Επιλογές

Η μεγάλη απειλή για τη μείωση φόρων εισφορών και αναδρομικά συνταξιούχων

Η μεγάλη απειλή για τη μείωση φόρων εισφορών και αναδρομικά συνταξιούχων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δυστυχώς τα μηνύματα δεν είναι καλά. Δεν επιδιώκουμε, ούτε θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά μα το Δια, δυστυχώς δεν προβλέπονται ευχάριστες εξελίξεις αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι εκτιμήσεις από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, το εγχώριο ΙΟΒΕ και εσχάτως την Κομισιόν, δεν συνάδουν και δεν συμβαδίζουν με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

Οι κυβερνητικές προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,8% το 2020. Η καλύτερη επίδοση όλων των άλλων είναι το 2,5% (από 2,3% ως 2,5% για την ακρίβεια) του ΙΟΒΕ. Η Κομισιόν την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου προσγείωσε την ανάπτυξη στο 2,3%. Το άσχημο είναι ότι και για φέτος προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, στο 1,8% έναντι του κυβερνητικού 2%. Που σημαίνει ότι η εκκίνηση του 2020 γίνεται από δυσμενέστερη βάση και επιβάλλεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να επιτευχθεί το 2,8%.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Δυστυχώς δεν είναι αριθμοί χωρίς σημασία, δεν είναι άδεια πουκάμισα. Είναι νούμερα που καθορίζουν πολιτικές, μέτρα, φορολογικές ελαφρύνσεις, μείωση εισφορών, αύξηση ή όχι συντάξεων, επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους και πολλά άλλα.

Το πρώτο που σημαίνει ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης είναι παραγωγή λιγότερου πλούτου από τη χώρα σε ένα χρόνο. Για παράδειγμα αν αντί 2,8% ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 2,3% σημαίνει ότι ο πλούτος που θα παραχθεί θα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ λιγότερος.

Σημαίνει επίσης:

1.Τα έσοδα του Δημοσίου θα είναι μικρότερα.

2.Κινδυνεύουν οι φοροελαφρύνσεις λόγω λιγότερων εσόδων.

3.Απειλείται η μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς για μισθωτούς και επιχειρήσεις.

4.Δημιουργούνται λιγότερες θέσεις εργασίας και συνεπώς δεν μειώνεται η ανεργία με το ρυθμό που θα μειωνόταν με μεγαλύτερη ανάπτυξη.

5. Δυσχεραίνεται η επιστροφή των όποιων αναδρομικών για συνταξιούχους, γιατί θα είναι πολύ μικρότερος ο περίφημος δημοσιονομικός χώρος που επικαλείται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

6.Υπάρχει κίνδυνος για πρόσθετα μέτρα για να βρεθούν τα έσοδα.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X