Οικονομία

Αποκαλύψεις από την Ολλανδία για το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου

Αποκαλύψεις από την Ολλανδία για το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτικός για το τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ήταν ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα. Η ενημέρωση που έκανε στην ολλανδική Βουλή στη Χάγη και τα… προεόρτια του Eurogroup.

Η… αρχή στο Eurogroup

Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, τo Eurogroup θα συζητήσει αρχικά την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και οι θεσμοί θα ενημερώσουν σχετικά με την εφαρμογή των τελευταίων προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

«Εάν επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα καταστεί διαθέσιμη και η τελευταία δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το ποσό της εν λόγω δόσης θα αποφασιστεί με βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Θα εξετάσουμε επίσης και το επιθυμητό μαξιλάρι ασφαλείας (cash buffer) για την Ελλάδα», σημείωσε ο Χούκστρα.

Ο ίδιος ανέφερε πως τα προαπαιτούμενα που έχουν καθοριστεί αφορούν, μεταξύ άλλων, στην εφαρμογή φορολογικών μέτρων, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο διορισμό Γενικών Γραμματέων και Διευθυντών στα υπουργεία.

Τα προαπαιτούμενα

«Παρόλο που η πλειονότητα των προαπαιτούμενων θα υλοποιηθούν μέσω ενός πολυνομοσχεδίου πριν από Eurogroup της 21η Ιουνίου, υπάρχουν επίσης ορισμένα προαπαιτούμενα που ενδέχεται να απαιτήσουν μεγαλύτερες χρονικά διαδικασίες για την πλήρη εφαρμογή τους. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πρόοδο στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων», είπε.

Φάκελος χρέος

Για το ζήτημα του χρέους ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε πως προϋπόθεση για την εφαρμογήτων  πιθανών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM.

Νέα εποχή! Χωρίς καταθέσεις στις τράπεζες πλέον οι φορείς του Δημοσίου

Όπως τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ θα παρουσιάσουν στο Eurogroup την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η ανάλυση αυτή θα χρησιμεύσει ως βάση για τη συζήτηση σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί τον Ιούνιο του 2017 από την Ευρωομάδα.

«Καθώς το πρόγραμμα λήγει στα μέσα Αυγούστου και το Eurogroup του Ιουνίου είναι το τελευταίο, πριν κάποια κοινοβούλια αναστείλουν τις εργασίες τους για τις θερινές διακοπές, ο πρόεδρος του Eurogroup θα ήθελε να συζητήσει ποια μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα προαπαιτούμενα του προγράμματος του ESM θα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία», ξεκαθάρισε ο Χούκστρα.

Η ελάφρυνση

Κατά τον ίδιο τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως από το Eurogroup είναι η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP / ANFA), η κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι επί τμήματος του δανείου του EFSF, χρησιμοποίηση του εναπομένοντος μέρους του προγράμματος ESM για την αποπληρωμή ακριβότερα δάνεια (διμερή δάνεια, δάνεια ΔΝΤ και δάνεια ΕΚΤ) και παράταση της διάρκειας των δανείων του EFSF.

«Σε ότι αφορά στα μέτρα για το χρέος η Ολλανδία θεωρεί πως πρέπει να είναι, στο μέτρο του δυνατού, εντός των ορίων της δήλωσης του Eurogroup του Ιουνίου του 2017», είπε.

Η επόμενη μέρα

Για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδος ο Βόπκε Χούκστρα είπε πως το Eurogroup αναμένεται να συζητήσει τη μορφή που θα λάβει η επιτήρηση της Ελλάδος μετά το πρόγραμμα.

Όπως εξήγησε, δεδομένης της ιδιαίτερης φύσης του δανειακού προγράμματος της Ελλάδος, μια επιλογή είναι ένα αυστηρότερο πρόγραμμα επιτήρησης (ενισχυμένη εποπτεία), όπου θα δοθεί πρόσθετη προσοχή στις μακροοικονομικές ανισορροπίες και στις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Επίσης, διευκρίνισε, πως στην ενισχυμένη εποπτεία υπάρχει υψηλότερη συχνότητα αξιολογήσεων ανά τρίμηνο σε σύγκριση με την κανονική μετα- προγραμματική παρακολούθηση που οι αξιολογήσεις γίνονται ανά εξάμηνο.

Δημόσιο: «Ανοίγουν» οι προσλήψεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω ΑΣΕΠ!

«Είναι σημαντικό να υπάρξουν επαρκείς εγγυήσεις ότι η Ελλάδα θα παραμείνει αφοσιωμένη στην εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο πρόγραμμα του ESM, για παράδειγμα συνδέοντας τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τη δέσμευση μη αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων. Η Ολλανδία τάσσεται υπέρ της ενισχυμένης εποπτείας και τη σύνδεση των μέτρων για το χρέος με όρους», σημείωσε ο Χούκστρα.

Το ΔΝΤ

Για το ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα είπε πως υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα σχετικά με την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο έχει δηλώσει ότι θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμα του μόλις υπάρξει περισσότερη βεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

«Το ΔΝΤ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα, συμμετέχει στενά στις αποστολές στην Ελλάδα και παρακολουθεί την πρόοδο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Επομένως, είναι σημαντικό το ΔΝΤ να διαδραματίζει επίσης ρόλο στην περίοδο μετά το πρόγραμμα. Δεδομένης της οικονομικής σημασίας που εξακολουθεί να έχει το ΔΝΤ για την Ελλάδα θα υπάρξει συσχέτιση του με την μεταμνημονιακή παρακολούθηση της χώρας», αποσαφήνισε ο Βόπκε Χούκστρα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X