Διεθνή

Ο Κάρατζιτς άσκησε έφεση κατά της καταδίκης του σε ισόβια

Ο Κάρατζιτς άσκησε έφεση κατά της καταδίκης του σε ισόβια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς άσκησε έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου του ΟΗΕ να αυξήσει σε ισόβια την αρχική ποινή κάθειρξης 40 ετών που του είχε επιβληθεί για εγκλήματα που διέπραξε στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95).

«Ο πρόεδρος Ράντοβαν Κάρατζιτς ασκεί έφεση στην καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη που ανακοινώθηκε σε βάρος του» στις 20 Μαρτίου, δηλώνει ο συνήγορός του Πίτερ Ρόμπινσον σε έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε από τον Μηχανισμό Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων (MICT).

Η ετυμηγορία  ήταν για περίπου 100.000 άνθρωποι πέθαναν μόνο στην Βοσνία, με θύματα στην Κροατία και στο Κόσοβο…

Το χρονικό της σύλληψης

Ένας διαβόητος ηγέτης των Σερβοβοσνίων. Μια μυθιστορηματική καταδίωξη στα βουνά των Βαλκανίων. Μια σύλληψη το 2008 – έπειτα από 13 χρόνια κυνηγητού από τη CIA, τη βρετανική SAS .

Όταν άλλαξε η κατάσταση το 1997, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατάφερε μα ξεγλιστρήσει και να κρυφτεί. Τα κατάφερε έως το 2008 παρά τις καλύτερες προσπάθειες της πάνοπλης πολυεθνικής ομάδας καταδίωξης.

Ο Κάρατζιτς είχε σπουδάσει ψυχιατρική στο Σεράγεβο και είχε ασχοληθεί με το πιο ήπιο μέρος της θεραπευτικής αγωγής. Το 1970 ήταν ο ψυχίατρος ποδοσφαιρικής ομάδας και είχε ως αρμοδιότητα να τους εμποτίσει με το συναίσθημα της συνεχούς ανάγκης για νίκη και αργότερα είχε τον ίδιο ρόλο στην ομάδα του Ερυθρού Αστέρα του Βελιγραδίου…

Εκείνο το διάστημα, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς γνώριζε ότι τον παρακολουθούσαν. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο φυγάς άρχισε να εντοπίζει άγνωστα πρόσωπα στα μέσα Ιουλίου, στις σκάλες της πολυκατοικίας ή στο μπαρ που σύχναζε.

Το απόγευμα, 18 Ιουλίου, ο άνδρας που ήταν γνωστός ως Ντράγκαν Ντάμπιτς έφυγε από το διαμέρισμά του στην οδό Γιούρι Γκαγκάριν με ένα ανοιχτό μπλε μακό και ένα ψάθινο καπέλο.

Μαζί του μετέφερε και αποσκευές.

Περπάτησε ως μια στάση λεωφορείων όπου τον ακολούθησε διακριτικά και ένας πράκτορας της ΒΙΑ. Και οι δύο ανέβηκαν στο λεωφορείο με τον Ντάμπιτς να κάθεται μπροστά και την «σκιά» του, τον πράκτορα της ΒΙΑ, λίγο πιο πίσω.

Όταν έφτασαν κοντά στα περίχωρα της σερβικής πρωτεύουσας, περιπολικά της αστυνομίας σταμάτησαν το λεωφορείο και τέσσερις απλοί αστυνομικοί ανέβηκαν σε αυτό.

Δύο από μπροστά και δύο από πίσω. Αρχικά έκαναν τους ελεγκτές και δείχνοντας τις ταυτότητες τους ζητούσαν να δουν τα εισιτήρια των επιβατών.

Καθώς η γέρικη φιγούρα του Ράντοβαν Κατατζιτς πήγαινε να βγάλει το δικό του εισιτήριο ένιωσε το χέρι του αστυνομικού να τον συγκρατεί και ακολουθεί ο διάλογος:

  • – Ο Δρ. Κάρατζιτς;
  • – Όχι, Ντράγκαν Ντάμπιτς.
  • – Όχι, είσαι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.
  • – Ξέρουν οι ανώτεροι σου τι ακριβώς κάνεις;
  • – Ναι, εντελώς.

Οι αστυνομικοί οδήγησαν τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, στην φυλακή και έπειτα στο Διεθνές Δικαστήριο.

Ο Τζούλιαν Μπόρτζερ δίνει την δική του πλευρά για τα γεγονότα που περιγράφει αναλυτικά στο βιβλίο του «Τα ίχνη του χασάπη» (The Butcher’s Trail)…

Δείτε ακόμη:

Τι απαντά η ΕΥΠ για τον ύποπτο Σύρο που πέρασε από την Ελλάδα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X