Διεθνή

Βαρκελώνη: Κλιμάκωση των συγκρούσεων με χημικά και πλαστικές σφαίρες

Βαρκελώνη: Κλιμάκωση των συγκρούσεων με χημικά και πλαστικές σφαίρες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώθηκαν οι βίαιες συγκρούσεις αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βαρκελώνη.

Οι διαδηλωτές έστηναν οδοφράγματα και η αστυνομία επιχειρούσε να τους διασκορπίσει χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αυτές οι βίαιες συγκρούσεις, οι οποίες έχουν βυθίσει στο χάος το κέντρο της πόλης, σημειώνονται κατά την πέμπτη μέρα κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας ενάντια στην καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική δικαιοσύνη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν την Παρασκευή τους δρόμους της Βαρκελώνης.

Γενική απεργία

Τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης σε εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας για στάση σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια της περιφέρειας, το 2017, να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Οι εν λόγω εννέα ηγέτες -που καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης εννέα έως 13 ετών- είναι προφυλακισμένοι, κάποιοι εδώ και δύο χρόνια.

Με σύνθημα «Ελευθερία», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που είχαν ξεκινήσει από την Τετάρτη από πέντε πόλεις της περιφέρειας, συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη για αυτήν την ογκώδη διαδήλωση την Παρασκευή.

«Εδώ και χρόνια διεκδικούμε (την ανεξαρτησία) με πολλή υπομονή και ελπίζουμε ότι (αυτή η κινητοποίηση) θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει η κατάσταση» δήλωσε ο Νταβίντ Μπλάνκο, ένας έμπορος ηλικίας 56 ετών.

«Νιώθω Καταλανός και Ισπανός, δεν είμαι υπέρ της ανεξαρτησίας» όμως «δεν μπορούν να επιβάλουν ποινή κάθειρξης 13 ετών σε έναν εκλεγμένο πολιτικό ηγέτη επειδή οργάνωσε ένα (παράνομο) δημοψήφισμα, μεγαλύτερη ποινή από την ανθρωποκτονία», είπε ο Χοσέ, ηλικίας 34 ετών, αναφερόμενος στις ποινές κάθειρξης 9-13 ετών που επιβλήθηκαν σε εννέα αυτονομιστές ηγέτες για την απόπειρα απόσχισης του 2017.

Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κήρυξαν επίσης γενική απεργία, οι επιπτώσεις της οποίας έγιναν αισθητές στην περιοχή.

Στη Βαρκελώνη, η διάσημη βασιλική Σαγκράδα Φαμίλια παρέμεινε κλειστή, ενώ η όπερα Λισέου ακύρωσε τις παραστάσεις. Πολλά καταστήματα δεν λειτούργησαν και σύμφωνα με τις Αρχές, 57 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο, την ώρα που η κυκλοφορία διακόπηκε σε πολλούς δρόμους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Seat έκλεισε το εργοστάσιό της στο Μαρτορέλ, κοντά στη Βαρκελώνη, όπου εργάζονται 6.500 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Βαρκελώνης, από τη Δευτέρα και την έναρξη των κινητοποιήσεων, έχουν πυρποληθεί 700 κάδοι απορριμμάτων με τις ζημιές στην πόλη να υπολογίζονται σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους διαδηλωτές, Ισπανός δικαστής διέταξε την Παρασκευή το κλείσιμο των ιστοσελίδων που συνδέονται με την οργάνωση υπέρ της ανεξαρτησίας Democratic Tsunami, που καθοδηγεί τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας στα σημεία των διαδηλώσεων.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι ποδοσφαιρικές ομάδες Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισαν την αναβολή προγραμματισμένης για τις 26 Οκτωβρίου αναμέτρησής τους.

Οι δύο αντίπαλες ομάδες ήταν προγραμματισμένο να αναμετρηθούν στο El Clásico, αλλά εκφράστηκαν φόβοι για επεισόδια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X