Διεθνή

ΗΠΑ: Καταιγιστικές εξελίξεις-Ισως ζητηθεί καθαίρεση του Τραμπ

ΗΠΑ: Καταιγιστικές εξελίξεις-Ισως ζητηθεί καθαίρεση του Τραμπ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Καταιγιστικές εξελίξεις ενδέχεται να υπάρξουν στις ΗΠΑ. Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζο μπορεί να κάνει δήλωση με θέμα έρευνα για την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ, λένε οι πληροφορίες από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Αιτία η κατάθεση μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος ότι επιχείρεί να μπλέξει σε υπόθεση διαφθοράς τον πρώην Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ζητά από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένκι να ξεκινήσει έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα την απόφασή του να δώσει «χωρίς καμία περικοπή» στη δημοσιότητα τον απομαγνητοφωνημένο τηλεφωνικό διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Στην τηλεφωνική αυτή επικοινωνία ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι ανέφερε το όνομα του βασικού πολιτικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν, τον οποίο μαζί με τον γιο του, επιχειρεί να εμπλέξει σε υπόθεση διαφθοράς στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, και ενώ ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που έχει καταγγείλει τον Αμερικανό πρόεδρο για προσπάθεια επηρεασμού του Ζελένσκι, δήλωσε ότι επιθυμεί να καταθέσει στο Κογκρέσο, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, αναμένεται να κάνει δήλωση, στην οποία θεωρείται πιθανό ότι θα ανακοινώσει την έναρξη έρευνας για πιθανή καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ από τον προεδρικό θώκο.

Από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter δήλωσε ότι έδωσε εντολή να δημοσιοποιηθεί αύριο το κείμενο της συνομιλίας του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι όλοι θα δουν ότι «όλα είναι φιλικά και σύμφωνα με τους κανόνες».

Η υπόθεση ήρθε στο φως από μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος κατήγγειλε στην Επιθεώρηση Υπηρεσιών Πληροφοριών ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πίεσε τον Ουκρανό πρόεδρο να διατάξει έρευνα εις βάρος του Χάντερ Μπάιντεν και του πατέρα του, πρώην Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για υπόθεση διαφθοράς. Ο μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος, που σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι «οπαδός των Δημοκρατικών» και διακινεί fake news, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει στο Κογκρέσο.

Εν αναμονή της δήλωσης Πελόσι

Η δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνδιάλεξης δεν φαίνεται πάντως ικανή να εμποδίσει την πολύ πιθανή έρευνα του Κογκρέσου εις βάρος του Αμερικανού προέδρου.

Μέσα στην ημέρα, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι θα κάνει δήλωση για την υπόθεση, στην οποία σύμφωνα με της εφημερίδα Washington Post θα εξαγγείλει έρευνα με αντικείμενο την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Νάνσι Πελόσι μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ επιφυλακτική για μια τέτοια κίνηση, ωστόσο σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, πλέον είναι έτοιμη να συμφωνήσει και να συνταχθεί με τους συναδέλφους της που εδώ και μήνες πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως δήλωσε και η ίδια, «μόλις έχουμε στα χέρια μας τα στοιχεία, θα είμαστε έτοιμοι. Τώρα έχουμε στοιχεία, είμαστε έτοιμοι».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X