Διεθνή

Ξεφεύγει ο Τραμπ: Απαιτεί ακύρωση εκλογών

Ξεφεύγει ο Τραμπ: Απαιτεί ακύρωση εκλογών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που αναφέρεται στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, το ίδιο… τροπάριο. Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν. Αλλά αυτή τη φορά έφτασε την άρνηση σε… άλλο επίπεδο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και ότι η στάση του δίνει “πάτημα” σε κάποιους να απειλούν τη ζωή αξιωματούχων της πολιτείας!

Τι έκανε αυτή τη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ; Απαίτησε από τον κυβερνήτη της Τ να ακυρώσει τις επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη των δυο μελών της πολιτείας στη Γερουσία. Με τον τρόπο αυτό επανέλαβε τους ισχυρισμούς του πως στις εκλογές του Νοεμβρίου έγινε νοθεία. Βέβαια, και πάλι, απόδειξη για τους ισχυρισμούς του, δεν παρουσίασε.

«Κάνε κάτι, Μπράιαν Κεμπ. Επέτρεψες η πολιτεία σου να πέσει θύμα απάτης», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter απευθυνόμενος στον κυβερνήτη της Τζόρτζια. «Πρέπει να ελέγξουμε τις υπογραφές και να αντιπαραβάλλουμε τους υπογεγραμμένους φακέλους με τα ψηφοδέλτια. Ακύρωσε τις εκλογές. Δεν θα χρειαστούν. Θα νικήσουμε όλοι!», έγραψε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, γράφοντας τη λέξη θα «νικήσουμε» με κεφαλαία, όπως συνηθίζει για έμφαση.

Ντόναλντ Τραμπ ηττήθηκε στην Τζόρτζια, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Όχι μόνο αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του αλλά επιτίθεται κιόλας σε μέλη των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία, επιμένοντας πως έγινε «απάτη» στην πολιτεία.

Στην Τζόρτζια θα διεξαχθούν ταυτόχρονα δύο επαναληπτικές ψηφοφορίες, που θα κρίνουν τον έλεγχο της Γερουσίας, στις αρχές Ιανουαρίου. Ο Τραμπ φάνηκε να υπονοεί στη συγκεκριμένη ανάρτηση πως αν δεν είχε γίνει η νοθεία που καταγγέλλει, οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι για τη Γερουσία θα είχαν ήδη κερδίσει με μεγάλη διαφορά και δεν θα χρειαζόταν οι εκλογές θα πάνε σε δεύτερο γύρο.

Ο Μπάιντεν κέρδισε με διαφορά 12.000 ψήφων και κάτι

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπραντ Ράφενσπεργκερ, Ρεπουμπλικάνος, έχει τονίσει πως δεν έχει βρεθεί καμία απόδειξη εκτεταμένης νοθείας στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Κεμπ και Ράφενσπεργκερ κύρωσαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Τζόρτζια πριν από μία εβδομάδα και πλέον.

Κορυφαίος εκλογικός αξιωματούχος στην Τζόρτζια εξόρκισε χθες τον Τραμπ να «σταματήσει να υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν πράξεις βίας», επιμένοντας να προβάλλει αναπόδεικτους ισχυρισμούς για νοθεία.

Απειλές εξαιτίας του Τραμπ

Ο Γκάμπριελ Στέρλινγκ, υπεύθυνος για τα εκλογικά συστήματα της πολιτείας, επισήμανε ότι δέχεται τόσες και τέτοιες απειλές, που το σπίτι του φρουρείται από την αστυνομία σε 24ωρη βάση.

Ο Στέρλινγκ, Ρεπουμπλικάνος αξιωματούχος, υπογράμμισε πως η σύζυγος του Ράφενσπεργκερ λαμβάνει στο κινητό της τηλέφωνο μηνύματα και κλήσεις με «σεξουαλικής φύσης απειλές» ενώ νεαρός συμβασιούχος των εκλογικών αρχών δέχεται απειλές κατά της ζωής του επειδή κατηγορήθηκε από κάποιους στα social media πως ενέχεται στη «νοθεία».

Συγκρατώντας, εμφανώς με δυσκολία, την οργή του, ο Στέρλινγκ απευθύνθηκε άμεσα στον πρόεδρο, καλώντας τον να «σταματήσει να υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν πράξεις βίας», προειδοποιώντας: «κάποιος θα πάθει κακό. Κάποιος θα φάει σφαίρες. Κάποιος θα σκοτωθεί. Όλο αυτό έχει πάει πολύ μακριά. Πρέπει να σταματήσει».

Τη Δευτέρα ο Τζόζεφ ντιΤζένοβα, μέλος της ομάδας των δικηγόρων του Τραμπ, τηλεφώνησε σε εκπομπή καλωδιακού δικτύου για να πει ότι ο Κρις Κρεμπς, ο πρώην επικεφαλής της CISA, πρέπει να «τουφεκιστεί»!

Ο Κρεμπς παύθηκε από τον Τραμπ διότι συνυπέγραψε ανακοίνωση στην οποία τόνιζε πως δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη ότι έγινε νοθεία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ αποκάλεσε δημόσια τον Μπραντ Ράφενσπεργκερ «εχθρό του λαού».

Ο Στέρλινγκ υπογράμμισε πως με τέτοιες δηλώσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρισκάρει πολλά. «Υπάρχουν τρελάρες (…) που θα πουν “ο πρόεδρος μου είπε να το κάνω αυτό”», εξήγησε.

Τα δικαστήρια έχουν ως εδώ απορρίψει τις προσφυγές των δικηγόρων του Τραμπ για να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών που έχουν εκδικαστεί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Ουίλιαμ Μπαρ, που θεωρείται απόλυτα πιστός στον Τραμπ, είπε χθες πως δεν έχει δει αποδείξεις ότι έγινε νοθεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά την συνδρομή του ΠΟΥ για τις καταγγελίες για τον ΕΟΔΥ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X