Κοινωνία

«Άθλιες συνθήκες και απελπισία στη Μόρια» λένε οι New York Times

«Άθλιες συνθήκες και απελπισία στη Μόρια» λένε οι New York Times
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εκτενές αφιέρωμα στον καταυλισμό των προσφύγων στην Μόρια και στις κάκιστες συνθήκες που επικρατούν εκεί παρουσιάζουν σήμερα οι New York Times.

Στο άρθρο φιλοξενούνται μαρτυρίες μεταναστών που ζουν στον καταυλισμό στην Μόρια, ενώ επισημαίνεται πως οι απόπειρες αυτοκτονίας, λόγω των άθλιων συνθηκών επιβίωσης είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Από τα βασανιστήρια του Κονγκό, στην κόλαση στην Μόρια

Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει: «Επέζησε τα βασανιστήρια στο Κονγκό και ένα ταξίδι από την Τουρκία. Ο Μάικλ Τάμπα, πρώην πολιτικός κρατούμενος από το Κονγκό, πλησίασε τον θάνατο μόνο αφού υποτίθεται ότι βρήκε καταφύγιο στο μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης.

Κολλημένος για μήνες στον καταυλισμό της ελληνικής Λέσβου, ο κ. Τάμπα, 31 ετών, προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή του πίνοντας ένα μπουκάλι λευκαντικό. Η σκανδάλη: ο ίδιος ο καταυλισμός της Μόρια.

«Έντεκα μήνες στη Μόρια, Μόρια, Μόρια», δήλωσε ο κ. Τάμπα, ο οποίος επέζησε αφού έσπευσαν να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. «Είναι πολύ τραυματικά».

Η εμπειρία του κ. Τάμπα έχει γίνει κοινή στο Μόρια, έναν καταυλισμό περίπου 9.000 κατοίκων που ζουν σε ένα χώρο σχεδιασμένο για μόλις 3.100 άτομα, όπου οι άθλιες συνθήκες και μια ανυπόφορη διαδικασία ασύλου έχουν οδηγήσει σε ό, τι οι ομάδες βοήθειας περιγράφουν ως κρίση ψυχικής υγείας.

Ώρες στην ουρά για τρόφιμα!

Ο υπερπληθυσμός είναι τόσο ακραίος που οι αιτούντες άσυλο περνούν έως και 12 ώρες την ημέρα περιμένοντας σε σειρά για τρόφιμα που είναι μερικές φορές χαλασμένο Την περασμένη εβδομάδα, υπήρχαν περίπου 80 άτομα για κάθε ντους και περίπου 70 ανά τουαλέτα, με τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για την διαρροή ακατέργαστων λυμάτων σε σκηνές όπου ζουν παιδιά. Οι σεξουαλικές επιθέσεις, οι επιθέσεις με μαχαίρια και οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι κοινές.

Deutsche Welle: Ναρκωτικά και πορνεία στη Mόρια

Οι συνθήκες έχουν πυροδοτήσει κατηγορίες ότι ο καταυλισμός έχει αφεθεί σε αυτή την κατάσταση για να αποτρέψει τη μετανάστευση και ότι τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχονται για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο έχουν καταχραστεί. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως ξεκινάει έρευνα.

Ο σταθμός που έγινε… τερματικός

Στο ζενίθ της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης το 2015, η Μόρια ήταν απλώς ένας σταθμός, καθώς δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο – πολλοί πολέμιοι που εγκαταλείπουν τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν – σταματούσαν στην περιοχή έχοντας προορισμό τη βόρεια Ευρώπη. Τότε, οι αριθμοί ήταν τόσο μεγάλοι, οι μετανάστες ουσιαστικά ήταν περαστικοί

Σταδιακά, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης κλείνοντας τα εσωτερικά σύνορα και οικοδομώντας καταυλισμούς στην περιφέρεια του μπλοκ σε μέρη όπως η Λέσβος, όπου έφτασαν πολλοί πρόσφυγες. Τώρα είναι κολλημένοι εδώ.

Σύμβολο κάκιστων συνθηκών

Σήμερα, η Μόρια είναι το πιο ορατό σύμβολο της σκλήρυνσης της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στους μετανάστες – η οποία έχει μειώσει δραστικά τη μη εξουσιοδοτημένη μετανάστευση, αλλά σε αυτό που οι κριτικοί βλέπουν ως βαθύ ηθικό και ανθρωπιστικό κόστος.

