Κοινωνία

Βόμβα 410 τόννων στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης-Τι λέει η πλοιοκτήτρια

Βόμβα 410 τόννων στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης-Τι λέει η πλοιοκτήτρια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Βόμβα κινούμενη είναι το παράνομο εμπόριο όπλων, αλλά επειδή είναι πολύ κερδοφόρο οι εφοπλιστές-σαλταδόροι ρισκάρουν γιατί πρόκειται για αποφέρει ποσά.

Το αποδεικνύει η περίπτωση του πλοίου “Andromeda” με σημαία Τανζανίας που κατασχέθηκε με 410 τόννους εκρηκτικά και οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Υποτίθεται ότι από την Τουρκία κατευθυνόταν στο Τζιμπουτί. Ομως, η ρότα η πραγματική ήταν προς τη Λιβύη, όπου η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απαγορεύσει την πώληση όπλων.

Το φορτίο του “Andromeda” είναι πολύ επικίνδυνο και τον κίνδυνο περιγράφει  ο υποναύαρχος Γιάννη Αργυρίου, διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού, ο οποίος έκανε λόγο για μία «κινητή βόμβα» που απασφαλίστηκε και η οποία θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες, για τους ανθρώπους και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το φορτηγό πλοίο «Andromeda», με σημαία Τανζανίας, εντοπίστηκε στις 6 Ιανουαρίου στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Νικολάου, στην Κρήτη. Μετέφερε 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες και πιο συγκεκριμένα πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία και ειδικό τζελ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών για τρομοκρατικές ενέργειες.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretapost, το πλοίο μετέφερε 410 τόνους εκρηκτικών! Κλιμάκιο ειδικών αποστολών συνέλαβε τα οχτώ μέλη του πληρώματος, 2 Ουκρανούς, 5 Ινδούς και έναν Αλβανό. Το πλοίο κατασχέθηκε- όπως και το φορτίο του- και οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου διαπιστώθηκαν 102 σοβαρές παρατηρήσεις και ελλείψεις για την αξιοπλοΐα του, οι οποίες έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια του πληρώματος.

Κατά την προανάκριση, οι προαναφερόμενοι έπεσαν σε αντιφάσεις. Αναμένεται να οδηγηθούν την Πέμπτη στην εισαγγελία Πειραιά. Παράλληλα, προέκυψε ότι ο πλοίαρχος έλαβε εντολή από τον ιδιοκτήτη του πλοίου να μεταβεί στο λιμάνι της Μισουράτας στη Λιβύη και όχι στο Τζιμπουτί, όπως ανέφεραν τα έγγραφα του πλοίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι εντοπίστηκε σχετική εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου, στις 18 Δεκεμβρίου, δεν εντοπίστηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν, που είχαν δηλωθεί ως προορισμός του φορτίου. Σημειώνεται, ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κοινοτική Οδηγία που απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή.

Πλοιοκτήτης του «Andromeda» εμφανίζεται υπεράκτια εταιρεία με έδρα τα νησιά Mάρσαλ και δηλωμένη διεύθυνση τη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι. Σε γραπτό μήνυμά του προς την ιστοσελίδα Cretapost ο Θεόδωρος Ρέλλος, διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρείας, δήλωσε θύμα «ναυταπάτης».

«Στις 25 Νοεμβρίου το πλοίο ήταν στο Σουέζ έτοιμο να περάσει τη διώρυγα με κατεύθυνση Τζιμπουτί. Οι Τούρκοι ναυλωτές όμως δεν έδειχναν διατεθειμένοι να πληρώσουν ούτε εμάς ούτε για τη διέλευση από τη διώρυγα. Εν ολίγοις, η εταιρεία μας έπεσε θύμα ναυταπάτης. Ετσι, από τις 25 Νοεμβρίου έχουμε ένα καράβι που γυρίζει την ανατολική Μεσόγειο χωρίς να μπορεί να πάει πουθενά, λόγω του επικίνδυνου φορτίου του», υποστήριξε.

Φωτογραφίες: Λιμενικό

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X