Διεθνή

EMA για Sputnik V: Η απόφαση για το εμβόλιο θα βασιστεί σε επιστημονικά δεδομένα και μόνο

EMA για Sputnik V: Η απόφαση για το εμβόλιο θα βασιστεί σε επιστημονικά δεδομένα και μόνο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα μελετήσει κατά πόσο συμβαδίζει το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας κατά του κορονοϊού με τους όρους της ΕΕ και η απόφαση θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιστημονικά δεδομένα, τονίζει η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του EMA, ο Οργανισμός αξιλογεί το Sputnik V και θα κάνει τις συστάσεις του βασιζόμενος μόνο στα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του ρωσικού εμβολίου και τίποτα άλλο.

Ανέφερε ακόμα ότι η ρυθμιστική αρχή θα εξετάσει τα δεδομένα καθώς καθίσταται διαθέσιμο προκειμένου να αποφασίσει αν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τους κινδύνους.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά τη δήλωση της προέδρου του διευθυντικού συμβουλίου του EMA στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF ότι τυχόν συμφωνία Αυστρίας με Μόσχα για το Sputnik V θα είναι «κάπως σαν ρώσικη ρουλέτα».

Η ίδια απέτρεψε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την έγκριση επείγουσας χρήσης του ρωσικού εμβολίου κάνοντας λόγο για ανεπαρκή, προς το παρόν, δεδομένα σε ό,τι αφορά τα εμβολιασμένα άτομα. 

«Βρισκόμαστε στο άγνωστο και για τον λόγο αυτόν αποτρέπω εντόνως από τη χορήγηση επείγουσας εθνικής άδειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δήλωσή της προκάλεσε την αντίδραση τόσο των δημιουργών του Sputnik V όσο και του Κρεμλίνου.

Οι δημιουργοί του ρωσικού εμβολίου ζήτησαν δημόσια συγνώμη από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Κρίστα Βιρτούμερ-Χος. 

«Τα σχόλιά της εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με πιθανή πολιτική παρέμβαση στην τρέχουσα διαδικασία επισκόπησης του EMA» σημείωναν σε ανακοίνωσή τους.

Κριτική στη δήλωση της Κρίστα Βιρτούμερ-Χος άσκησε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Σύμφωνα με τον κορυφαίο Ρώσο αξιωματούχο, πρόκειται για μια «απογοητευτική δήλωση», η οποία, μάλιστα, είναι «τουλάχιστον ακατάλληλη».

Παράλληλα, αναφερόμενος στους πρόσφατους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραπληροφορεί σχετικά με τα δυτικά εμβόλια κατά του κορονοϊού, διευκρίνισε πως η Μόσχα δεν συμμετείχε και δεν θα συμμετάσχει ποτέ σε τέτοιες εκστρατείες.

Κατέληξε λέγοντας μάλιστα πως η Μόσχα συνεργάζεται με άλλους κατασκευαστές εμβολίων για την ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού φαρμάκου κατά της COVID-19.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X