Αναλύσεις

Η αστάθεια της Ισπανίας προκαλεί ολική επιστροφή του ακροδεξιού  Vox

Η αστάθεια της Ισπανίας προκαλεί ολική επιστροφή του ακροδεξιού  Vox
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με τις επαναλαμβανόμενες εκλογές στην Ισπανία, οι εθνικιστές του Vox διπλασιάζουν τις έδρες. Οι σοσιαλιστές πρώτοι αλλά μόλις που κρατάνε τη δύναμη τους.  Δεν υπάρχει πλειοψηφία για μια σταθερή κυβέρνηση. Κατάρρευση των φιλελευθέρων του Ciudadanos

Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Pedro Sanchez  χαιρετούσε στο συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Μαδρίτη, ο Ισπανός ηγέτης εξακολουθούσε να είναι η αδιαμφισβήτητη ελπίδα της σοσιαλιστικής  πολιτικής οικογένειας που βρίσκεται σε κρίση στα άλλα κράτη μέλη της Ευρώπης ενώ οι οι εθνικιστές της Vox δεν θεωρούνταν καθόλου υπαρκτή απειλή. Οι εκλογές του Απριλίου επιβεβαίωσαν  αυτή τη τάση.  

 Οι σημερινές νέες εκλογές έχουν μόνο έναν νικητή: τον ηγέτη της Vox Santiago Abascal. Το νέο Ισπανικό άκρο δεξιό κόμμα αυξάνεται στο 14%, κερδίζοντας 46 έδρες, δύο φορές περισσότερο από πριν  έξι μήνες.  

Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα για την προοδευτική Ισπανία. Αποτελεί άλλο ένα σήμα κινδύνου για την Ευρώπη, μετά τον θρίαμβο της άκρας δεξιάς στην Ισπανία,  της Εναλλακτικής για τη Γερμανία πρόσφατα , αλλά και της Λέγκας του Ματτέο Σαλβίνι πριν λίγες μέρες στην Ούμπρια. 

Εν τω μεταξύ, η Ισπανία παραμένει ασταθής. Οι σοσιαλιστές  (PSOE) του Pedro Sanchez εξακολουθεί να είναι το πρώτο κόμμα. Τα αποτελέσματα του δίνουν μικρή κατά 0,5 % μείωση  σε σύγκριση με τις εκλογές του Απριλίου. 

Μικρή επίσης και η αύξηση του άλλοτε πανίσχυρου  κεντροδεξιού Λαϊκού κόμματος .

Μετά την χθεσινή ψηφοφορία που οδήγησε σε περαιτέρω κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου στην Ισπανία, το πρόβλημα των συμμαχιών και  της διακυβέρνησης παραμένει πιο ανοικτό από ποτέ. Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο PSOE του Pedro Sánchez, νικητή των εκλογών ο οποίος  έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι αυτή τη φορά ο στόχος της διαμόρφωσης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα επιτευχθεί με κάθε κόστος.

Οι Σοσιαλιστές επιθυμούν μια αριστερή συμμαχία, αλλά δεν έχουν τους αριθμούς. Το Λαϊκό κόμμα  φοβάται να αφήσει το μονοπώλιο της αντιπολίτευσης στο Vox. Η μεγάλη απόφαση απαιτεί χρόνο.

Στη προεκλογική συζήτηση άλλωστε είχε μπει το θέμα, τουλάχιστον  της αποχής του Λαϊκού κόμματος , για κυβέρνηση μειοψηφίας. Μετά τα χθεσινά όμως  αποτελέσματα, είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία μεγάλου συνασπισμού όπως στη Γερμανία Σοσιαλιστών -Λαϊκού κόμματος:  η συνεχής αύξηση του Vox οδηγεί το Λαϊκό κόμμα να μην θέλει να εγκαταλείψει την αντιπολίτευση.

Αλλά όταν όλα αυτά συμβαίνουν γύρω μας μπαίνει και σ΄ εμάς , στο προοδευτικό χώρο , το κρίσιμο κατά Χέμινγουεϊ ερώτημα : Για ποιον χτυπά η καμπάνα !!!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X