Αθλητισμός

Ο Φέτελ και το ρεκόρ των εννέα σερί νικών

Ο Φέτελ και το ρεκόρ των εννέα σερί νικών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια ο Σεμπάστιαν Φέτελ έγινε ο πρώτος οδηγός της Φόρμουλα Ένα που έφτασε τις εννέα διαδοχικές νίκες. Ο Γερμανός «πιλότος» τερμάτισε στην πρώτη θέση στο γκραν πρι της Βραζιλίας, το οποίο διεξήχθη στις 24 Νοεμβρίου 2013 στο Ιντερλάγκος, και βελτίωσε το δικό του ρεκόρ των οκτώ σερί νικών, το οποίο είχε σημειώσει μια εβδομάδα νωρίτερα (17/11/2013) στο Όστιν του Τέξας. Μέχρι τότε η καλύτερη επίδοση στην Ιστορία της Φόρμουλα Ένα ήταν οι επτά συνεχείς νίκες, την οποία είχαν πετύχει σπουδαίοι οδηγοί (Αλμπέρτο Ασκάρι, Μίκαελ Σουμάχερ, Φέτελ), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε «πιλότος» που έχει πανηγυρίσει πέντε σερί επιτυχίες έχει καταφέρει να κατακτήσει τουλάχιστον ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Αναλυτικά τα μεγαλύτερα νικηφόρα σερί στη Φόρμουλα Ένα:

Σεμπάστιαν Φέτελ – 9 συνεχείς νίκες
Βέλγιο – Βραζιλία, 2013

Το μεγαλύτερο σερί νικών στην Ιστορία του πρωταθλήματος άρχισε να «χτίζεται» μετά την καλοκαιρινή διακοπή. Έως τότε φαινόταν ότι ο τίτλος θα ήταν μια «κούρσα» για τέσσερις οδηγούς (Φέτελ 172 βαθμοί, Κίμι Ράικονεν 134, Φερνάντο Αλόνσο 133, Λιούις Χάμιλτον 124) και θα κρινόταν στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, όμως ο Γερμανός δεν άφησε περιθώρια στους άλλους τρεις: το σερί του Φέτελ περιλάμβανε επίσης έξι pole position και δύο “Grand Slam” (σ.σ. pole position, νίκη, ταχύτερο γύρο και πρωτοπορία σε κάθε γύρο του αγώνα), σε Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα. Ο Φέτελ τελείωσε το 2013 ως ο νεώτερος τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα Ένα, ενώ με τις εννέα διαδοχικές επιτυχίες του έφτασε συνολικά τις 13 νίκες στη σεζόν και κατέχει το σχετικό ρεκόρ από κοινού με τον Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος επίσης πέτυχε 13 νίκες στο πρωτάθλημα του 2004.

Αλμπέρτο Ασκάρι – 7 συνεχείς νίκες
Βέλγιο 1952 – Αργεντινή 1953

Τεχνικά, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι ο Αλμπέρτο Ασκάρι νίκησε εννέα φορές σε ένα σερί που διήρκεσε δύο σεζόν. Το σίγουρο είναι ότι σημείωσε έξι διαδοχικές νίκες στη -σχεδόν τέλεια- χρονιά του 1952 (σ.σ. απουσίασε από τον πρώτο αγώνα, νίκησε σε όλους τους υπόλοιπους, ενώ πήρε την pole position σε όλα τα γκραν πρι εκτός από το Σίλβερστοουν) και η έβδομη επιτυχία του Ιταλού ήρθε όταν «άνοιξε η αυλαία» της σεζόν του 1953 στην Αργεντινή. Επίσης πρώτευσε στα γκραν πρι σε Ολλανδία και Βέλγιο, μολονότι αυτά ακολούθησαν το “Indianapolis 500” -το οποίο ήταν τότε επίσημος αγώνας του πρωταθλήματος της Φόρμουλα Ένα- όπου ο Ασκάρι και οι άλλοι αντίπαλοί του για τον τίτλο επέλεξαν να μη λάβουν μέρος. Παρ’ όλα αυτά, το σερί του Ασκάρι παραμένει η μόνη φορά που ένας οδηγός έχει νικήσει σε κάθε γκραν πρι του παγκοσμίου πρωταθλήματος, στο οποίο έχει λάβει μέρος, μέσα σε ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος!

