεται κατά την ώρα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Αυτό που συνέβη ανάμεσα στον Μπάμπη Παπαδημητρίου και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο είναι ακόμα πιο σπάνιο και εξ΄ αυτού του λόγου ιδιαίτερα ενδιαφέρον και άξιο παρατήρησης και ανάλυσης, ώστε να δούμε τις επιδιώξεις του καθενός.

Είναι γνωστό στον κόσμο των οικονομικών συντακτών ότι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου διατηρεί μία στενή σχέση με τον Γιάννη Στουρνάρα, τουλάχιστον για 25 χρόνια.

Είναι γνωστό επίσης, ότι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου εκφράζει απόψεις και θέσεις οι οποίες σπάνια έως ποτέ, κινούνται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και πρακτικής.

Είναι επίσης γνωστό ότι η σχέση της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα βρίσκεται αυτή την εποχή στο ναδίρ, εξαιτίας της τοποθέτησης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας υπέρ της προληπτικής γραμμής (πολιτική που είχε υιοθετήσει όταν ήταν υπουργός Οικονομικών) μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο.

Είναι επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μία καθαρή έξοδο, χωρίς πιστοληπτική γραμμή ή άλλες δεσμεύσεις που μπορεί να αποφύγει και γι΄ αυτό επέλεξε να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας της τάξης των 9 ως 12 δισ. ευρώ).

Είναι επίσης γνωστό πως η καθαρή έξοδος θα είναι ίσως το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης ως τον Αύγουστο και ένα από τα κεντρικά εκλογικά συνθήματα, όταν γίνουν οι εκλογές.

Ε, λοιπόν όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και η απαραίτητη εκρηκτική ύλη για να συγκρουστούν και μάλιστα σκληρά οι δύο άντρες.

Ιδού λοιπόν πως έχει διεξαχθεί ως τώρα ο «πόλεμος».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ανάρτησή του με τίτλο: Τι δεν κατανοεί ο τηλεσχολιαστής, επιτίθεται και μάλιστα με πολύ μεγάλες δόσεις ειρωνείας στον σχολιαστή του Σκάι.

Τζανακόπουλος Παπαδημητρίου

«Επειδή το άρθρο 4 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος δεν προβλέπει ότι τη γενική οικονομική πολιτική διαμορφώνει ο κύριος Μπάμπης Παπαδημητρίου και οι συν αυτώ, αλλά αντίθετα προβλέπει σχετικά: “Πρωταρχικός σκοπός της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του γενικού επιπέδου των τιµών. Με την επιφύλαξη του πρωταρχικού σκοπού **η Τράπεζα στηρίζει τη γενική οικονοµική πολιτική της Κυβέρνησης**”».

Ο υπουργός Επικράτειας προσθέτει: «Επειδή το πλήρες άρθρο 5Α του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει: «**Κατά την άσκηση των αρµοδιοτήτων τους**, η Τράπεζα της Ελλάδος και τα µέλη των οργάνων της δε ζητούν ούτε δέχονται οδηγίες από την Κυβέρνηση ή οργανισµούς. Η Κυβέρνηση και οι λοιποί φορείς πολιτικής εξουσίας δεν επιδιώκουν να επηρεάζουν τα όργανα της Τράπεζας **κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους**».

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος συμπληρώνει: «Επειδή ο κύριος Παπαδημητρίου, καίτοι προβάλλει εαυτόν ως διαβαστερό και διαβασμένο σε αντίθεση με την “ομάδα των νεαρών πραιτωριανών” που περιβάλλει τον Πρωθυπουργό, κατάφερε να μη διαβάσει το πλήρες άρθρο 5Α, πολλώ δε μάλλον το προηγούμενο άρθρο 4. Ιδιαιτέρως δε τα τμήματα αυτών που έχουν τεθεί εντός αστερίσκων.

Επειδή η δήλωσή μου, όπως μεταφέρεται από τον διαβαστερό κύριο “για την ιστορία”, έχει ως ακολούθως: “Ο κύριος Στουρνάρας είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Οφείλει να λειτουργεί **με βάση τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του, πάντοτε στο πλαίσιο των γενικών πολιτικών που καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο**”».

Και στο τέλος η μεγάλη μπηχτή

Καταλήγοντας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογραμμίζει:

Επειδή προδήλως ο κύριος Παπαδημητρίου ούτε αυτή τη δήλωση κατάφερε να διαβάσει σωστά.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Την άμεση επιστροφή του κυρίου Παπαδημητρίου στο δημοτικό προκειμένου να μάθει ανάγνωση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έκπληξή μας για το τραγικό πρωθύστερο που συγκεφαλαιώνεται στο πρόσωπό του. Έμαθε να γράφει φαίνεται πριν μάθει να διαβάζει».

