Διεθνή

Σεισμός Τουρκία: Ξεπερνούν τους 3.600 οι νεκροί-Η ισχύς ήταν ίση με 130 ατομικές βόμβες

Σεισμός Τουρκία: Ξεπερνούν τους 3.600 οι νεκροί-Η ισχύς ήταν ίση με 130 ατομικές βόμβες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Την ώρα που συνεχίζονται οι δραματικές προσπάθειες διάσωσης σε Τουρκία και Συρία, αυξάνεται η ανησυχία για την μετασεισμική ακολουθία (ότι θα είναι για καιρό έντονη) ενώ υπάρχουν φόβοι για ακόμα περισσότερη άνοδο του αριθμού των θυμάτων λόγω του σεισμού των 7,8 και των 7,7 Ρίχτερ.

Ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ (και λίγο αργότερα τον μετασεισμό των 7,7 Ρίχτερ) στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, έχει ξεπεράσει τους 3.600, ενώ υπάρχει φόβος ότι θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) ο απολογισμός των θυμάτων στην χώρα ανέρχεται σε 2.316, ενώ πάνω από 1300 είναι οι νεκροί στη Συρία (μέχρι τις 23:00 περίπου της Δευτέρας).

Οι επαρχίες Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας έχουν υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μαλάτια, το Ελαζίγκ, την Οσμπανίγιε, το Κιλίς, το Αντιγιαμάν, τη Σανλιούρφα και τα Άδανα.

Τουλάχιστον 2.834 κτίρια κατέρρευσαν, σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 11.000.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΒΒC, o καθηγητής Μάρτιν Μέι, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βασιλιά Αμπντουλάχ στη Σαουδική Αραβία, σημείωσε ότι η δεύτερη δόνηση 7,7 Ρίχτερ πυροδοτήθηκε από την πρώτη.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος μετά τους φονικούς σεισμούς που άφησαν χιλιάδες νεκρούς στην νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

«Λόγω των σεισμών που σημειώθηκαν στη χώρα μας στις 6 Φεβρουαρίου κηρύχθηκε εθνικό πένθος διάρκειας επτά ημερών. Η σημαία μας θα κυματίζει μεσίστια μέχρι τη δύση του ηλίου της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα μας και σε κτίρια τουρκικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό», ανέφερε ο Ερντογάν στο Twitter.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 120 μετασεισμοί έχουν αναφερθεί στην Τουρκία, όπως αναφέρει η ενημέρωση από την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της χώρας. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το οποίο αναφέρει τους ισχυρότερους μετασεισμούς, ανέφερε τουλάχιστον 43 με μέγεθος 4,3 ή μεγαλύτερο.

Στις καταγραφές του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου αναφέρονται αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους άνω των 5 Ρίχτερ, ενώ έχουν σημειωθεί τουλάχιστον δύο άνω των 6 βαθμών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Νουρνταγί, σε βάθος 18 χιλιομέτρων, στο Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Καθ’ όλον τον 20ό αιώνα, η σεισμική δραστηριότητα στο Ρήγμα αυτό ήταν μικρή.

«Αν παρακολουθούσαμε μόνο τους (μεγάλους) σεισμούς που καταγράφονται από τους σεισμογράφους θα παρατηρούσαμε, λίγο-πολύ το… τίποτα» ανέφερε ο Ρότζερ Μάσον, επίτιμος επιστημονικός συνεργάτης στο Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Από το 1970 στην περιοχή έχουν καταγραφεί μόνο τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Όμως, το 1822 ένας σεισμός που υπολογίζεται στα 7 Ρίχτερ σκότωσε 20.000 ανθρώπους.

«Ο σεισμός είχε ισχύ ίση περίπου με 130 ατομικές βόμβες»

Σε σύγκριση με τον σεισμό των 6,2 βαθμών στην κεντρική Ιταλία το 2016 με περίπου 300 νεκρούς, ο σεισμός της Τουρκίας απελευθέρωσε 250 φορές περισσότερη ενέργεια, όπως ανέφερε η Τζοάνα Φορ Γουόκερ, την επικεφαλής του Ινστιτούτου Μείωσης Κινδύνων και Καταστροφών στο University College του Λονδίνου.

Από τους πολύνεκρους σεισμούς που σημειώθηκαν μεταξύ 2013-2022, μόνο δύο είχαν το ίδιο μέγεθος με τον σημερινό.

Όπως ανέφερε ο τούρκος καθηγητής σεισμολογίας δρ. Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, ο σεισμός στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας είχε ισχύ ίση με 130 ατομικές βόμβες.

«Ο σεισμός στις 6 Φεβρουαρίου 2023, ο οποίος αναμενόταν για αιώνες στο ρήγμα των περιοχών, Χατάι, Οσμάνιγιε, Καχραμανμαράς και Γκαζιαντέπ είχε μέγεθος 7,8 Ρίχτερ, την ισχύ 130 ατομικών βομβών και διήρκησε 43 δευτερόλεπτα, είχε 5 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και ήταν πολύ αποτελεσματικός. Η καταστροφή είναι τεράστια σε μία κρύα ημέρα του χειμώνα» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων ρηγμάτων, της Νεκράς Θάλασσας, της Ανατολικής Ανατολίας, της Αραβικής τεκτονικής πλάκας και του Τόξου της Κύπρου», σημείωσε ο Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν και σημείωσε ότι ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος που θα μπορούσε να δώσει η περιοχή και ήταν μεγέθους 11 στην κλίμακα καταστροφής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X