Κοινωνία

Αθηναϊκή μετάλλαξη: Ιδού όσα ξέρουμε! Γιατί διαφωνεί ο Μαγιορκίνης – Τι λένε οι ειδικοί

Αθηναϊκή μετάλλαξη: Ιδού όσα ξέρουμε! Γιατί διαφωνεί ο Μαγιορκίνης – Τι λένε οι ειδικοί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή». Αυτό είχε πει ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την αθηναϊκή μετάλλαξη στην ενημέρωσή του στις 7 Μαΐου. Δηλαδή πρόκειται για μια μετάλλαξη που μπορεί να διαφεύγει από την προστασία των διαθέσιμων έως τώρα εμβολίων.

Προσοχή! Πρόστιμα 300 ευρώ για αυτά τα μέτρα που ισχύουν ακόμα!

«Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική. Δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί. Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος και το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση» κατέληγε τότε ο καθηγητής.

Ανησυχία από Θεοδωρίδου για την αθηναϊκή μετάλλαξη

Αναφερόμενη στην συγκεκριμένη μετάλλαξη κατά την χθεσινή ενημέρωση για τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Επιτροπής. Μαρία Θεοδωρίδου, εξέφρασε μια εύλογη ανησυχία, η οποία όπως τόνισε επικρατεί και για οποιαδήποτε μεταλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζεται, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να είναι πολύ περιορισμένη.

«Σχετικά με την ‘αθηναϊκή μετάλλαξη’ που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί, καθώς και για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα ειδικής παρατήρησης και καταγραφής και ειδικοί γενετιστές και λοιμωξιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της και ας ελπίσουμε ότι θα είναι πολύ περιορισμένη» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Σαρηγιάννης: Σε ποιες ομάδες εμφανίζεται

Από την πλευρά του, μιλώντας για το ζήτημα στον Real Fm Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης,, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα στοχευμένα μέτρα.

Γώγος: «Δεν αποκλείεται οι μεταλλάξεις να επηρεάσουν τα εμβόλια»!

Όπως ανέφερε, η «αθηναϊκή μετάλλαξη» εμφανίζεται σε συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες και ζήτησε στοχευμένους εμβολιασμούς στις συγκεκριμένες περιοχές για «να σταματήσει η διασπορά ενός τέτοιου στελέχους».

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες «αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X