Επιλογές

Παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο για τη φυλάκιση της καθαρίστριας

Παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο για τη φυλάκιση της καθαρίστριας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα με την φυλάκιση της καθαρίστριας από τον Βόλο επειδή εργαζόταν με πλαστό απολυτήριο δημοτικού, έχει αγγίξει τον δικαστικό χώρο όσο και τα συνδικάτα εργαζομένων, αλλά και τον πολιτικό κόσμο.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα:

«Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια.Η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου».

Επίσης, το ΚΚΕ ζητεί την αποφυλάκιση της 53χρονης γυναίκας. Σε ανακοίνωση αναφέρεται πως «Το ΚΚΕ ζητά να αποφυλακιστεί άμεσα η εργαζόμενη καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου, στον οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες της για σχεδόν 20 χρόνια, που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν με πλαστό «τίτλο σπουδών» ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν «απόφοιτη» της Ε’ τάξης του Δημοτικού!

Τόσο το κατηγορητήριο, με το οποίο παραπέμφθηκε για κακούργημα, όσο και οι καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις των δικαστηρίων και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη εκτίει την αδιανόητη 10ετή ποινή της στις Φυλακές της Θήβας, συναποτελούν μια κατάφωρη αδικία σε βάρος μιας φτωχής γυναίκας, που ουσιαστικά δεν αδίκησε κανέναν».

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταγγέλλει ως «απαράδεκτο και εξοργιστικό το γεγονός ότι το κράτος και η δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και φυλάκισαν την καθαρίστρια, τη στιγμή που άλλες υποθέσεις, μεγάλου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και με αποδεδειγμένες τεράστιες ζημίες για το Δημόσιο εκκρεμούν. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η πολιτική που αντιμετωπίζει τον λαό ως εχθρό και που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, αντιδραστικοποιείται διαρκώς.

Η άδικη αυτή απόφαση, επίσης, καταρρίπτει τα όσα υποκριτικά κι αστήρικτα επικαλούνται τα κόμματα του κεφαλαίου -κατά πώς βολεύονται κάθε φορά- περί «ισότητας απέναντι στον νόμο» και «κράτους δικαίου». Πρέπει τώρα να τερματιστεί η περιπέτεια της καθαρίστριας και να γυρίσει στην οικογένεια και τη δουλειά της».

Στο γεγονός αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο twitter όπου σημειώνει ειρωνικά «Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία. Ακούς εκεί; Να είναι της 5ης Δημοτικού και να εμφανίζεται της 6ης; Πού ζει; Σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Σαν δεν ντρεπόμαστε – αυτό πάει στους άλλους, όχι στην καθαρίστρια».

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την καταδίκη της 53χρονης καθαρίστριας,, επισημαίνει ότι «η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη, είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της Ποινικής Δικαιοσύνης» και υπογραμμίζει ότι η ποινή είναι «τερατώδης».

Ουδέποτε, συνεχίζει η Ένωση, «έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις».

Ακόμη, η Ένωση αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Ο διορισμός στο Δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται.

Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας.

Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Έλεος!».

Υπενθυμίζεται ότι η καθαρίστρια εργαζόταν σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου και η κατηγορία ήταν ότι πλαστογράφησε τον τίτλο σπουδών της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου που είχε, ενώ ήταν απόφοιτη της Ε΄ τάξης του Δημοτικού.

Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη με ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την απόφαση του Εφετείου. Σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, χωρίς να επιδέχεται αναστολή η ποινή της και έτσι οδηγήθηκε στις φυλακές της Θήβας.

Σχετικά μίλησε στον Realfm 97.8 η πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας Εύη Καρυδάκη.

«Όλη τη μαυρίλα που ζούμε δεν θα την πληρώσει μία καθαρίστρια και κανένας εργαζόμενος. Στη ζωή αυτή υπάρχουν αυτοί που έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, τεράστιο πλούτο της χώρας και δεν έχουν κατηγορηθεί, δεν έχουν φυλακιστεί ούτε για μία μέρα. Όντως η ίδια παραποίησε το ενδεικτικό της για να ζήσει την οικογένειά της, δεν έκλεψε, δεν έφαγε δημόσιο χρήμα. Τα δούλεψε τα χρόνια αυτά, μία εξαιρετικά εργατική γυναίκα. Αυτή η γυναίκα, είτε πέμπτης είτε έκτης τάξης, καθαρίστρια παρέμεινε μέχρι την απόλυσή της. Δεν ήταν στέλεχος κάποιου υπουργείου που είχε να πλασάρει δύο διδακτορικά και μεταπτυχιακά και να αποδειχθεί ότι αυτά ήταν πλαστά, δήλωσε.

Έκλεισαν στη φυλακή καθαρίστρια 10 χρόνια για πλαστό απολυτήριο δημοτικού

«Είτε κυβέρνηση είτε Δικαιοσύνη, κανείς δεν έχει δικαίωμα να σιωπά σε μία οφθαλμοφανή, κραυγαλέα αδικία. Σημασία έχει να αναιρεθεί η ποινή της που είναι πάρα πολύ σκληρή. Καταδικάζουμε μία καθαρίστρια γιατί είναι ηρωίδα της ζωής. Σημασία έχει πως αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα και βαθιά πολιτικό. Γνωρίζω την καθαρίστρια. Το ζήτημα είναι να αναδειχθεί το θέμα και η υπόθεση και να φτάσει εκεί που πρέπει και να γίνει αναίρεση της ποινής της 10ετούς φυλάκισης. Αυτό πρέπει να είναι το ζήτημα για όλους μας», πρόσθεσε.η κ. Καρυδάκη και συνέχισε λέγοντας:
«Είναι μία καθαρίστρια η οποία αγωνίζεται χρόνια, μέλος μίας πολύτεκνης οικογένειας με εννέα παιδιά, μεγάλωσε στο Χατζηκυριάκειο ορφανοτροφείο χωρισμένη από τα αδέρφια της. Σε ηλικία 11 ετών ήρθε στο Βόλο, στα 16 της παντρεύτηκε, ο άνδρας της είναι με 67% αναπηρία, έκανε δύο εξαίρετα παιδιά.
Βρίσκεται στις φυλακές Θήβας από τις 5 Νοεμβρίου όπου ταυτόχρονα συνεχίζει το Γυμνάσιο. Προσλήφθηκε το 1996 όταν ήταν 29 χρονών και μέχρι τότε την βοηθούσε η Πρόνοια, η Εκκλησία. Πάντα ήταν με ψηλά το κεφάλι αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά της, παραποίησε το αποδεικτικό της Πέμπτης και το έκανε της έκτης. Δεν πλαστογράφησε για αυτό και η ποινή της από 15 χρόνια φυλάκιση μειώθηκε στα 10 έτη».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X