Διεθνή

Γαλλία- Γερμανία- Ιρλανδία κατά Βραζιλίας: «Καμπανάκι» για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

Γαλλία- Γερμανία- Ιρλανδία κατά Βραζιλίας: «Καμπανάκι» για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιρλανδία επέβαλαν πίεση στην Βραζιλία την Παρασκευή, καθώς το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της χώρας ανέφερε περίπου 2.500 νέες πυρκαγιές σε 48 ώρες.

Εν μέσω της παγκόσμιας ανησυχίας για τις πυρκαγιές στο Αμαζόνιο, η κυβέρνηση της Βραζιλίας παραπονέθηκε την Πέμπτη ότι έχει στοχευθεί από τους επικριτές του που υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος Jair Bolsonaro δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει την εκτεταμένη αποψίλωση των δασών.

Η απειλή για το τι ορισμένοι αποκαλούν «πνεύμονες του πλανήτη» έχει προκαλέσει διαμάχη για το ποιος φταίει όταν ο Bolsonaro θεωρεί την προστασία των τροπικών δασών της Βραζιλίας ως εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου… 

Εμμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μίλησε για μια διεθνή κρίση και είπε ότι οι ηγέτες της Ομάδας των G7 θα πρέπει να συζητήσουν επειγόντως γι ‘αυτά στη σύνοδο κορυφής τους στη Γαλλία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Την Παρασκευή, ενέτεινε την πίεση, λέγοντας ότι ο Μπολσόναρο είπε ψέματα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ιαπωνία και ότι, υπό το πρίσμα αυτό, η Γαλλία θα αντιταχθεί στη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur : Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη.

Αποτέλεσμα εικόνας για amazon fire

Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λέο Βαραντκάρ, δήλωσε ότι το Δουβλίνο θα καταψηφίσει επίσης τη συμφωνία, εκτός εάν η Βραζιλία ενεργήσει για την προστασία του τροπικού δάσους. Ο κ. Βαραντκάρ δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τα επίπεδα ρεκόρ καταστροφής τροπικών δασών και ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά τις περιβαλλοντικές ενέργειες της Βραζιλίας κατά τα δύο έτη έως την επικύρωση της συμφωνίας Mercosur.

«Δεν υπάρχει τρόπος να ψηφίσει η Ιρλανδία τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών ΕΕ-Mercosur εάν η Βραζιλία δεν τηρήσει τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της», δήλωσε.

Ενώ η Καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελούν μια «έκτακτη ανάγκη» που πρέπει να συζητηθεί από τους ηγέτες της παγκόσμιας διάσκεψης στη σύνοδο κορυφής της G7 αυτής της εβδομάδας.

«Η έκταση των πυρκαγιών στην περιοχή του Αμαζονίου είναι συγκλονιστική και απειλητική και όχι μόνο για τη Βραζιλία και τις άλλες πληγείσες χώρες, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης, κ. Steffen Seibert, στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

«Το σπίτι μας καίγεται»

Οι δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ ακολουθούν ολοένα και πιο επικριτικές επικρίσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

«Το σπίτι μας καίγεται, κυριολεκτικά, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου – οι πνεύμονες που παράγουν το 20% του οξυγόνου του πλανήτη μας », δήλωσε ο Macron στο Twitter την Πέμπτη.

Ο Bolsonaro έκλεισε με το δικό του tweet:« Λυπάμαι που ο Macron επιδιώκει να κάνει προσωπική μια εσωτερική υπόθεση της Βραζιλίας και των άλλων χωρών του Αμαζονίου για να αποκομίσει πολιτικό κέρδος, χωρίς να κάνει τίποτα για να λύσει το πρόβλημα».

Ο Onyx Lorenzoni, εκπρόσωπος του προέδρου της Βραζιλίας κατηγόρησε νωρίτερα τις ευρωπαϊκές χώρες για υπερβολή στο περιβαλλοντολογικό πρόβλημά της Βραζιλίας, προκειμένου να διαταράξουν τα εμπορικά της συμφέροντα.

«Υπάρχει αποψίλωση στη Βραζιλία, ναι, αλλά όχι με το ρυθμό και το επίπεδο που λένε», δήλωσε ο Lorenzoni, σύμφωνα με το βραζιλιάνικο ειδησεογραφικό site globo.com.

