Οικονομία

Χατζηδάκης: «Όχι fake news- Αναγκαίος ο διάλογος» – Η απάντηση Ξενογιαννακοπούλου

Χατζηδάκης: «Όχι fake news- Αναγκαίος ο διάλογος» – Η απάντηση Ξενογιαννακοπούλου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Είναι ψευδές ότι στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας οι εργαζόμενοι θα εργάζονται επί 13 ώρες την ημέρα. Είναι σαφές από την ήδη ισχύουσα νομοθεσία ότι στην περίοδο αυξημένης απασχόλησης, δηλαδή στις ημέρες που ο εργαζόμενος θα απασχοληθεί πάνω από 8 ώρες (και έως 10), απαγορεύεται η εκτέλεση υπερωριών. Υπενθυμίζεται ότι η μόνη αλλαγή που εισάγεται στο σύστημα της διευθέτησης με το νομοσχέδιο, είναι ότι θα μπορεί να εφαρμόζεται και μετά από αίτηση του εργαζόμενου προκειμένου να εξασφαλίζει, αν το θέλει, περισσότερες ημέρες άδειας, 4ήμερη απασχόληση κ.λπ. Παρόμοια ρύθμιση ισχύει και από την Οδηγία 2019/1158 της 20ης Ιουνίου 2019 που είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

-->

«Υπογραμμίζεται για μια ακόμη φορά ότι σε περίπτωση απόλυσης του εργαζομένου μετά τη λήξη της περιόδου διευθέτησης που περιλαμβάνει αυξημένη απασχόληση (π.χ. 2 ώρες επιπλέον ημερησίως), προβλέπεται ρητά ότι οι επιπλέον ώρες εργασίας που δεν αντισταθμίστηκαν με μειωμένη απασχόληση θα πληρωθούν ως υπερωρίες. Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται και είναι άκυρη απόλυση εργαζόμενου επειδή αρνήθηκε την εφαρμογή της διευθέτησης» σημειώνει.

Το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι ”«άδεια άνευ αποδοχών δεν προβλεπόταν ως τώρα από διάταξη νόμου, αλλά εφαρμοζόταν κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Το νομοσχέδιο επαναλαμβάνει ότι η άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται κατόπιν συμφωνίας των δύο μερών. Το νομοσχέδιο για λόγους αποτελεσματικότερης λειτουργίας και διαφάνειας του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ δίνει σαφέστερη θεσμική υπόσταση στην άδεια άνευ αποδοχών και προβλέπει ότι επιπλέον ότι θα αναρτάται στο ΕΡΓΑΝΗ.

Ορίζεται επίσης ρητά ότι «Μετά τη λήξη της άδειας άνευ αποδοχών αναβιώνουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μερών εκ της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας»”.

Επίσης το υπουργείο Εργασίας αναφέρει:

“Για πολλοστή φορά υπενθυμίζεται ότι το πλήθος των επιτρεπόμενων υπερωριών αυξάνεται στις 150 ώρες το χρόνο για όλους τους κλάδους (από 96 που είναι σήμερα στη βιομηχανία και 120 στους λοιπούς κλάδους) και ταυτόχρονα:

· Στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, η μία από τις δύο ώρες επιπλέον ημερήσιας απασχόλησης θα αφαιρείται από το πλαφόν των 150 ωρών.

· Οι υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου θα αμείβονται στο εξής με προσαύξηση 120% αντί για 80%.

-Η δυνατότητα υπέρβασης του μέγιστου ετήσιου ορίου υπερωριών με άδεια του υπουργείου, προβλέπεται ήδη. Τέτοιες άδειες χορηγήθηκαν και επί ΣΥΡΙΖΑ.

– Για την μερική απασχόληση σημειώνεται ότι ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία η δυνατότητα του μερικώς απασχολούμενου να απασχοληθεί μέχρι πλήρες 8ωρο και να αμειφθεί με προσαύξηση 12% για κάθε ώρα επιπλέον των συμφωνημένων. Πχ αν έχει συμφωνήσει 4ωρο, μπορεί να εργαστεί έως 8 ώρες συνολικά, και για τις 5η, 6η, 7η και 8η ώρα θα πάρει προσαύξηση 12%. Το νέο στοιχείο είναι ότι οι επιπλέον ώρες δεν πρέπει αναγκαστικά να είναι συνεχόμενες με τις αρχικές. Για παράδειγμα, κατά τον τρόπο αυτό, ένας μερικώς απασχολούμενος που δουλεύει από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ., θα μπορεί να εργαστεί π.χ. και από τις 8 μ.μ. ως τις 11 μ.μ., με προσαυξημένη αμοιβή και χωρίς να υπερβεί το ημερήσιο 8ωρο. Έτσι διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στην κάλυψη των αναγκών τους και κερδίζουν περισσότερα χρήματα οι μερικώς απασχολούμενοι.

