Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Βολές Καραμανλή κατά Μητσοτάκη μέσω Σημίτη

Βολές Καραμανλή κατά Μητσοτάκη μέσω Σημίτη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Δεν χρειάζεται καν να διαβάσεις ανάμεσα στις γραμμές. Οι βολές είναι πάνω στις γραμμές. Η πρώτη βολή του πρώην πρωθυπουργού εκτοξεύεται με τη φράση «Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο.»

Και ως γνωστόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμερίζεται ορισμένες από τις απόψεις του Κώστα Σημίτη για τα Ελληνοτουρκικά και η διαφορά με τον Κώστα Καραμανλή βρίσκεται στη χρήση του πληθυντικού και του ενικού. Διαφορά που δεν είναι λεκτική, ούτε γραμματική, Είναι ουσιωδέστατη, αφού αντανακλά διαφορετικές φιλοσοφίες και θέσεις.

Ο μεν Κώστας Καραμανλής μιλάει για μία διαφορά λέγοντας «Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.» Ο δεν Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για θαλάσσιες ζώνες χρησιμοποιώντας πληθυντικό.

Βεβαίως, η μία είναι υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που αναφέρει ο Κώστας Καραμανλής. Και η δεύτερη ποια είναι; Είναι το αποκλειστικό εθνικό δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Κι΄ αν ρωτήσετε ποιος αμφισβήτησε αυτό το δικαίωμα η απάντηση είναι η Τουρκία και τη θέση της ενίσχυσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης όταν τοποθέτησε την κόκκινη γραμμή όχι στα όρια της ΑΟΖ και των 12 μιλίων, αλλά στα 6 μίλια.

Σε πρακτικό επίπεδο η θέση αυτή αδυνάτισε ακόμα περισσότερο το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας όταν άφησε τα τουρκικά πλοία να αλωνίζουν μεταξύ των 6 και των 12 μιλίων.

Και σε αυτό το σημείο η βολή του Κώστα Καραμανλή είναι σαφέστατη και ευδιάκριτη όταν λέει ότι: «Στο άρθρο του κ. Σημίτη αναφέρεται μάλιστα ότι διαφορά μας προς επίλυση με την Τουρκία δεν είναι μόνον η υφαλοκρηπίδα, αλλά και τα χωρικά μας ύδατα! Από πότε; Και μας εγκαλεί ότι τάχα δεν αξιοποιήσαμε το Ελσίνκι, για να «επιλύσουμε» και αυτό το ζήτημα! Φαίνεται, γι αυτό η κυβέρνηση Σημίτη διαπραγματευόταν με την Τουρκία αποκλειστικά το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.! »

Και το μεν αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των 12 μιλίων, έγινε διαπραγματεύσιμο όταν η κόκκινη γραμμή τοποθετήθηκε στα 6 μίλια.

Κεραυνός Κώστα Καραμανλή κατά Κώστα Σημίτη: Διαπραγματευόταν εθνική κυριαρχία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X