Διεθνή

ΠΟΥ: «Τσουνάμι» κρουσμάτων από την ταυτόχρονη έξαρση των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον

ΠΟΥ: «Τσουνάμι» κρουσμάτων από την ταυτόχρονη έξαρση των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ταυτόχρονη κυκλοφορία των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον του κορονοϊού δημιουργεί ένα «τσουνάμι κρουσμάτων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγκέσους σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

«Η μετάλλαξη Δέλτα και η μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον δίδυμες απειλές που αυξάνουν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, οδηγώντας σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων», ανέφερε ο Τέντρος.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Όμικρον, καθώς είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εξαπλώνεται ταυτόχρονα με τη Δέλτα, θα οδηγηθούμε σε τσουνάμι κρουσμάτων».

Ο Τέντρος επανέλαβε την έκκλησή του προς τις χώρες να μοιράζονται τα εμβόλια πιο δίκαια και προειδοποίησε ότι η έμφαση στα ενισχυτικά σε πλουσιότερες χώρες θα μπορούσε να αφήσει τις φτωχότερες χώρες χωρίς εμβόλια.

Είπε ότι ο ΠΟΥ κάνει εκστρατεία για κάθε χώρα να πετύχει έναν στόχο κάλυψης εμβολίων 70% μέχρι τα μέσα του 2022, κάτι που θα βοηθούσε να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας.

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη επέτειο από τη στιγμή που η Κίνα ειδοποίησε τον ΠΟΥ για 27 περιπτώσεις «ιογενούς πνευμονίας» άγνωστης προέλευσης στην πόλη Γουχάν.

Περισσότεροι από 281 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν έκτοτε αναφερθεί ότι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια έχουν πεθάνει, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X