O ισχυρισμός του ήρθε μετά από τις δηλώσεις της Γερμανίας και της Νορβηγίας, αναφέροντας την προφανή έλλειψη δέσμευσης της Βραζιλίας για την καταπολέμηση της αποψίλωσης, που αποφάσισε να παρακρατήσει πάνω από 60 εκατομμύρια δολάρια σε κονδύλια που προορίζονται για σχέδια αειφορίας στα βραζιλιάνικα δάση.

Αποτέλεσμα εικόνας για amazon fire

Η συζήτηση ήρθε όταν οι ομοσπονδιακοί εμπειρογνώμονες της Βραζιλίας ανέφεραν φέτος ένα ρεκόρ πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, αυξημένο κατά 84% την ίδια περίοδο το 2018. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι ο καπνός από τον Αμαζόνιο φτάνει σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική στην ακτή του Ατλαντικού και στο Σάο Πάολο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε:

«Η παγκόσμια κλιματική κρίση, δεν μπορεί να αντέξει περισσότερες ζημιές σε μια σημαντική πηγή οξυγόνου και βιοποικιλότητας.»

Αποτέλεσμα εικόνας για amazon fire germany france

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στην περιοχή του Αμαζονίου της Βραζιλίας ξεκίνησαν έρευνες για την αύξηση της αποψίλωσης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι σκοπεύουν να διερευνήσουν πιθανή αμέλεια από την κυβέρνηση για την επιβολή των περιβαλλοντικών νόμων.

Ο Μπολσονάρο δήλωσε ότι υπάρχει μια «πολύ ισχυρή» ένδειξη ότι ορισμένες μη κυβερνητικές ομάδες (ΜΚΟ) θα μπορούσαν να βλάψουν σε αντίποινα για την απώλεια κρατικών κονδυλίων υπό τη διοίκησή του. Δεν έδωσε όμως κανένα στοιχείο.

Η Amnesty International με έδρα το Λονδίνο κατηγόρησε την κυβέρνηση της Βραζιλίας για τις πυρκαγιές, οι οποίες έχουν κλιμακώσει τη διεθνή ανησυχία για το τεράστιο τροπικό δάσος που είναι ο κύριος απορροφητής διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Η ομάδα δικαιωμάτων φέτος τεκμηριώνει τις παράνομες εισβολές στη γη και τις εμπρηστικές επιθέσεις κοντά σε αυτόχθονες περιοχές του Αμαζονίου, συμπεριλαμβανομένου του κράτους Rondonia, όπου υπάρχουν πολλές πυρκαγιές, δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Αμνηστίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για amazon fire germany france

Συναγερμός για τις πυρκαγιές του Αμαζονίου

Η WWF αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Bolsonaro σχετικά με τις ΜΚΟ, λέγοντας ότι «αποπροσανατολίζουν την προσοχή από αυτό που πραγματικά έχει σημασία: την ευημερία της φύσης και του λαού του Αμαζονίου».

Το κίνημα για την κλιματική αλλαγών νεολαίας, υπό την ηγεσία της 16χρονης Γκρέτα Τούνμπεργκ, κάλεσε υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο να διαμαρτυρηθούν έξω από βραζιλιάνικες πρεσβείες και προξενεία την Παρασκευή. « Οι πνεύμονες του πλανήτη μας μετατρέπονται σε τέφρα, δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό » , έγραψε η ομάδα στο Facebook.

Αποτέλεσμα εικόνας για amazon fire germany france

Η Βραζιλία περιέχει περίπου το 60% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, η υποβάθμιση του οποίου θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για το κλίμα και τις βροχοπτώσεις. Ο Μπολσονάρο, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να μετατρέψει τη γη σε βοσκότοπους και αγροκτήματα σόγιας, κέρδισε το αξίωμα αφού εισέπραξε σε ψήφους την οργή για τα σκάνδαλα διαφθοράς της πρώην κυβέρνησης.

Ο Filipe Martins, σύμβουλος του Bolsonaro, είπε στο Twitter ότι:

« η κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει την παράνομη αποψίλωση των δασών και ότι πολλές άλλες χώρες προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές. Ο Αμαζόνιος θα σωθεί από τη Βραζιλία και όχι από την ρητορική των επικριτικών μέσων, των διακρατικών γραφειοκρατών και των ΜΚΟ,» δήλωσε ο Martins.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Συγκινημένη η Jolie! Αποχαιρέτισε τον γιο της στη Νότια Κορέα γιατί είναι… φοιτητής!

Επαφές με Πούτιν και Τραμπ θα έχει ο Ερντογάν για τη συριακή κρίση

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X