Μίκαελ Σουμάχερ – 7 συνεχείς νίκες
Ευρώπη – Ουγγαρία, 2004

Ο Μίκαελ Σουμάχερ έχει τρεις παρουσίες στην πρώτη δεκάδα με τα μεγαλύτερα νικηφόρα σερί της Φόρμουλα Ένα, καθώς πανηγύρισε πέντε επιτυχίες στη σειρά στο ξεκίνημα του 2004 και έξι κατά την διάρκεια των σεζόν 2000-2001. Όμως, το μεγαλύτερο σερί του Γερμανού ήρθε στην διάρκεια του 2004, όταν πρώτευσε σε επτά διαδοχικά γκραν πρι. Το σερί αυτό περιλάμβανε δύο νίκες επί γερμανικού εδάφους (σ.σ. το γκραν πρι Ευρώπης διεξήχθη στο Νίρμπουργκρινγκ και το γκραν πρι Γερμανίας στο Χοκενχάιμ) και ένα “Grand Slam”. Αυτό ήρθε στην Ουγγαρία, όπου ο «Σούμι» είχε για 70 γύρους την πρωτοπορία στον αγώνα, με αποτέλεσμα να πάρει την έβδομη σερί νίκη του και να ισοφαρίσει το σχετικό ρεκόρ, που του χάρισε τελικά και τον έβδομο τίτλο του στους οδηγούς.

Νίκο Ρόσμπεργκ – 7 συνεχείς νίκες
Μεξικό 2015 – Ρωσία 2016

Ο Ρόσμπεργκ άρχισε να «χτίζει» το σερί του μετά το γκραν πρι των Ηνωμένων Πολιτειών του 2015, στο οποίο ο Βρετανός «ομόσταυλός» του στη Mercedes, Λιούις Χάμιλτον, τερμάτισε πρώτος και εξασφάλισε και μαθηματικά τον τρίτο τίτλο οδηγών της καριέρας του στη Φόρμουλα Ένα. Ο Γερμανός επικράτησε σε Μεξικό, Βραζιλία και Άμπου Ντάμπι, ανεβάζοντας την ψυχολογία του ενόψει του 2016, στο οποίο ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, ήτοι νίκες στους πρώτους τέσσερις αγώνες (Αυστραλία, Μπαχρέιν, Κίνα και Ρωσία). Το νικηφόρο σερί του Ρόσμπεργκ «έσπασε» στο ισπανικό γκραν πρι, καθώς τα δύο «ασημένια βέλη» συγκρούστηκαν μεταξύ τους στον πρώτο γύρο, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τόσο ο Γερμανός, όσο και ο Χάμιλτον. Οι οδηγοί της Mercedes έδωσαν όλη τη χρονιά «μάχη» για τον τίτλο και τελικά τον κατέκτησε στις… λεπτομέρειες ο Ρόσμπεργκ. Ο Γερμανός τελείωσε τη σεζόν με εννέα νίκες και συγκομιδή 385 βαθμών, ενώ ο Χάμιλτον πρώτευσε σε δέκα αγώνες και συγκέντρωσε 380 βαθμούς.

Τα μεγαλύτερα σερί νικών στη Φόρμουλα Ένα:

ΟΔΗΓΟΣ                            ΣΕΖΟΝ     ΝΙΚΕΣ

Σεμπάστιαν Φέτελ (Γερμανία)       2013        9

Αλμπέρτο Ασκάρι (Ιταλία)        1952?1953     7

Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία)        2004        7

Νίκο Ρόσμπεργκ (Γερμανία)       2015?2016     7

Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία)      2000?2001     6

Τζακ Μπράμπαμ (Αυστραλία)         1960        5

Τζιμ Κλαρκ (Βρετανία)             1965        5

Νάιτζελ Μάνσελ (Βρετανία)         1992        5

Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία)        2004        5

Λιούις Χάμιλτον (Βρετανία)        2014        5

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X