Επιλογές

Η Κεραμέως βάζει τέλος στους αιώνιους φοιτητές

Η Κεραμέως βάζει τέλος στους αιώνιους φοιτητές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι αιώνιοι φοιτητές θα αποτελέσουν παρελθόν από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το εξήγγειλε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Στη συνέχεια και λόγω των αντιδράσεων υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου διευκρίνισε ότι το υπουργείο δεν θα αιφνιδιάσει του φοιτητές και θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στις προγραμματικές της δηλώσεις η νέα υπουργός Παιδείας, θα καθιερωθεί ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών, το οποίο θα προσδιοριστεί από τα ελάχιστα έτη σπουδών κάθε σχολής, προσαυξημένα κατά δύο (το γνωστό ν+2).

«Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της προσπάθειας για περικοπή της σπατάλης. Κυρίως, όμως, πρόθεσή μας είναι να υπάρχει ένα ξεκάθαρο, πειθαρχημένο πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών. Είναι δεδομένο ότι θα προβλεφθούν και εξαιρέσεις, όπως για λόγους υγείας, τις οποίες θα διερευνήσουμε διεξοδικά, καθώς και το μεταβατικό στάδιο εφαρμογής των ρυθμίσεων», διευκρινίστηκε από το υπουργείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, «η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια, όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ΑΕΙ, αλλά θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης». Γι’ αυτό απαιτείται σαφές πλαίσιο σπουδών και διαγραφή των «λιμναζόντων» φοιτητών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X