Ελλάδα

Στον «πάγο» το σχέδιο νόμου για το «Γενικό Εμπορικό Μητρώο»

Στον «πάγο» το σχέδιο νόμου για το «Γενικό Εμπορικό Μητρώο»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στον «πάγο» λόγω εκλογών μπήκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας για το «Γενικό Εμπορικό Μητρώο». Αν και η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στις 10 Μαΐου, πηγές του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν πως η επικείμενη προκήρυξη των εκλογών για τις 7 Ιουλίου δεν επιτρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Οι εξελίξεις με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο

Η εν λόγω νομοθετική πρόταση έφερνε πολλές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του ΓΕΜΗ και στις υποχρεώσεις των εταιρειών, ενώ προέβλεπε ότι η παροχή όλων των υπηρεσιών που συνδέονται με το ΓΕΜΗ θα συγκεντρώνεται σε ένα σημείο, στα Επιμελητήρια.

Μεταξύ άλλων η νομοθετική πρόταση προέβλεπε την καταγραφή όλων των πράξεων και στοιχείων που θα καταχωρίζονται στο Μητρώο, για τους κυριότερους νομικούς τύπους, καθώς και των νομικών προσώπων ή ατομικών επιχειρήσεων που πρέπει να εγγράφονται στο ΓΕΜΗ προκειμένου να αποσαφηνίζονταν οι υποχρεώσεις των εταιρειών, ενώ υπήρχε και η πρόβλεψη αυστηρού χρονικού πλαισίου εντός του οποίου θα έπρεπε να γίνεται ο έλεγχος πληρότητας και νομιμότητας και η υλοποίηση της εμπορικής δημοσιότητας από τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ.

Οι παρεμβάσεις

Η πρόταση σχεδίου νόμου για το ΓΕΜΗ προέβλεπε πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας μέχρι 100.000 ευρώ. Η πρόταση ήταν οι σχετικές κυρώσεις να επιβάλλονται σε βάρος των υπόχρεων εταιρειών ή των νομίμων εκπροσώπων τους.

Μάλιστα, για τη μη υποβολή οικονομικών καταστάσεων ανωνύμων εταιρειών στο ΓΕΜΗ για δύο συνεχείς χρήσεις το νομοσχέδιο προέβλεπε πως αυτή η παράλειψη θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε λύση της εταιρείας.

Η λύση – κατά το νομοσχέδιο- θα επερχόταν με την έκδοση δικαστικής απόφασης ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε δικαιολογεί έννομο συμφέρον. Κρίσιμη θα ήταν η διαπίστωση του αντικειμενικού στοιχείου (της μη υποβολής) ανεξάρτητα από την ύπαρξη υπαιτιότητας ή τις υποκειμενικές συνθήκες, που απέτρεψαν την υποβολή των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και θα μπορούσαν να σχετίζονται με την αδυναμία έγκρισης τους από την γενική συνέλευση, λόγω διαφωνίας των μετόχων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X