Τι είχε υποστηρίξει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου σε σχόλιό του

Τζανακόπουλος Παπαδημητρίου

Όλα είχαν ξεκινήσει με αφορμή ένα σχόλιο του Μπάμπη Παπαδημητρίου στην εφημερίδα Καθημερινή. Είχε τίτλο «Τι δεν κατανοεί ο εκπρόσωπος» και αναλυτικά τόνιζε:

«Ε​​ίναι απίθανη η επιμονή της κυβέρνησης Τσίπρα να πέφτει σε τοίχους. Η ομάδα των νεαρών πραιτωριανών (κατά την έννοια του Δημητρίου Βούλγαρη) που περιβάλλει τον πρωθυπουργό, περηφανεύεται να απορρίπτει τους κεντρικούς θεσμούς που εγγυώνται τη μακροημέρευση του συστήματος διακυβέρνησης που επέλεξε η Ελλάδα. Δυστυχώς, η στάση αυτή προκαλεί απανωτές βλάβες στα κρατικά συμφέροντα. Μόλις προχθές, στην ακροτελεύτια ερώτηση δημοσιογράφου της κρατικής τηλεόρασης, που θα μπορούσε να αποτελεί προϊόν συνεννόησης, ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος με ύφος σκαιό και παραίνεσε τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας να καταπατήσει το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της. Αγνοεί ο εκπρόσωπος τους νόμους; Είναι κι αυτό μια πιθανότητα.

Πλην όμως, έγκυροι κύκλοι της Φρανκφούρτης, όπου η προσβολή της ανεξαρτησίας του Συστήματος των Κεντρικών Τραπεζών, όταν προέρχεται από μέλη κυβερνήσεως της Ζώνης του Ευρώ, ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου», υποψιάζονται ότι ο κ. Τζανακόπουλος το έκανε επίτηδες. Οπως ακριβώς είχε συμβεί στην αρχική περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Τσίπρα, Μάρτιο του 2015, όταν ο κ. Ντράγκι –πίσω από τον οποίον κάποιοι έβλεπαν ήδη τον κ. Στουρνάρα– αφήρεσε, λόγω της άφρονος πολιτικής Βαρουφάκη και Σία, το προνόμιο της έκτακτης χρηματοδότησης του πιστωτικού μας συστήματος. Ο πόλεμος ξεκίνησε και στους επόμενους μήνες, η διαμάχη με την ΕΚΤ θα πάρει τη θέση πάγιας διένεξης με το ΔΝΤ».

Η… αφορμή

Και συνεχίζει ο γνωστός δημοσιογράφος: «Για την ιστορία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Ο κύριος Στουρνάρας είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Οφείλει να λειτουργεί με βάση τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του, πάντοτε στο πλαίσιο των γενικών πολιτικών που καθορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο».

Για να είναι όμως ολοκληρωμένη η ιστορία πρέπει να λάβουμε υπόψη όσα ο εκπρόσωπος αγνοεί, επιδεικτικώς και επί σκοπόν. Ετσι, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, ο οποίος υπόκειται στις προβλέψεις των Συνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισσαβώνας, δηλαδή του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαγορεύεται οιαδήποτε υποταγή της κεντρικής τράπεζας στις πολιτικές που ακολουθεί η εκάστοτε κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 5Α του Καταστατικού Νόμου προβλέπει ότι τα όργανα διοίκησης της Τράπεζας «δεν ζητούν ούτε δέχονται οδηγίες από την κυβέρνηση», ενώ και «η κυβέρνηση και οι λοιποί φορείς πολιτικής εξουσίας δεν επιδιώκουν να επηρεάζουν τα όργανα της Τράπεζας». Με δύο λόγια, ο κ. Τζανακόπουλος είναι χαμένος από χέρι. Εκτός αν, που δεν θέλω ούτε να το φανταστώ, επιθυμεί να αναβιώσουν στις αγορές σενάρια εξόδου μας από το ευρώ».

Σημείωση eretikos.gr. Αγαπητέ Μπάμπη η τελευταία αναφορά είναι ένα τεράστιο φάουλ, πρώτον γιατί δεν πρόκειται να αναβιώσουν σενάρια εξόδου από το ευρώ αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να ποδηγετήσει την Τράπεζα της Ελλάδος και δεύτερον δεν παίζουμε με πολύ ευαίσθητες έννοιες και πράξεις που τόσο πλήγωσαν τη χώρα και τους πολίτες.

Για την ιστορία θα σας παραθέσουμε επακριβώς τι λένε τα δύο άρθρα του καταστικού της Τράπεζας της Ελλάδος για τα οποία ξιφουλκούν Τζανακόπουλος και Παπαδημητρίου.

Αρθρο 4: «Πρωταρχικός σκοπός της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του γενικού επιπέδου των τιμών. Με την επιφύλαξη του πρωταρχικού σκοπού η Τράπεζα στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης». Συμπέρασμα κυβέρνησης και κατ΄επέκταση Τζανακόπουλου: Ο Γιάννης Στουρνάρας οφείλει να στηρίζει την επιλογή της καθαρής εξόδου από τη στιγμή που είναι πολιτική της κυβέρνησης.

Αρθρο 5Α. «Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, η Τράπεζα της Ελλάδας και τα μέλη των οργάνων της δεν ζητούν, ούτε δέχονται οδηγίες από την κυβέρνηση ή οργανισμούς. Η κυβέρνηση και οι λοιποί φορείς πολιτικής εξουσίας δεν επιδιώκουν να επηρεάζουν τα όργαναν της τράπεζας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του». Συμπέρασμα Παπαδημητρίου. Μην επιχειρείτε να επηρεάσετε την Τράπεζα της Ελλάδος και τα όργανα αυτή, δηλαδή τον Γιάννη Στουρνάρα.

Γενικό συμπέρασμα eretikos.gr. Γενικά και οι δύο πλευρές έχουν άδικο. Και καλό θα είναι να συνεννοηθούν για το καλό της χώρας και των πολιτών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