Βραβεία Sundance: Φόρος τιμής στις γυναίκες στο Ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Το Ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής και μπορεί να ήταν λίγο πιο υποτονικό και να μην διέθετε ταινίες οι οποίες θα προταθούν για ‘Οσκαρ, αποτέλεσε όμως βήμα για την ανάδειξη γυναικών σκηνοθετών και γυναικείων ιστοριών συνολικά.

Το Φεστιβάλ του Sundance ιδρύθηκε το 1978 από τον μεγάλο αμερικανό ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Είναι το κορυφαίο ανεξάρτητο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Αμερική, με μακρά παράδοση στην προβολή καινοτόμων και πολυπολιτισμικών ταινιών και με έμφαση σε ταινίες που απευθύνονται σε γυναίκες και μειονοτικές ομάδες, κυρίως από γυναίκες σκηνοθέτιδες, σε σχέση με το Χόλιγουντ γενικότερα.

Όπως δήλωσε σε μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης η Ελίζαμπεθ Σερέντα, της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Χόλιγουντ (HFPA), ανάμεσα στις 100 πρώτες σε εισπράξεις πωλήσεις ταινίες του Χόλιγουντ, μόνο το 8% είχαν γυναίκα παραγωγό, το 10% γυναίκα σεναριογράφο και το 2% γυναίκα σκηνοθέτη.

Από την πλευρά της, η Μελίσα Βερντούγκο από την οργάνωση «Women In Film» εκτιμά ότι τα στατιστικά αυτά στοιχεία είναι απαράδεκτα σε μία βιομηχανία που αυτο-αποκαλείται προοδευτική. Φέτος, προσθέτει, το 37% των ταινιών που προβλήθηκαν στο φεστιβάλ του Sundance είχαν γυναίκες διευθύντριες. Η ομάδα του Sundance δείχνει στην πράξη τι είναι ισότητα.

Μεσούσης της καταιγίδας των αποκαλύψεων που σαρώνει τη βιομηχανία του θεάματος από τότε που άρχισαν να γίνονται γνωστές οι όλο και πιο άγριες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης τον περασμένο Οκτώβριο, και σε αναγνώριση των επιτευγμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων, τα περισσότερα βραβεία φέτος απέσπασαν γυναίκες αλλά και μειονότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