Διεθνή

Η μεγάλη απειλή για τον αγωγό East Med

Η μεγάλη απειλή για τον αγωγό East Med
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ελπίζω, η είδηση για μεταφορά μέσω Τουρκίας αερίου απο Ανατολική Μεσόγειο προς Ευρώπη, να είναι αποτέλεσμα έκφρασης επιθυμιών του Τ. Ερντογάν και οχι πραγματική αμοιβαία πρόθεση υλοποίησης, επισημαίνει με δήλωση του ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

Και προσθέτει: Αν δρομολογηθεί μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας (ένα απολύτως ανώριμο και ακριβό έργο), αυτό θα σημαίνει το τέλος του EastMed. Το τέλος ενός αγωγού που εδώ και μια 10ετία (από το 2013), έχουμε εντάξει για χρηματοδότηση στα έργα ευρωπαϊκής ενεργειακής προτεραιότητας (PCIs), που αποτελεί τον μοναδικό νεο αγωγό τροφοδοσίας της Ε.Ε. με φυσικο αέριο, που την υλοποίηση του υπέγραψαν πριν 3 χρονια οι πρωθυπουργοί Ελλαδας – Ισραήλ – Κύπρου (πρόεδρος).

Ενας αγωγός που εχει ολοκληρώσει όλες τις τεχνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές μελέτες του και για τον οποίο, πρόκειται άμεσα να προχωρήσει το αναγκαίο Market test, σύμφωνα και με όσα έχουν λεχθεί στο Ιταλικό Κοινοβούλιο.

Ενας αγωγός, που αναβαθμίζει σημαντικά την Ελλάδα, αφού μαζί με Κυπρο και Ισραήλ, γινόμαστε οι μοναδικοί νέοι τροφοδότες της Ε.Ε. με αέριο, το οποίο θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο μετάβασης, τουλάχιστον μέχρι το 2050.

Ελπίζω να υπάρξει εκ μέρους της Ελλάδας, άμεση, αποφασιστική και σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, διεθνής ανάδειξη της χρησιμότητας του EastMed στην ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ε.Ε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X