Βαρέα και ανθυγιεινά επιδόματα 100-150 ευρώ το μήνα σε διοικητικούς υπαλλήλους Δήμων

Ο Πάνος Σκουρλέτης μοιράζει…βαρέα και ανθυγιεινά επιδόματα. Ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε στο εξής να παίρνουν, επίδομα βαρείας και ανθυγιεινής εργασίας όχι μόνον όσοι υπάλληλοι δήμων και περιφερειών εκτελούν εργασίες σε σχέση με τα απορρίμματα αλλά και όσοι εργάζονται… κοντά σε αυτά, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Καθημερινή πρόκειται για επίδομα που κυμαίνεται ανάμεσα στα 100-150 ευρώ μηνιαίως.

Οσον αφορά τους δικαιούχους του βαρέος και ανθυγιεινού επιδόματος, τη διευκρίνιση – επέκταση των υπαλλήλων που μπορούν να το εισπράξουν, πραγματοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με έγγραφο προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ολα ξεκίνησαν από τον Δήμο Ηλιούπολης, όπου διοικητικοί υπάλληλοι διεκδικούσαν από τον δήμο την καταβολή του επιδόματος καθώς τα κτίρια στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες τους βρίσκονται κοντά στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου και άρα έχουν συνέπειες στην υγεία τους, παρά το γεγονός ότι το αντικείμενο εργασίας τους δεν έχει σχέση με τα απορρίμματα.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να καταβάλει τα χρήματα, ζήτησε επί του θέματος διευκρινίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με το ποιοι υπάλληλοι δικαιούνται το επίδομα. Στην απάντησή του το ΥΠΕΣ αναφέρει ότι «νομικά κρίσιμο, δηλαδή, ως προς την υπαγωγή ή μη κατηγοριών εργαζομένων στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης είναι το πραγματικό γεγονός της έκθεσής τους στις επιβαρυντικές επιπτώσεις των χώρων αυτών.

Κατά συνέπεια, εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως ειδικότητας, οι οποίοι παρέχουν κατά πλήρες ωράριο την εργασία τους στους επίμαχους χώρους, δικαιούνται το επίδομα του άρθρου 22 του ν. 4368/2016», τονίζεται. Φυσικά, το επίδομα δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους του Δήμου Ηλιούπολης αλλά και τους εργαζομένους στους ΟΤΑ και στις Περιφέρειες που βρίσκονται στις ίδιες συνθήκες.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως το υπουργείο Εσωτερικών δεν διαθέτει στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων που δικαιούνται το επίδομα έτσι ώστε να εκτιμηθεί και το κόστος της συγκεκριμένης επιδοματικής πολιτικής. «Η υπηρεσία μας δεν είναι σε θέση να σας διαθέσει σχετικό αρχείο, καθώς ο αριθμός των δικαιούχων συναρτάται, πέραν της ειδικότητας των υπαλλήλων, και με τον χώρο στέγασης των οικείων υπηρεσιών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