Ελλάδα

Απειλές του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών: Αυτό είναι ακόμα η αρχή- Θα δείτε τι έχει να γίνει

Απειλές του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών: Αυτό είναι ακόμα η αρχή- Θα δείτε τι έχει να γίνει
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που συνεχίζονται τα επεισόδια στον Έβρο, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού προβαίνει σε νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά «θα δείτε τι έχει να γίνει από εδώ και πέρα στον Έβρο» και χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ανίκανο να κρατήσει τα σύνορα».

Όπως αναφέρει η Sabah, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι “ο καιρός βελτιώνεται, αυξάνεται η θερμοκρασία και η στάθμη του νερού στον ποταμό Έβρο υποχώρησε 40 με 50 εκατοστά, οι μετανάστες θα μπορούν να περνούν το ποτάμι περπατώντας. Ο Μητσοτάκης δεν έχει την ικανότητα να κρατήσει τα σύνορα. Θα δείτε τι έχει να γίνει στον Έβρο από εδώ και πέρα”.

Ο Σοϊλού υπενθύμισε ότι από την Παρασκευή ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας βρίσκονται στα σύνορα, η οποία αποτρέπει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από τις ελληνικές αρχές.

«Οι μάσκες έπεσαν αυτοί που μιλούσαν για ανθρωπισμό αποδείχθηκε πως ακολουθούν έναν τρόπο συμπεριφοράς που αντίκειται στις αρχές που καθορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

Και προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της στους πρόσφυγες το καλοκαίρι όταν πέφτει η στάθμη του Έβρου κι είναι ευκολότερη η διέλευσή του.

Μητσοτάκης στο CNNi: Νεκρή η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας με ευθύνη Ερντογάν

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και αυτό ακριβώς κάνουμε», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο CNNi. Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία για «εργαλειοποίηση» των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, διαμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εκβιαστεί και χαρακτήρισε «νεκρή» τη συμφωνία Ε.Ε. – Άγκυρας. 

Ερωτώμενος για τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα από την προηγούμενη Παρασκευή στην μεθόριο, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε πως η Τουρκία «στηρίζει πλήρως» τα άτομα που επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στους χιλιάδες συγκεντρωμένους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επανέλαβε πως δεν είναι Σύροι πολίτες από το Ιντλίμπ – όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά – αλλά πρόκειται για «άτομα που ζουν εδώ και καιρό στην Τουρκία και μιλούν άπταιστα τουρκικά».

Παρατήρησε πως τις τελευταίες ώρες υπήρξε μία αύξηση της έντασης των επεισοδίων στον Έβρο, σημειώνοντας πως «έγιναν προσπάθειες να κάψουν τον φράχτη μας και υπήρξαν πολλαπλές ρίψεις δακρυγόνων στις δυνάμεις μας».

Αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά της, υπογράμμισε πως δεν είναι η ελληνική πλευρά αυτή που υποκίνησε αυτή την κρίση. «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που βοηθάμε κόσμο να περάσει παράνομα τα σύνορα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες» που έχει δεχθεί η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, σημειώνοντας πως «είναι πλήρως απαράδεκτο να μας κατηγορούν ότι δεν συμπεριφερόμαστε καταλλήλως σε αυτά τα άτομα σε μία στιγμή μεγάλης ανάγκης».

Διευκρίνισε, ακόμη, πως οι ελληνικές δυνάμεις δεν έχουν κάνει χρήση ασύμμετρης βίας στις προσπάθειές τους να σταματήσουν τις παράνομες εισόδους στη χώρα. «Απλά απαντάμε στις προκλήσεις», είπε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό – για την οποία ο Ερντογάν ζήτησε αναθεώρηση – δήλωσε πως «είναι νεκρή», γιατί η Τουρκία αποφάσισε να την καταπατήσει πλήρως.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία είναι νεκρή. Και αυτό επειδή η Τουρκία αποφάσισε να την παραβιάσει πλήρως με αφορμή όσα γίνονται στη Συρία. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σταματά τους ανθρώπους να μην φτάνουν στα παράλια, να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να εμποδίζει τους ανθρώπους να περνούν παράνομα στην Ελλάδα. Αυτό λέει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει το ακριβώς αντίθετο. Βοηθά συστηματικά στην ξηρά και τη θάλασσα τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι η Τουρκία φέρει μεγάλο βάρος με τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων και ανέκαθεν ήταν πρόθυμος να την στηρίξει η Ευρώπη. «Αλλά αυτό δεν θα συμβεί με εκβιασμό. Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να το αναγνωρίσει, να σταματήσει να είναι ο υποκινητής των fake news», διαμήνυσε.

Δείτε ακόμη:

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για την κατάσταση στον Έβρο και τα νησιά

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X