Αρχαιολογία

Τριάντα αρχαιότητες επιστρέφουν στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ

Τριάντα αρχαιότητες επιστρέφουν στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ και η συνολική τους αξία ξεπερνάει τα 3,7 εκατομμύρια δολάρια, παίρνουν το δρόμο της επιστροφής στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Τμήματος Πάταξης Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Γενικής Εισαγγελίας του Μανχάταν και των ομοσπονδιακών Αρχών.

Ο Αμερικανός εισαγγελέας δήλωσε πως «πρόκειται για ένα εξαίσιο σύνολο 30 αρχαιοτήτων που αντιπροσωπεύει το εξαιρετικό βάθος και την ομορφιά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

 

Αυτές οι υποθέσεις είναι μια ομαδική προσπάθεια και είμαι εξαιρετικά ευγνώμων σε κάθε έναν από τους αναλυτές και τους εισαγγελείς στο Γραφείο μου που κατέβαλαν ακούραστη δουλειά για να φέρουν αυτά τα κομμάτια στο σπίτι τους».

Μερικά από τα βασικά κομμάτια που επιστρέφονται περιλαμβάνουν:

Ένα μαρμάρινο άγαλμα που βασίζεται στη διάσημη Αφροδίτη της Κνίδου και ανακτήθηκε από μια μονάδα αποθήκευσης που ανήκε στον καταδικασθέντα διακινητή Robin Symes.

 

Ένα μαρμάρινο ειδώλιο από τις Κυκλάδες 4.000 ετών που κατασχέθηκε από μια μονάδα αποθήκευσης που ανήκε σε ιδιωτικό συλλέκτη με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ένα κορινθιακό κράνος που αποτελεί παράδειγμα δημοφιλούς κράνους για τους αρχαίους Έλληνες πολεμιστές, ιδιαίτερα στην Αρχαϊκή και Κλασική περίοδο.

 

Τα πολύτιμα αρχαιολογικά αντικείμενα που επαναπατρίζονται Photo via «Εθνικός Κήρυκας/ Χριστόδουλος Αθανασάτος

Ο ομογενής που έκανε το όνειρο πραγματικότητα 

Επικεφαλής της αποστολής, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ήταν ο Ματθαίος Μπογδάνος (Matthew Bogdanos), βοηθός εισαγγελέα του Μανχάταν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ellines.com, ο Ματθαίος Μπογδάνος είναι συγγραφέας, βοηθός εισαγγελέα στο Μανχάταν και συνταγματάρχης στο Σώμα των Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, κατάφερε να σώσει τους αρχαίους θησαυρούς του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ, που είχαν λεηλατηθεί.

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική κι από παιδί, μαζί με το δίδυμο αδερφό του, εργαζόταν στο εστιατόριο των γονιών του στο Μανχάταν.

Έχει πτυχίο κλασσικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Bucknell, πτυχίο νομικής και μεταπτυχιακό κλασσικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Μελέτες από τη Στρατιωτική Σχολή των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Σε ηλικία 19 ετών εντάχθηκε στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, έφυγε από την ενεργό υπηρεσία το 1988 προκειμένου να εργαστεί στο γραφείο του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Οι εφημερίδες τον αποκαλούν “pit bull» για τον αγώνα και την επιμονή που επιδεικνύει προκειμένου να “ξεσκεπάσει” εγκληματίες.

Στη δεκαετία του 1990 ηγήθηκε διαφόρων αποστολών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στα σύνορα του Μεξικού, τη Νότια Κορέα, τη Λιθουανία, τη Γουιάνα, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κοσσυφοπέδιο.

 

Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 εντάχθηκε σε μία ειδική ομάδα καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, όπου τιμήθηκε με χάλκινο αστέρι για τη συνεισφορά του κατά της Αλ Κάϊντα.

Στη συνέχεια υπηρέτησε στην Αφρική και το Ιράκ όπου και ηγήθηκε της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη λεηλασία των αρχαιοτήτων του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ. Το 2009, επέστρεψε στο Αφγανιστάν για να συνεχίσει τη θητεία του εκεί.

Αφού κατάφερε να ξεσκεπάσει το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας αλλά και το κύκλωμα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αποκάλυψε όλα τα στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Interpol και στη Χάγη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Bush του απένειμε το μετάλλιο National Humanities για το σημαντικό έργο του στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και την προσπάθεια του να ανακτήσει πίσω περισσότερους από 6,000 αρχαιολογικούς θησαυρούς του μουσείου του Ιράκ από οχτώ χώρες.

 

Επίσης, είναι πρώην αθλητής του μποξ και ακόμα κάνει το άθλημα που τόσο αγαπά για το New York City Police Department’s Widows and Children’s Fund.

Με πληροφορίες από Εθνικός ΚήρυξEllines.com

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X