Επιλογές

Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης: Tα «σημάδια» που μνημονεύουν τη θυσία του (pics&vid)

Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης: Tα «σημάδια» που μνημονεύουν τη θυσία του (pics&vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ήταν 23 Μαΐου του 2006 όταν το F -16 του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη συγκρούστηκε με τουρκικό αεροσκάφος που προσπαθούσε να προσεγγίσει τη Κρήτη και να εντοπίσει τις θέσεις των S – 300. 

Ακριβώς 12 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που ο Κώστας Ηλιάκης, χάθηκε στον εναέριο χώρο μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης.

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η σύγκρουση έχουν γραφτεί πολλά και όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για μια δολοφονική ενέργεια του Τούρκου χειριστή.

Ο Κώστας Ηλιάκης ήταν 36 ετών και πατέρας δύο ανηλίκων παιδιών, 5 και 2 ετών. Επισήμως ο θάνατος του αποδόθηκε σε «ατύχημα» που προήλθε από «ανθρώπινο λάθος» του Τούρκου πιλότου με τον οποίο ενεπλάκη σε αερομαχία.

Ειδικότερα, όταν ο σχηματισμός «Αλεπού-370» των δύο ελληνικών F-16 βγήκαν για καταδίωξη τεσσάρων τουρκικών αεροσκαφών, τα οποία είχαν εισβάλει στον εθνικό εναέριο χώρο μας, ξεκινώντας από το αεροδρόμιο της 133 Σμηναρχίας Μάχης στην Κρήτη.

Όταν συναντήθηκαν οι δύο σχηματισμοί στον αέρα και ξεκίνησε η καταδίωξη τους, ο Κ. Ηλιακής δέχθηκε ξαφνικά επίθεση από το ένα τουρκικό μαχητικό. Ο Τούρκος χειριστής Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ, χτυπώντας με το δεξί φτερό του RF-4 την καλύπτρα του αεροσκάφους του Ηλιάκη, το οδήγησε σε κάθετη και ανεξέλεγκτη πτώση, στέλνοντας τον στον θάνατο.

Κανείς δεν ασχολείται πλέον με τον Τούρκο πιλότο που αποδεδειγμένα παραβίασε όχι μόνο τον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά και κάθε γραμμένο και άγραφο κανόνα ηθικής στο πεδίο της μάχης. Γιατί μην ξεχνάμε ότι εμείς οι ίδιοι του επιτρέψαμε να φύγει σαν …κύριος από το Αιγαίο. Εμείς τον παραδώσαμε στους Τούρκους.

Τα ημερολόγια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων είναι άκρως αποκαλυπτικά για το πως αποχώρησε από το δεξαμενόπλοιο στο όποιο είχε ανέβει μετά από την εγκατάλειψη του αεροσκάφους του ο Τούρκος πιλότος. Ελληνικό Super Puma είχε φθάσει πρώτο για να τον παραλάβει. Εκείνος τράβηξε πιστόλι απειλώντας το πλήρωμα και απαίτησε να τον αφήσουν για να τον παραλάβει τουρκικό ελικόπτερο. Όπως προκύπτει από τα ημερολόγια του ΕΘΚΕΠΙΧ το… αίτημά του έγινε δεκτό.

Liaki point 

Στη περιοχή που έχασε τη ζωή του ο Σμηναγός Ηλιάκης καθιερώθηκε το σημείο αναφοράς όλων των πτήσεων που ονομάστηκε Liaki point.

«Η ονομασία του ραδιοναυτιλιακού υποχρεωτικού σημείου αναφοράς, πολύ κοντά στο σημείο όπου είχε συμβεί η σύγκρουση, έγινε με πρωτοβουλία της τότε ηγεσίας του ΓΕΑ που η ΥΠΑ δεν είχε δυσκολία να το κάνει πράξη . Έτσι δημιουργήθηκε το LIAKI point. Χρειάζονταν μόνο 5 γράμματα και έτσι επελέγη αυτή τη μορφή για λόγους ευφωνίας και ευχρηστίας. 

Εμφανίζεται σε κάθε ραδιοναυτιλιακή έκδοση της περιοχή. Έτσι τ΄ όνομά του μνημονεύεται κάθε μέρα εκεί ψηλά στον ουρανό.»

H προτομή και ο δρόμος

Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων.

Η χάλκινη προτομή του πιλότου κλάπηκε από αγνώστους στις 2 Δεκεμβρίου 2012 και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμμένη την επόμενη ημέρα σε κοντινή περιοχή. Επίσης δρόμος «Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη», προς τιμήν του, υπάρχει και στο Ηράκλειο Αττικής.

Το τραγούδι “Ήλιος θεός” 

To τραγούδι “Ήλιος Θεός” πρωτοεκτέλεσε ο Βασίλης Σκούλας το 2009. Είναι ένα τραγούδι αφιερωμένο σε όσους αετούς της Πολεμικής μας αεροπορίας έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Το τραγούδι κατά μία ερμηνεία μιλά για τους Αθάνατους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
και είχε αφιερωθεί μεταξύ άλλων και στον Κωνσταντίνο Ηλιάκη.

Ερμηνεία: Βασίλης Σκούλας

Moυσική: Νικολούδης Μιχάλης ]
Στίχοι: [Πάρης Μήτσος]

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω
έχω φίλο τον Ήλιο Θεό
με του αγέρα το νέκταρ μεθάω
αγκαλιάζω και γη κι ουρανό.

Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάμαι
το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά
στα ψηλά τα βουνά να κοιμάμαι
στο Αιγαίο να δίνω φιλιά.

Λευτεριά στους ανέμους ζητάω
έχω πάψει να είμαι θνητός
ανεβαίνω ψηλά κι αγαπάω
δίχως σώμα χρυσός αετός.

Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάμαι
το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά
στα ψηλά τα βουνά να κοιμάμαι
στο Αιγαίο να δίνω φιλιά.

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω
έχω φίλο τον Ήλιο Θεό
με του αγέρα το νέκταρ μεθάω
αγκαλιάζω και γη κι ουρανό.

To τραγούδι:

Πηγή πληροφοριών: onalert.gr/militaire.gr

Δείτε ακόμη:

Τι σκότωσε τον Γιώργο Μπαλταδώρο -«Μίλησε» ο καταγραφέας πτήσεων του Mirage

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X