Διεθνή

Οργή Μπάιντεν για Πούτιν και νέες κυρώσεις στη Ρωσία: «Η εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε»

Οργή Μπάιντεν για Πούτιν και νέες κυρώσεις στη Ρωσία: «Η εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Ποιος νομίζει ότι είναι;», διερωτήθηκε αναφερόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν που, όπως είπε, ανακηρύσσει νέα κράτη (σ.σ. το είπε για την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ). «Η εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε» είπε ο Τζο Μπάιντεν, που ανακοίνωσε πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο πλήττει απευθείας την ρωσική οικονομία, αφού την αφήνει εκτός αγορών για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

«Αυτό είναι το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» είπε στην αρχή του διαγγέλματός του ο Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας στον Βλαντιμίρ Πούτιν πως μπορεί να μην μείνει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ αλλά να προχωρήσει κι άλλο. Τον κατηγόρησε επίσης ότι ουσιαστικά με τα όσα είπε χθες, επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει».

Γι’ αυτό και οι κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία θα είναι σε  δόσεις, καθώς κανείς δεν ξέρει μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέμα της Ουκρανίας. Ανάμεσα στις κυρώσεις που ανακοίνωσε είναι και ότι δεν θα προχωρήσει ο Nord Stream 2, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Οι κινήσεις της Ρωσίας αποτελούν μια σαφή παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας και πως απαιτείται μια σκληρή, παγκόσμιας κλίμακας απάντηση, εκτίμησε ο Τζο Μπάιντεν.

«Εάν η Ρωσία προχωρήσει περαιτέρω με αυτήν την εισβολή, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε επιπλέον κυρώσεις», διεμήνυσε ο Μπάιντεν. Σημείωσε επίσης ότι τα μέτρα της Ουάσινγκτον είναι αμυντικά, καθώς θεωρεί ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τη δράση της και στρατιωτικά το επόμενο διάστημα.

Τονίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι σε συνεννόηση με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι η η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα.

«Δεν χρειάζεσαι αίμα εκτός αν σχεδιάζεις να ξεκινήσεις πόλεμο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε πρώτον πως οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον δύο ρωσικών τραπεζών και δεύτερον πως από την Τετάρτη, 23.02.2022, οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις σε μέλη της ρωσικής «ελίτ» στις ΗΠΑ, αλλά και στις οικογένειές τους.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε επίσης ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία». Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συγκρουστούν με τη Ρωσία, αλλά πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή ΝΑΤΟϊκών εδαφών. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

«Αν η Ρωσία προχωρήσει, μόνο η Ρωσία θα έχει την ευθύνη», προειδοποίησε ο Τζο Μπάιντεν, που αναγνώρισε πως η υπεράσπιση της ελευθερίας «θα έχει κόστος», όμως τόνισε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι είναι ενωμένοι απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα για να υπερασπιστούν το ΝΑΤΟ.

Οι κυρώσεις

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον δύο ρωσικών τραπεζών και από την Τετάρτη, 23.02.2022, θα επιβάλλουν κυρώσεις σε μέλη της ρωσικής «ελίτ» στις ΗΠΑ, αλλά και στις οικογένειές τους.

Ακόμη ανακοίνωσε:

  • Τέλος ο αγωγός Nord Stream 2
  • Κυρώσεις στην VEB Bank
  • Κυρώσεις στην Russian Military Banki
  • Μποϊκοτάζ στο εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με την προμήθεια της βιομηχανίας τεχνολογίας και όχι μόνο
  • Αμερικανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν σε κράτη της Βαλτικής

Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για στρατεύματα και εξοπλισμό που βρίσκονται στην Ευρώπη και θα αναπτυχθούν στην Εσθονία, την Λετονία και την Λιθουανία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X