Κοινωνία

Αίγιο: Έδιωξαν την εκπρόσωπο της κυβέρνησης από επίσημο γεύμα των Μητροπολιτών για τον εορτασμό της «Παναγίας Τρυπητής»

Αίγιο: Έδιωξαν την εκπρόσωπο της κυβέρνησης από επίσημο γεύμα των Μητροπολιτών για τον εορτασμό της «Παναγίας Τρυπητής»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα αλλά και με ευτράπελα εορτάστηκε φέτος στο Αίγιο η Παναγία Τρυπητή που αποτελεί και το μεγαλύτερο γεγονός την περίοδο μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερήσιος της Αχαΐας», φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία δεν έκατσε στο ίδιο τραπέζι στο επίσημο γεύμα που γίνεται παραδοσιακά μετά την ολοκλήρωση της τελετής για την περιφορά της ιερής εικόνας, αλλά πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικά γεύματα με αφορμή την διαμάχη κράτους και εκκλησίας λόγω του ψηφίσματος του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Σε αυτό το πλαίσιο η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η υφυπουργός Υποδομών, Χριστίνα Αλεξοπούλου δεν έγινε δεκτή στο γεύμα που πραγματοποίησαν οι Μητροπολίτες. 

Όπως ανέφερε η πηγή, η λιτάνευση της εικόνας τελείωσε στις 12.30 και μια ώρα αργότερα, στη 13.30, οι δήμαρχοι της Αιγιαλείας , οι βουλευτές και οι άλλοι πολιτικοί και επίσημοι είχαν προσκληθεί σε εστιατόριο στη Φωνισκαριά που απέχει περίπου μισή ώρα από το κέντρο της πόλης για το επίσημο γεύμα. Η Μητρόπολη είχε ενημερώσει τον δήμο ότι δεν θα παρευρεθεί κανείς εκπρόσωπος στο συγκεκριμένο τραπέζι και είχε διοργανώσει ξεχωριστή εκδήλωση για τους Μητροπολίτες, τους συνοδούς τους και τους ιερείς σε άλλο κατάστημα στην Άβυθο, αρκετά δηλαδή χιλιόμετρα μακριά.

Η υφυπουργός μετέβη στο κατάστημα όπου ήταν σε εξέλιξη το γεύμα που παρέθετε ο Μητροπολίτης προς τους ιερείς. Ο Σεβασμιώτατος πιθανότατα ενημερώθηκε για την παρουσία της κ. Αλεξοπούλου έξω από το μαγαζί και καθυστέρησε να φτάσει περισσότερο από μισή ώρα. Όταν συναντήθηκαν τελικά ο κ.κ. Ιερώνυμος ζήτησε από την υφυπουργό να αποχωρήσει καθώς δεν ήθελε να υπάρχει στο χώρο πολιτικός που να είναι ενάντια στους κανόνες της εκκλησίας. 

Την ίδια στιγμή, στο γεύμα του δήμου ήταν διάχυτη η αμηχανία για την απουσία των Μητροπολιτών και του εκπροσώπου της κυβέρνησης. Το παρών στο επίσημο γεύμα έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες«, Βασίλης Στίγκας, οι βουλευτές Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Σπυρίδων Τσιρώνης («Νίκη») ο οποίος απόντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας έκανε την προσευχή για να ξεκινήσει το γεύμα.

Γνωρίζοντας την απόφαση των Ιεραρχών να μην παρακαθίσουν στο γεύμα των πολιτικών, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης ανέφερε νωρίτερα από την κεντρική πλατεία του Αιγίου κατά την διάρκεια της εκφώνησης του κεντρικού λόγου του εορτασμού προς τους πολιτικούς να αγαπούν και να σέβονται τους πιστούς και την Εκκλησία όπως τους αγαπά κι εκείνη, επιθυμώντας να στείλει το μήνυμα πως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο ναό αλλά όχι και στο ίδιο τραπέζι.

Είχαν προηγηθεί οι αναφορές του Μητροπολίτη Ιερώνυμου περί της «ευλογίας από τον Χριστό στην Κανά του γάμου μεταξύ του ανδρός και της γυναικός» ενώ είπε επίσης πως  «η Παναγία θα σκεπάζει πάντα αυτόν τον τόπο και τον Ορθόδοξο λαό, σε μια εποχή που η συγγνώμη έχει ξεχαστεί και που ο άνθρωπος έχει γίνει απάνθρωπος».

(κεντρική φωτογραφία kalavrytanews.gr)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X