Αναλύσεις

Τι θα συμβεί αν οι απειλές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη γίνουν πράξη;

Τι θα συμβεί αν οι απειλές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη γίνουν πράξη;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

* Του Χρήστου Κυμπιζή

Η κυβέρνηση νιώθει την ανάγκη να ταΐσει τα ακραία τμή­ματα των ψηφοφόρων της με καταστολή, με το πρόσχημα της ασφάλειας.

Η αστυνομία την Παρασκευή εισέβα­λε στον χώρο του Πολυτεχνείου και στην Πανεπιστημιούπολη, κάνοντας δεκάδες προσαγωγές νέων.

Υπάρχουν καταγγελίες πως τα ΜΑΤ βρήκαν την ευκαιρία να προ­χωρήσουν σε αλόγιστη χρήση βίας. Στό­χος φοιτητές και δημοσιογράφοι που τόλ­μησαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Υπάρ­χουν καταγγελίες πως ένας άνδρας των ΜΑΤ φώναζε «στον δρόμο οι ερπύστρι­ες». Υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν αστυνομικούς να βγάζουν σέλφι με τους προσαχθέντες φοιτητές στοιβαγμένους πίσω τους.

Υπάρχει φωτογραφία με μια νεκροκεφαλή (σύμβολο των SS) σε μια κλούβα. Υπάρχουν καταγγελίες για περι­στατικά αλόγιστης χρήσης βίας σε πολί­τες στα Εξάρχεια.

Προφανώς όλα αυτά θα διαψευσθούν από τα επίσημα χείλη ή θα καλυφθούν με κάποιον τρόπο.
Το ανη­συχητικό σε όλα αυτά, είναι πως τέτοιου είδους συμπεριφορές ενθαρρύνονται από την κεντρική διοίκηση, διότι κάποιοι φαί­νεται να επενδύουν στον κοινωνικό αυτο­ματισμό και στο κάλπικο δίπολο «μπαχα­λάκηδες εναντίον νοικοκυραίων».

Απειλές για φυλακίσεις βουλευτών

Η κυβέρνηση έχει εδώ και μέρες ξεκαθα­ρίσει πως δεν θα επιτρέψει να εορταστεί η επέτειος του Πολυτεχνείου.

Το ΜέΡΑ25 θέλησε να πραγματοποιήσει μια συμβο­λική πορεία (7 βουλευτών και δύο στε­λεχών), τηρώντας όλες τις αποστάσεις. Η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Γιάνη Βαρουφάκη είναι πως αν γίνει αυτό θα συλληφθούν οι συμμετέχοντες.

Υπέρ των συμβολικών εορτασμών τάσσεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιτέθη­κε στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποί­ος βρέθηκε δίπλα στις αστυνομικές δυνά­μεις έξω από το Πολυτεχνείο την Παρα­σκευή το απόγευμα. «Εν μέσω καραντί­νας και ενώ η χώρα βουλιάζει στη δίνη της Πανδημίας, η μόνη έγνοια των βου­λευτών της ΝΔ είναι να τρέχουν να φωτο­γραφηθούν δίπλα στα ΜΑΤ την ώρα που επιχειρούν» σημείωσε η αν. Εκπρόσω­πος Τύπου, Τάνια Καραγιάννη.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώ­νει πως την ώρα που καθημερινά απο­καλύπτονται οι εγκληματικές κυβερνητι­κές ευθύνες στην αντιμετώπιση της παν­δημίας, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Πολυτεχνείο ως αντιπερισπασμό. Θυμί­ζουμε ότι την Άνοιξη το ΚΚΕ διαδήλωσε τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα στην πλατεία Συντάγματος.

Οι απορίες και το μήνυμα

Μπορεί η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πορεία εν μέσω lockdown να είναι απολύτως λογική. Πώς μπορεί όμως να αρνείται να συζητήσει το ενδε­χόμενο συμβολικών εορτασμών; Πώς γίνεται να απειλεί βουλευτές με φυλάκι­ση; Πώς επέτρεψε τους συμβολικούς εορ­τασμούς την 28η Οκτωβρίου; Γιατί δεν απείλησε με συλλήψεις όσους συνωστί­στηκαν στον εορτασμό του Αγίου Δημη­τρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου αποδεδειγ­μένα έγινε διασπορά του ιού;

Διότι η κυβέρνηση θέλει να περάσει το μήνυμα της. Και τελικά, ο Κυριάκος Μητσο­τάκης … αδειάζει τον ίδιο του τον εαυτό. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε στη Βουλή πως και οι δεξιοί βρέθηκαν το 1973 στο Πολυ­τεχνείο. Δυστυχώς η σημερινή δεξιά όχι μόνο δεν τιμά την επέτειο της αντίστασης κατά της χούντας, αλλά τη χρησιμοποιεί για να κάνει επίδειξη καταστολής. Για να ικα­νοποιήσει τους δυσαρεστημένους ψηφο­φόρους της που βλέπουν προς τα πιο δεξιά. Η ειρωνεία σε όλο της το μεγαλείο.

Πάντως, αν τελικά τα προοδευτικά κόμματα υλοποιήσουν συμβολικές δρά­σεις τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, όπως αυτή που προτείνει το ΜέΡΑ25, θα έχουν πετύχει μια εξαιρετικά σπουδαία και συμβολική νίκη. Ιδίως αν οι απειλές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη γίνουν πράξη…

Πηγή:Κυριακάτικη Kontra-News

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X