Υγεία

Κορονοϊός: Οριακό… ναι των επιστημόνων για το χάπι της Merck στις ΗΠΑ

«Τρέχουν» οι εξελίξεις στις ΗΠΑ για το χάπι κατά του κορονοϊού.

Θετική γνωμοδότηση από την Συμβουλευτική Επιτροπή Αντιμικροβιακών Φαρμάκων (ADAC) της Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Πότε θα κυκλοφορήσει το φάρμακο;

Όλες οι εξελίξεις

Το πράσινο φως για την επείγουσα έγκριση του φαρμάκου molnupiravir (μολνουπιραβίρη) της Merck/MSD κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός, έδωσε αργά τη νύχτα ομάδα αμερικανών εμπειρογνωμόνων, η οποία εξέτασε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

Η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία (13-10), με τους επιστήμονες να συνιστούν έγκριση του molnupiravir για τις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή COVID-19 και θάνατο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι και πάσχοντες από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Η απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αντιμικροβιακών Φαρμάκων (ADAC), ανοίγει τον δρόμο στην εποπτεύουσα Αρχή της, την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, να προχωρήσει στην έγκριση εντός των προσεχών μερών. Εάν συμβεί αυτό, η διάθεσή του στις ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει έως το τέλος του έτους, αναφέρουν οι New York Times.

Η FDA δεν υποχρεούται να ακολουθεί τις συστάσεις των συμβουλευτικών επιτροπών της. Συνήθως όμως το πράττει.

Νέα δεδομένα

Η θετική γνωμοδότηση της ADAC δεν ήταν δεδομένη. Πριν από τη συνεδρίαση έγιναν γνωστά νέα δεδομένα που είχαν δημιουργήσει προβληματισμό. Κατ’ αρχάς, πρόσθετα στοιχεία της Merck/MSD έδειξαν ότι το molnupiravir είναι λιγότερο αποτελεσματικό απ’ ό,τι αρχικά είχε λεχθεί. Επιπλέον, εσωτερικά έγγραφα της FDA έδειξαν ότι μπορεί να θέτει κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών.

Η Merck (σ.σ. στην Ευρώπη ονομάζεται MSD) ανακοίνωσε την Παρασκευή τα τελικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Αυτά έδειξαν πως μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου των ασθενών που νοσεί ο κορονοϊός. Τα προκαταρκτικά ευρήματα, όμως, είχαν δείξει αποτελεσματικότητα 50%.

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά ξέρουμε για το νέο στέλεχος! 4 ερωτήσεις και απαντήσεις

Επιπλέον, η αξιολόγηση της FDA για την ασφάλεια του φαρμάκου έδειξε πως οι υψηλές δόσεις του προκάλεσαν γενετικές ανωμαλίες σε πειραματόζωα.

Αξιωματούχοι της Αρχής είπαν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η χρήση του molnupiravir στις εγκύους, αναφέρει το Associated Press.

Τρόπος δράσης

Το molnupiravir αδρανοποιεί τον κορονοϊός, εισάγοντας «σφάλματα» στο γενετικό υλικό του που εμποδίζουν την αναπαραγωγή του. Ο μηχανισμός αυτός πιθανώς ευθύνεται για τις γενετικές ανωμαλίες που παρατηρήθηκαν στα πειραματόζωα, εκτιμούν οι ειδικοί.

Δεδομένης όμως και της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον, είναι διάχυτη η εκτίμηση πως το φάρμακο θα εγκριθεί, όπως έχει ήδη γίνει στη Βρετανία.

Το molnupiravir λαμβάνεται από το στόμα. Η λήψη του πρέπει να αρχίζει μέσα σε πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός. Η διάρκεια της θεραπείας είναι πέντε ημέρες. Στο διάστημα αυτό οι ασθενείς θα λαμβάνουν συνολικά 40 κάψουλες.

Αντιϊικό χάπι για την COVID-19 έχει αναπτύξει και η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, η οποία επίσης έχει καταθέσει αίτημα για επείγουσα έγκριση.

Ολες οι Ειδήσεις