Διεθνή

Οι φίλοι του Πούτιν στο στόχαστρο: Ποιοι θα υποστούν τις κυρώσεις της Βρετανίας

Οι φίλοι του Πούτιν στο στόχαστρο: Ποιοι θα υποστούν τις κυρώσεις της Βρετανίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι η πρώτη φορά που συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι οποίοι συνδέονται φιλικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μπαίνουν στη λίστα των… κυρώσεων. Είχε γίνει και το 2014. Οι τρεις κροίσοι είναι από τους πρώτους που θα υποστούν τις συνέπειες της απόφασης του Ρώσου προέδρου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ.

Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ, ο Ιγκόρ Ρότενμπεργκ και ο Γκενάντι Τιμτσένκο είναι άνθρωποι που συνδέονται με τον Πούτιν και είναι στη λίστα της Βρετανίας με τις κυρώσεις στη Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία.

Ο πρώτος είναι φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν από το τζούντο και συνιδιοκτήτης της SMP Bank, ο δεύτερος είναι ο ανιψιός του Ιγκόρ και ο τρίτος δισεκατομμυριούχος που ελέγχει τον Όμιλο Βόλγα. Και οι τρεις είδαν σήμερα (22.02.2022) τα περιουσιακά τους στοιχεία να «παγώνουν» μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στις αποσχισθείσες από την Ουκρανία περιοχές.

Εκτός από τους τρεις φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν, το πακέτο κυρώσεων που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον περιλαμβάνει επίσης πέντε τράπεζες, τις Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank.

https://youtu.be/Ev7FNWgkKIM

Τα περιουσιακά στοιχεία των τριών κροίσων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα δεσμευτούν. Οι τρεις επίσης δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στη Βρετανία και θα απαγορευτούν οι συναλλαγές μαζί τους.

Ο Γκενάντι Τιμτσένκο ίδρυσε και κατέχει τον ιδιωτικό όμιλο επενδύσεων, τον Όμιλο Volga, ο οποίος ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακά, μεταφορικά και υποδομές. Διαθέτει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στις ρωσικές και διεθνείς αγορές ενέργειας. Ασχολείται ενεργά με φιλανθρωπικές και αθλητικές δραστηριότητες. Πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του Γαλλο-Ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ο Γκενάντι Τιμτσένκο είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Για περισσότερα από 20 χρόνια, η οικογένεια του Τιμτσένκο ασχολείται με φιλανθρωπικό έργο.

Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ είναι συνιδιοκτήτης της ομίλου SGM (StroyGazMontazh), της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας για αγωγό φυσικού αερίου και γραμμές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρωσία. Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», το 2016 ήταν ο 69ος πλουσιότερος Ρώσος με καθαρή περιουσία 1,07 δισεκατομμύρια δολάρια. Θεωρείται στενός έμπιστος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με τον αδελφό του Αρκάντι, ο Μπόρις Ρότενμπεργκ είναι συνιδιοκτήτης του ομίλου Stroygazmontazh (SGM), της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της Ρωσίας για αγωγούς φυσικού αερίου και γραμμές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2017, το Forbes υπολόγισε την περιουσία του σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αυτός και ο αδελφός του υπόκεινται σε προσωπικές κυρώσεις από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με γεγονότα κατά την ουκρανική κρίση το 2013 και το 2014.

Η σχέση τους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χρονολογείται από το 1963 – όταν μπήκαν σε μια λέσχη σάμπο (σοβιετική πολεμική τέχνη) και το 1978 ο Αρκάντι έγινε προπονητής τζούντο. Μετά την επιστροφή του Πούτιν στη Ρωσία το 1990, προπονούνταν μαζί πολλές φορές την εβδομάδα και ο Ρότενμπεργκ εξασφάλισε χρηματοδότηση για να ιδρύσει τον Yavara-Neva, έναν επαγγελματικό σύλλογο τζούντο.

Ο Ιγκόρ Ρότενμπεργκ είναι Ρώσος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ανιψιός του Μπόρις Ρότενμπεργκ. Θεωρείται στενός φίλος του Πούτιν. Τον Οκτώβριο του 2018, η περιουσία του ανερχόταν σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι γιος του Αρκάντι Ρότενμπεργκ, επικεφαλής της τράπεζας SMP Bank.

Έλαβε μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν στον πατέρα του το 2015, αφού ο πρεσβύτερος Ρότενμπεργκ δέχθηκε κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Ο παντρεμένος πατέρας τριών παιδιών είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας γεώτρησης Gazprom Bureniye.

Ο Ιγκόρ Ρότενμπεργκ είναι ένας εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τον Πούτιν. Είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εθνικών Τηλεματικών Συστημάτων (NTS).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X