Αναλύσεις

Μέτρα για την οπαδική βία: Ομολογία πλήρους αδυναμίας της κυβέρνησης

Μέτρα για την οπαδική βία: Ομολογία πλήρους αδυναμίας της κυβέρνησης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μας είχαν προϊδεάσει πως τα μέτρα θα είναι αυστηρά, θα είναι σκληρά και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οργισμένος, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα ψέματα τελείωσαν με την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Δυστυχώς, όμως, τα περιβόητα αυστηρά μέτρα κατά τα οποία υποτίθεται ότι επεξεργαζόταν η κυβέρνηση εδώ και ημέρες αποδεικνύονται κατώτερα του αναμενομένου.

Ούτε καν ημίμετρα μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς δεν ακουμπούν στο ελάχιστο τη ρίζα του προβλήματος, ενώ μπορεί να πει κανείς πως είναι ξαναζεσταμένα.

 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφορούν μόνο το ποδόσφαιρο και δη τους αγώνες της Σούπερ Λίγκας. Δεν προβλέπουν δηλαδή καθολική απαγόρευση εισόδου και στα άλλα ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ), όπου επίσης έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στους οπαδικούς «στρατούς».

Κι όλα αυτά όταν ο σοβαρός τραυματισμός του αστυνομικού στο Ρέντη έγινε έξω από το γήπεδο που διεξαγόταν το ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

 

Πρόκειται για παραδοχή της πλήρους αδυναμίας της να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα οπαδικής βίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε για τρίτη φορά τα ίδια μέτρα στην ουσία, παραδεχόμενη την ανικανότητα της να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της οπαδικής βίας. Μετά από δύο δολοφονίες και μια δολοφονική επίθεση, είναι ξεκάθαρο ότι με ευθύνη (και) της κυβέρνηση το φαινόμενο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Επιχειρώντας για ακόμα μια φορά να κρυφτεί πίσω από το δόγμα «νόμος και τάξη» προχωρά σε απαγορεύσεις που ικανοποιούν μεν το λαϊκό αίσθημα και προαναγγέλλει για ακόμα μια φορά αυστηροποίηση των νόμων, ικανοποιώντας τον νομικό λαϊκισμό. Ωστόσο, δεν λαμβάνει κανένα μέτρο ουσίας. Δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του.

 

Δεν κοιτάει το ζήτημα σε βάθος. Κυρίως δεν έρχεται σε οποιαδήποτε ρήξη με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τους οπαδικούς στρατούς.

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις κερκίδες των γηπέδων για τους οπαδούς για τουλάχιστον δύο μήνες, αποδεικνύει ότι στην ουσία είναι κενή περιεχομένου, καθώς τα επεισόδια, όπως και οι δύο δολοφονίες έγιναν έξω από τα γήπεδα και μάλιστα σε άσχετο μέρος και ώρα από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.

 

Ενδεικτικό της αδυναμίας ή της αδιαφορίας να λάβει ουσιαστικά μέτρα είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια των σημερινών ανακοινώσεων του «προειδοποίησε» ότι τα μέτρα θα αξιολογηθούν στις 12 Φεβρουαρίου και τότε θα κριθεί αν θα χρειαστούν ακόμα περισσότερα μέτρα. Ωστόσο, η πολιτεία και η δικαιοσύνη δεν στερούνται ούτε μέτρων, ούτε νόμων. Αντιθέτως υπάρχουν και πολλοί σχετικοί νόμοι και αυστηροί νόμοι.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X