Αναλύσεις

Το μήνυμα του Τραμπ με τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Το μήνυμα του Τραμπ με τη δολοφονία Σουλεϊμανί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέλ Σουλεϊμανί είναι μία ενέργεια πολυδιάστατη. Θα έχει επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή, προκαλεί τις αντιδράσεις όλων των αντιαμερικανικών δυνάμεων, θα επιδράσει στην τιμή του πετρελαίου, καθώς και τη διακίνησή του από τα στενά του Ορμούζ.

Με την πρώτη ματιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία αχρείαστη και πειρατική ενέργεια του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή και ότι ηττήθηκε στο πεδίο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Και βεβαίως οι συνέπειες είναι τεράστιες στο γεωπολιτικό και διπλωματικό παιχνίδι.

Υπάρχει, όμως και μία άλλη ματιά, σύμφωνα με την οποία η απόφαση των ΗΠΑ να σκοτώσουν τον πιο ισχυρό και προβεβλημένο στρατιωτικό αξιωματούχο του Ιράν, τον υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, αποτελεί ενέργεια, της οποίας οι επιπτώσεις είναι πολύ ευρύτερες από το μέτωπο του Ιράκ. Μπορεί η εκτέλεση να διατάχθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ ως αντίδραση στη δραματική αύξηση της πίεσης από σιιτικής πλευράς στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, αλλά το αποτέλεσμα θα έχει αντανάκλαση σε περισσότερα επίπεδα. Δεν θα περιοριστεί αποκλειστικά στην περιοχή του Κόλπου.

Γράφει ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ Β. ΜΙΧΑΣ

Οι Αμερικανοί διαμήνυσαν προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι παραμένουν ενεργοί ακόμα και διά της στρατιωτικής τους ισχύος σε όλα τα μέτωπα όπου διακυβεύονται συμφέροντά τους. Πρόκειται για μια ηχηρή ενέργεια με αποτρεπτικό περιεχόμενο απέναντι σε όσους επιχειρούν το τελευταίο διάστημα αμφισβητούν την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στην ευρύτερη περιοχή, επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσουν προς όφελός τους τις τάσεις “απομονωτισμού” που εμφανίζει η προεδρία Τραμπ.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να φρενάρουν αυτή την τάση και να αλλάξουν την εντύπωση ότι με σταθερή πίεση και ένα βήμα κλιμάκωσης κάθε φορά, είναι δυνατόν να εκδιώξουν τους Αμερικανούς από τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για ενέργεια επαναφοράς ισορροπιών και διακήρυξης από την πλευρά της Ουάσιγκτον ότι είναι έτοιμη να αναλάβει σοβαρό ρίσκο κλιμάκωσης, η οποία εάν ανακύψει θα αντιμετωπιστεί ξανά δια της στρατιωτικής ισχύος. Το μήνυμα αυτό δείχνει να αποτελεί προειδοποίηση για το Ιράν κι όχι μόνο.

Το μήνυμα έχει και “προσωπικό χαρακτήρα”, αφού ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει κριτική για τη στάση που έχει τηρήσει, ενισχύοντας τη διάχυτη εντύπωση ότι υπάρχει διάσταση απόψεων του Λευκού Οίκου με το κατεστημένο της Ουάσιγκτον για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Η εξουδετέρωση μιας εμβληματικής –για κάθε αντιαμερικανό– προσωπικότητας στη Μέση Ανατολή προσφέρει μια βάση συνεννόησης και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, οι οποίες εμφανίζουν εδώ και καιρό την εικόνα μιας διχασμένης υπερδύναμης χωρίς σαφείς στόχους στα διάφορα μέτωπα ανά την υφήλιο. Ας επιχειρήσουμε να κωδικοποιήσουμε τα μηνύματα που έστειλε η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού:

Η συνέχεια στην πηγή

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X