Επιστήμη

Το αλάτι μας αλλάζει τον χαρακτήρα και επηρεάζει την ψυχική υγεία

Το αλάτι μας αλλάζει τον χαρακτήρα και επηρεάζει την ψυχική υγεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γνωρίζετε ότι το αλάτι είναι κακό για την καρδιά και την αρτηριακή σας πίεση, αλλά μάλλον δεν ξέρετε ότι μπορεί επίσης να αλλάξει τη συμπεριφορά σας. Πως;

Για χρόνια, πολλά άρθρα και διαφημίσεις δημοσίων υπηρεσιών ενθαρρύνουν το κοινό να μειώσει την ποσότητα αλατιού στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, αρκετοί κατασκευαστές έχουν μειώσει την ποσότητα νατρίου στα προϊόντα τους.

Όμως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το αλάτι μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά.

Η συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού για τους ενήλικες είναι λιγότερο από έξι γραμμάρια την ημέρα, αλλά η πρόσληψη για τους περισσότερους ανθρώπους είναι συνήθως εννέα γραμμάρια. Αυτό, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και αγγειακής άνοιας.

Αν και οι επιδράσεις στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα έχουν τεκμηριωθεί καλά, λίγα ήταν γνωστά για την επίδραση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι στην ανθρώπινη συμπεριφορά, κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον των επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αύξησε τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κατά 75% στα ποντίκια. Τα ποντίκια τρώνε φυσικά μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι, αλλά εδώ η κατανάλωση αλατιού μιμείται την τυπική ανθρώπινη πρόσληψη.

Συγκεκριμένα, το αλάτι αύξησε τη δραστηριότητα των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τις πρωτεΐνες του εγκεφάλου που ελέγχουν την απόκριση του οργανισμού στο στρες.

Είστε αυτό που τρώτε

Ο καθηγητής Matthew Bailey από το Κέντρο Καρδιαγγειακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε ότι οι άνθρωποι είναι αυτό που τρώνε και η κατανόηση του πώς τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι επηρεάζουν την ψυχική υγεία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ευεξίας.

Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα ζώα και οι άνθρωποι απορροφούν, χρησιμοποιούν και μεταβολίζουν το αλάτι, σύμφωνα με τους ερευνητές, επομένως οι συγκρίσεις μεταξύ τρωκτικών και ανθρώπων θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, δεδομένης της αβεβαιότητας στην εκτίμηση των ελάχιστων απαιτήσεων σε αλάτι στα ποντίκια, της σχετικά σύντομης έκθεσης σε ζωικών μοντέλων σε σύγκριση με την έκθεση στον άνθρωπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και την ελάχιστα γνωστή εκτίμηση της ανθρώπινης κατανάλωσης αλατιού.

Ενώ τα ευρήματά τους δεν μπορούν να συνδεθούν απευθείας με τον άνθρωπο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι άνθρωποι θα έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της πρόσληψης αλατιού τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X