Διεθνή

Brexit: Τα… μαύρα σύννεφα προκαλούν «υστερία» στην Βρετανία!

Brexit: Τα… μαύρα σύννεφα προκαλούν «υστερία» στην Βρετανία!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το τι… εφιαλτικό προβλέπεται για την οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας από τον επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο ενός Brexit χωρίς συμφωνία κοσμεί όλα τα βρετανικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα ήταν τουλάχιστον 1% υψηλότερο σε πέντε χρόνια, αν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ψηφίσει για να παραμείνει στην ΕΕ, ενώ μια επίσημη ανάλυση του Whitehall κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε όλα τα σενάρια Brexit, συμπεριλαμβανομένης της τελικής συμφωνίας της Τερέζα Μέιη οικονομία να είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Ο Μάρκ Κάρνεϊ, πρόσθεσε ότι, στο χειρότερο σενάριο, μια «άτακτη συμφωνία», η οικονομία θα συνθλιβεί κατά 8%, οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν κατά 30% και τα επιτόκια θα αυξηθούν αυξάνοντας τον πληθωρισμό.

Οι εφημερίδες που υποστηρίζουν το Brexit καταδικάζουν την παρέμβαση του Κάρνεϊ στο θέμα, με την Daily Telegraph, να γράφει το εξής: «Ο Κάρνεϊ εξαπολύει το σχέδιο “Υστερία”».

Brexit

Το πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph

Η Telegraph επιτίθεται στον Κάρνεϊ σημειώνοντας: «Ο Μαρκ Κάρνεϊ κατηγορήθηκε ότι υπονόμευσε την «ανεξαρτησία και αξιοπιστία» της Τράπεζας της Αγγλίας, αφού δημοσίευσε μια ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων μιας μη συμφωνίας με τόσο μελανά χρώματα που χαρακτηρίζεται, «σχέδιο υστερία».»

Η πηγή αυτής της γραμμής είναι ο αυστηρός ευρωσκεπτικος βουλευτής Γιάκομπ Ρεες Μογκ.

Brexit: Στις 11 Δεκεμβρίου η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο

Η Daily Express έχει επίσης την δήλωση του Ρέες Μογκ στο πρωτοσέλιδο της: «Το αφεντικό της τράπεζας Κάρνεϊ στο σχέδιο υστερία» αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει:

«Οι βουλευτές διέλυσαν την τελευταία ζοφερή πρόγνωση του Κάρνεϊ, κατηγορώντας τον πως ανακατεύεται στην πολιτική προσπαθώντας να αναζωπυρώσει το σχέδιο του φόβου για άλλη μια φορά», ανέφερε.

Απίστευτα πρωτοσέλιδα

Η «The Sun» κάνει ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του Κάρνεϊ κι έχει τίτλο «Carnage», σημειώνοντας την δήλωση του πως ένα «βάναυσο χωρίς συμφωνία Brexit» θα έριχνε στις τιμές των κατοικιών κατά 30%.

Η Daily Mail αγνοεί τα σχόλια του Κάρνεϊ εστιάζοντας αντ ‘αυτού σε νέα που αντανακλούν ευνοϊκότερα στον Τερέζα Μέι. Το πρώτο θέμα της Mail είναι ότι ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Αντρεα Λίντσομ θα στηρίξει τη συμφωνία της Μέι.

Ο Guardian αναφέρει: «Οι προειδοποιήσεις για την οικονομία επιτίθενται στη στρατηγική του Brexit της Μέι», επικαλούμενη την προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας και την «επίσημη ανάλυση Whitehall [η οποία] κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε όλα τα σενάρια Brexit, συμπεριλαμβανομένης της τελικής συμφωνίας της Μέι, η Βρετανία θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι σε παραμονή στην ΕΕ».

Οι Times του Λονδίνου ακολουθούν μια παρόμοια γραμμή κι αναφέρουν τα σχόλια του Κάρνεϊ: «Το No-deal Brexit θα ήταν το χειρότερο κραχ στην οικονομία από τη δεκαετία του 1930».

Ο παράγοντας Μέι

Οι FT σημειώνουν ότι «Η Μέι θα αναγκαστεί να παραδεχθεί ότι όλοι οι δρόμοι του Brexit θα οδηγήσουν σε μια φτωχότερη Βρετανία». Επίσης, σημειώνει «Η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί για τη χειρότερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», προσθέτοντας ότι «Το Εργατικό κόμμα τώρα βλέπει πιο ζεστά ένα δεύτερο δημοψήφισμα».

Το εβδομαδιαίο περιοδικό «The New European», το οποίο έχει παρουσιάσει κάποια εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα κατά τους τελευταίους μήνες, αναφέρει: «Κανένας δεν ψήφισε για να είναι φτωχότερος».

Η κατά του Brexit εφημερίδα Daily Mirror σημειώνει «Η συμφωνία της Μέι θα μας κοστίσει 100 δισ. λίρες», ενώ προστεθεί (με πολύ μικρότερα γράμματα) ότι «εξακολουθεί να είναι καλύτερο από την τιμή των 200 δισ. λιρών που θα κοστίσει μια έξοδος χωρίς συμφωνία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X