Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο
Κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο, παραδοσιακή συνταγή με όλα τα μυστικά. Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό που μυρίζει μαμά και σπίτι.
Εκτέλεση
Για τα γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά
Ξεκινάμε τα γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο με κιμά και ρύζι, προετοιμάζοντας πρώτα τα κολοκύθια. Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια στην κατσαρόλα. Αφαιρούμε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι. Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκυθάκια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3΄-4΄.
Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια (την ψιλοκομμένη σάρκα), τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄. Τέλος, ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 1 φλ. νερό να χυλώσει η γέμιση. Ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκυθάκια μέχρι τα 3/4 του ύψους τους. Σκεπάζουμε με τη φέτα-καπάκι. Τοποθετούμε όρθια τα κολοκύθια σε στενή κατσαρόλα και μπήγουμε ενδιάμεσα πατάτες κομμένες, κυδωνάτες, όρθιες.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους. Τοποθετούμε δεμένα σε ματσάκι τα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει το ρύζι.
Για το αυγολέμονο
Σβήνουμε τη φωτιά (μην τα παραβράζετε γιατί θα λιώσουν τα κολοκυθάκια και θα λασπώσει το ρύζι). Χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας και λίγο λίγο το λεμόνι. Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια.
Αν θέλετε το αυγολέμονο να γίνει σαν κρέμα, βάλτε 1 κουταλιά κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού. Διαλύστε το με σύρμα, προσθέστε το στο αυγό και κάντε κανονικά το αυγολέμονο. Περιχύστε το φαγητό και αφήστε την κρεμα αυγολέμονο σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει.
Ποια κολοκύθια είναι ιδανικά για γεμιστά;
-Επιλέγω χοντρά κολοκυθάκια. Επίσης τα στρογγυλά κολοκύθια είναι ιδανικά για γέμισμα και πιο εύκολα στο άδειασμα της σάρκας τους. Έχω παρατηρήσει ότι είναι πιο νόστιμα και λίγο πιο γλυκά.
-Όταν αφαιρώ τη σάρκα των κολοκυθιών με το εργαλείο ή με κουτάλι, φροντίζω να αφήσω πάνω στο κολοκύθι περίπου ένα εκατοστό τοίχωμα ώστε να μη λιώσουν στο βράσιμο αλλά και για να μπορέσω να σερβίρω χωρίς να διαλυθούν. Ψιλοκόβω την ψίχα των κολοκυθιών και τη βάζω στη γέμιση.
-Ποτέ δεν ανοίγουμε τα κολοκυθάκια και από τις δυο πλευρές. Πάντα η μια πλευρά είναι κλειστή και είναι η βάση του κολοκυθιού. Όσο βράζει η γέμιση μέσα στο κλειστό κολοκυθάκι τραβάει την υγρασία του λαχανικού και γίνεται πιο νόστιμη. Αλλιώς, αν τα ανοίξετε κι από τις δυο μεριές, αδειάζει η γέμιση από πάνω κι από κάτω με το βράσιμο και γεμίζει ρύζι η κατσαρόλα, με αποτέλεσμα η σάλτσα να μοιάζει με πιλάφι.
-Αν τα κολοκύθια σας είναι χοντρά και μεγάλα, μπορείτε να τα κόψετε στη μέση ώστε να γίνουν δυο γεμιστά κολοκύθια.
Γέμιση ωμή ή σοταρισμένη;
Απαραιτήτως σοτάρω την ψιλοκομμένη ψίχα κολοκυθιών με μπόλικο ξερό κρεμμύδι, γιατί ενισχύω τη νοστιμιά αυτού του μοναδικού φαγητού. Άλλος ένας λόγος που σοτάρω λίγο την γέμιση, είναι ότι ισομοιράζω το χρόνο μαγειρέματος. Δηλαδή αν βάλω ωμό το ρύζι στα κολοκυθάκια τότε θα χρειαστούν περισσότερο βράσιμο για να σκάσει το ρύζι, με αποτέλεσμα να παραβράσουν τα κολοκυθάκια και να λιώσουν στο τέλος.
Μυρωδικά και λαχανικά για έξτρα νοστιμιά;
-Μπόλικος μαϊντανός και άνηθος μέσα στη γέμιση κάνουν τα γεμιστά κολοκυθάκια μου λαχταριστά και ταιριάζουν τέλεια με το αυγολέμονο.
-Λίγα κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού μέσα στο φαγητό δίνούν έξτρα αρώματα.
-Μην παραλείψετε το τριμμένο καρότο στη γέμιση για κανένα λόγο. Δίνει απίστευτη νοστιμιά.
Πολλές φορές αν τα καρότα είναι μεγάλα, κρατάω λεπτές φέτες και τα χρησιμοποιώ σαν καπάκι για το κάθε κολοκύθι.
Τι ρύζι βάζω στα γεμιστά κολοκυθάκια;
Το ρύζι Καρολίνα είναι ιδανικό για τα γεμιστά κολοκυθάκια.
Κολοκυθάκια γεμιστά όρθια ή πλαγιαστά στην κατσαρόλα;
Με ρωτάτε πολύ συχνά, αν και εγώ θεωρώ δεδομένο ότι τα γεμιστά κολοκυθάκια μπαίνουν πάντα στην κατσαρόλα μου όρθια. Πάντα στήνω τα κολοκύθια μου όρθια στην κατσαρόλα και ποτέ πλαγιαστά. Γιατί αφενός το ένα θα πατάει στο άλλο θα χαλάσει το σχήμα τους και θα λιώσουν. Αφετέρου είναι πιο εύκολο στο σερβίρισμα τους, παίρνουμε πιο εύκολα το ζωμό για το αυγολέμονο όταν γύρουμε την κατσαρόλα και δεν αδειάζει η γέμιση με τον βρασμό μέσα στην κατσαρόλα.
Πατάτα στην κατσαρόλα με τα κολοκυθάκια;
Πατάτα στα κολοκυθάκια βάζουμε απαραιτήτως στα νησιά πρώτον γιατί εξυπηρετεί ώστε να στέκονται στη θέση τους τα κολοκύθια και δεύτερον γιατί γίνονται πολύ νόστιμες.
Αυγολέμονο που δημιουργεί απορίες;
Όπως σας γράφω και στην συνταγή, μπορείτε να φτιάξετε απλό αυγολέμονο αλλά και αυγολέμονο κρέμα, με κορν φλάουρ. Το αυγολέμονο κρέμα με κορν φλάουρ, έχει το εξής ένα καλό: δεν πρόκειται να σας κόψει ποτέ το αυγολέμονο ακόμα κι αν το ξαναζεστάνετε, γιατί το κορν φλάουρ λειτουργεί σαν συνδετικό της σάλτσας.
Πηγή:argiro.gr
Δείτε ακόμη:
Η Δέσποινα εξελίσσεται σε δυνατό παίκτη και ρίχνει τις «σφαλιάρες» της