Ελλάδα

Φωτιά τώρα: «Νύχτα κόλαση» σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και Δερβενάκια – Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις

Φωτιά τώρα: «Νύχτα κόλαση» σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και Δερβενάκια – Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά τώρα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Μάχη με τις πυρκαγιές συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι κάτοικοι της Ρόδου, της Εύβοιας και της Κέρκυρας αφού οι φλόγες δεν λένε να υποχωρίσουν.

Οι φωτιές που σημειώνονται εδώ και 24ωρα μαίνονται ανεξέλεγκτες και ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους. Μεγάλη ανησυχία επικρατεί για τις συνεχείς αναζωπυρώσεις και στα τρία μέτωπα.

Πυρκαγιές: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Ρόδο – Ξεπερνούν τα 20 μέτρα οι φλόγες
Μιλώντας στο OPEN, ο πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης τόνισε ότι η σοβαρότερη φωτιά, “χωρίς να υποτιμάται καμία άλλη”, είναι σε εξέλιξη στη Ρόδο.

Ο κ. Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι φλόγες στη Ρόδο ξεπερνούν τα 20 μέτρα.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, αντιμετωπίζουν πολλές αναζωπυρώσεις κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού, οι οποίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας (24/7) έλαβαν διαστάσεις. Γι’ αυτό τον λόγο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γεννάδι, Βατί, Μάσαρη, Μαλώνας και Κάλαθο με μήνυμα από το 112, ώστε να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς ώστε να μην κατευθυνθεί σε άλλες δασικές περιοχές.

Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι όπου βρίσκονται πυροσβέστες και εθελοντές, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα.

Αναχωρούν μαζικά οι τουρίστες

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τουρίστες που έχουν αποχωρήσει από τη Ρόδο τις τελευταίες 24 ώρες λόγω της καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές και οι εκκενώσεις των ξενοδοχείων στα οποία διέμεναν. Σύμφωνα με το MEGA, πάνω από 70.000 τουρίστες έχουν ήδη εγκαταλείψει το νησί.

Νύχτα κόλασης στην Κάρυστο – Μάχη με τις φλόγες

Στη μάχη με τις φλόγες συνδράμουν και άνδρες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρύστου, κάτοικοι και εθελοντές.

Για τη φωτιά που μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας, η Πυροσβεστική αναφέρει ότι εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό.

Πυρκαγιές: “Αγώνας δρόμου” να ελεγχθούν οι αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για δύο περιφέρειες της χώρας 

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής

Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται:
Πολλές περιοχές στο «κόκκινο»
«Για μία ακόμη μέρα αυτή την εβδομάδα βλέπουμε ότι η κατάσταση συναγερμού και ο πολύ υψηλός δείκτης πυρκαγιάς αποτυπώνεται στον χάρτη σε όλη τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι και στην Κόρινθο και στην Αττική και στην Εύβοια και ένα κομμάτι της Στερεάς Ελλάδας, Φωκίδα και Φθιώτιδα, μαζί με τη Θεσσαλία και ένα κομμάτι της Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει σε υψηλό κίνδυνο και λόγω των θερμοκρασιών αλλά λόγω και του ανέμου» δήλωσε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Κ. Τσίγκας, αξιωματικός Πυροσβεστικής για τους πιλότους: Θα συνεχίσουμε να τους θυμόμαστε – Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα και σήμερα

Σχολιάζοντας τον χάρτη επικινδυνότητας για τις δασικές πυρκαγιές ο κ. Τσίγκας δήλωσε ότι περνάει και ένα μήνυμα προς τους πολίτες να προσέχουν. «Είχαμε πει έχουμε πει πολλές φορές ότι όλες αυτές οι πυρκαγιές 60 περίπου τον αριθμό σε καθημερινή βάση όλο αυτό το διάστημα κατά την αντιπυρική περίοδο υπάρχει ένας ανθρώπινος παράγοντας. Πίσω από κάθε πυρκαγιά υπάρχει ένα ανθρώπινο χέρι κατά 95% με 97% που δημιουργεί αυτές τις πυρκαγιές».

Όσον αφορά στα ενεργά μέτωπα υπάρχουν κάποιες αναζωπυρώσεις και στο Γεννάδι και στην Κέρκυρα στο ημερολόγιο εκεί στην περιοχή της βόρειας Κέρκυρας, Κω κοντά στην Κασσιόπη, το οποίο είναι σε ύφεση» εφιστώντας την προσοχή στους ανέμους.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για σήμερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Κρήτης
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X