– Σε σχέση με την προστασία από απολύσεις τονίζεται ότι η μεγάλη πλειονότητα των απολύσεων που φθάνουν στα δικαστήρια αφορούν περιπτώσεις άσκησης νόμιμου δικαιώματος του εργαζόμενου. Με το νομοσχέδιο γίνεται ένα μεγάλο βήμα προστασίας των εργαζόμενων καθώς προβλέπεται ρητά ότι οι απολύσεις αυτές είναι άκυρες.

Είναι περιττό εξάλλου να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν κρυφές διατάξεις του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι το πλήρες κείμενο έχει παρουσιαστεί επισήμως και έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι ανοιχτό σε προτάσεις για βελτίωση των διατάξεων, οι οποίες όμως θα πρέπει να στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε fake news”.

Η απάντηση της Ξενογιαννακοπούλου

“Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας κ.Χατζηδάκης αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών, σε μια περίοδο μάλιστα βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας. Πλήττει όλους τους εργαζόμενους, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, πλήττει τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των ήδη εργαζομένων, και αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα.

Παρότι το αντεργατικό νομοσχέδιο έχει πλέον παρουσιαστεί επίσημα και τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ο κ.Χατζηδάκης και το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζουν τον εμπαιγμό και την υποτίμηση της νοημοσύνης των εργαζομένων με τη μέθοδο της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και των διατάξεων που εισηγούνται” αναφέρει η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

“Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια σε σχέση με τις σημερινές υποτιθέμενες διευκρινίσεις του Υπουργείου Εργασίας:

-Με το νομοσχέδιο οι επιτρεπόμενες υπερωρίες αυξάνονται στις 150 ώρες το χρόνο για όλους τους κλάδους (από 96 που είναι σήμερα στη βιομηχανία και 120 στους λοιπούς κλάδους). Οι εργαζόμενοι συνεπώς θα εργάζονται 13 ώρες την ημέρα λόγω των φτηνών υπερωριών που είναι πλέον παραπάνω από ελκυστικές για τις επιχειρήσεις. Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση στο απλό ερώτημα: Με το υφιστάμενο πλαίσιο αν εργαζόμενος κάνει 150 ώρες υπερωρία πόσο πληρώνεται και πόσο θα πληρωθεί με βάση τις νέες ρυθμίσεις;

-Το οκτάωρο καταργείται και με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης επιβάλλεται δεκάωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή, δηλαδή δύο ώρες επιπλέον δουλειά χωρίς αποδοχές! Πώς γίνεται να είναι άκυρη η απόλυση εργαζομένου επειδή αρνήθηκε την εφαρμογή της δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή, όταν υποτίθεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο ίδιος εργαζόμενος υποβάλλει το αίτημα για διευθέτηση; Πρόκειται για εσκεμμένη σύγχυση και έμπρακτη ομολογία ότι η ατομική σύμβαση εργασίας και η δεκάωρη εργασία θα επιβάλλονται στον εργαζόμενο. Καμία προστασία από απόλυση δεν υπάρχει, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ έχει απελευθερώσει τις απολύσεις με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης.

-Όσον αφορά τη δυνατότητα υπέρβασης του μέγιστου ετήσιου ορίου υπερωριών με άδεια του Υπουργείου και τον ισχυρισμό ότι προβλέπεται ήδη. Μέχρι σήμερα αυτή η δυνατότητα υπήρχε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), στο οποίο προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι και υπηρεσιακοί παράγοντες. Με το νομοσχέδιο δίνεται η αποκλειστική δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα να αποφασίζει μόνος του και αυθαίρετα για υπερωρίες πέραν του νόμιμου ορίου, χωρίς διαβούλευση και σαφή κριτήρια, εκκινώντας μάλιστα από την προβλεπόμενη αυξημένη βάση των 150 υπερωριών σε σχέση με το ισχύον όριο.

-Μέχρι τώρα έχει νομολογηθεί η άδεια άνευ αποδοχών μόνο κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται δυνατότητα «πρότασης» και από τον εργοδότη. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι θεσπίζεται η «αναγκαστική άδεια» και με ποιον τρόπο θα επιβάλλεται η σχετική πρόταση-εκβιασμός!

-Σε σχέση με την προστασία από απολύσεις ένας εργαζόμενος που για οικονομικοτεχνικούς λόγους απολύθηκε παράνομα, σήμερα μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και 60 και άνω μισθούς. Με το νομοσχέδιο μπαίνει πλαφόν στους μισθούς υπερημερίας που καταβάλλει μια επιχείρηση σε περίπτωση καταχρηστικής απόλυσης και ταυτόχρονα αποτρέπεται η επαναπρόσληψη του”, τονίζει η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Βίντεο «κόλαφος» για τα εργασιακά: «Μόλις καταργήσουν το 8ωρο… θα πάτε και στο Μπάντεν-Μπάντεν» (vid)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X