Fragilemag

Γιάννης Ρίτσος. Αληθινά δάκρυα Μακρονήσου

Γιάννης Ρίτσος. Αληθινά δάκρυα Μακρονήσου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Από την Αγγελική Κώττη //
Πιάνουμε μια κουβέντα – κόβεται στη μέση/ Πάμε να χτίσουμε έναν τοίχο – δε μας αφήνουν να τελειώσουμε/ Και το τραγούδι μας κομμένο/ Ολα τ’ αποτελειώνει ο ορίζοντας»…
Με αυτούς τους τέσσερις στίχους από το ποίημα «Πάντα», του «Πέτρινου χρόνου», ο Γιάννης Ρίτσος περιγράφει μια φοβερή πραγματικότητα. Την πραματικότητα της Μακρονήσου, όπου ο ποιητής μεταφέρεται ως εξόριστος το 1949. Έχει προηγηθεί η διαβίωσή του στο Κοντοπούλι της Λήμνου. Φοβερή διαβίωση κι εκεί, με παντελή στέρηση ελευθερίας. Όμως η Μακρόνησος δεν συγκρίνεται με τίποτα.
Πιάνουν μια κουβέντα – κόβεται στη μέση, λοιπόν. Πάνε να χτίσουν έναν τοίχο – δεν τους αφήνουν να τελειώσουν. Και το τραγούδι τους κομμένο. Ολα τ’ αποτελειώνει ο ορίζοντας. Πώς να μιλήσεις μέσα στην ατμόσφαιρα του τρόμου και των βασανιστηρίων; Πώς να δημιουργήσεις; Οι «ανθρωποφύλακες» το γνωρίζουν καλά. Δεν πρέπει αυτό που κάνουν οι δεσμώτες να έχει αποτέλεσμα. Να μη βλέπουν πως οι κόποι τους αποδίδουν. Τους βάζουν να μεταφέρουν σωρούς πέτρες από εδώ εκεί και από εκεί εδώ. Ετσι, χωρίς σκοπό. Δεν τους αφήνουν να τελειώσουν τα τοιχία των σκηνών τους, που τα κατασκευάζουν για να μην μπαίνει μέσα η βροχή, να μην τους σηκώνει τα πάντα ο άνεμος. Και το τραγούδι κομμένο – εδώ δεν μπορούν να ανασάνουν, πώς να «τραγουδήσουν», τουτέστιν να ονειρευτούν και να ελπίσουν; Περίκλειστοι από παντού.
O Γιάννης Ρίτσος με συντρόφους του στη Μακρόνησο.

O Γιάννης Ρίτσος με συντρόφους του στη Μακρόνησο.

Ο Γιάννης Ρίτσος γράφει τον «Πέτρινο χρόνο» (που έχει τον υπότιτλο «Μακρονησιώτικα») το 1949, στη Μακρόνησο. Είναι ένα ακόμη ποίημα που γράφει «εν θερμώ». Αυτό το «εν θερμώ», όμως, διαφέρει από τα άλλα.
Εκεί, στη φοβερή Μακρόνησο, κάθε μέρα είναι και μια δοκιμασία. Βασανιστήρια, αγγαρείες, σωματικές τιμωρίες, ψυχικές πιέσεις. Οι εξόριστοι, και μαζί τους ο ποιητής που νιώθει – και είναι – ένας από αυτούς, παραδέχονται ότι μπορεί αυτή η νύχτα να μην έχει το τέλος που όλοι μαζί ονειρεύτηκαν. Μπορεί κάποιοι να μη φτάσουν μέχρι την πραγμάτωση του ονείρου.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X