Έξω από την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση «φλερτάρει» με τις αυταρχικές κυβερνήσεις στην Τουρκία, το Σουδάν και την Αίγυπτο, ενώ η Ιταλία διαπραγματεύτηκε με πολέμαρχους στη Λιβύη, σε μια επιτυχημένη προσπάθεια να σταματήσει τη ροή των μεταναστών προς τη Μεσόγειο.

Αριθμού που τα λένε όλα

Όσοι εξακολουθούν να φτάνουν στα ελληνικά νησιά – περίπου 23.000 έφτασαν φέτος, από τις 850.000 το 2015 – πρέπει τώρα να παραμείνουν σε καταυλισμούς όπως η Μόρια μέχρι να διευθετηθούν οι υποθέσεις τους. Αυτό μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια, πριν οι αιτούντες άσυλο είτε αποσταλούν στο σπίτι είτε μετακινηθούν αλλού.

«Έχω βρεθεί σε αρκετούς τρομερά καταστροφικούς καταυλισμούς και καταστάσεις», δήλωσε η Λουίζ Ρολάντ Γκοσελίν, η οποία είναι επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα για τους γιατρούς χωρίς σύνορα και πέρασε πέντε χρόνια σε περιοχές στο Κονγκό και το Νότιο Σουδάν. «Πρέπει να πω ότι η Μόρια είναι ο καταυλισμός στον οποίο έχω δει το υψηλότερο επίπεδο ταλαιπωρίας».

Τι λένε οι ειδικοί

Ο επικεφαλής ψυχίατρος της ομάδας στη Λέσβο Αλεσάντρο Μπαρμπιέρο, δήλωσε ότι δεν είχε δει ποτέ τέτοιο συντριπτικό αριθμό σοβαρών περιπτώσεων ψυχικής υγείας. Από τους περίπου 120 ανθρώπους που μπορεί η ομάδα του να κουράρει, στην μεγάλη πλειοψηφία έχει συνταγογραφηθεί αντιψυχωτική φαρμακευτική αγωγή.

«Η Μόρια έχει γίνει μια αιτία για μια οξεία έκφραση της ψύχωσης και της μετατραυματικής διαταραχής άγχους», δήλωσε ο Δρ Μπαρμπιέρο.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, μια ομάδα βοήθειας με μικρότερη παρουσία στο νησί, δήλωσε ότι το ένα τρίτο των 126 ατόμων που οι ψυχοκοινωνικοί εργαζόμενοί της έχουν αξιολογήσει στην Μόρια από τον Μάρτιο έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν.

Πρόσφυγες, ήδη πληγωμένοι…

Οι περισσότεροι κάτοικοι του καταυλισμού είναι πρόσφυγες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν, πολλοί από τους οποίους υπέστησαν τραυματισμούς από τον πόλεμο, που επιδεινώνονται από τις υπερπλήρεις και στατικές συνθήκες, οι οποίες τροφοδοτούν την απόγνωση τους.

Όπως και στην περίπτωση του κ. Τάμπα, λίγες προσπάθειες αυτοκτονίας καταλήγουν σε θάνατο, οι σκηνές είναι τόσο γεμάτες που ανακαλύπτονται συνήθως γρήγορα, λένε οι εργάτες. Αλλά η ζημιά μπορεί να διαρκέσει – η προσπάθεια του κ. Τάμπα έκανε ζημιά το στομάχι του, το οποίο εξακολουθεί να τον ενοχλεί.

Αφού εντοπίστηκε τελικά ως ευάλωτη περίπτωση, ο κ. Τάμπα, ο οποίος λέγεται ότι συνελήφθη σε πολιτική διαδήλωση στο Κονγκό, του επιτράπηκε να μετακομίσει σε άλλο στρατόπεδο στην ελληνική επικράτεια. Όμως οι συνθήκες δεν είναι πολύ καλύτερες και ο κ. Τάμπα ανησυχεί εάν θα έχει πρόσβαση στα φάρμακα τώρα που θα μετακινηθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι σχεδιάζει να μεταφέρει το ένα τρίτο των κατοίκων στην ηπειρωτική χώρα τις επόμενες εβδομάδες. Ο πληθυσμός του καταυλισμού τον Σεπτέμβριο ήταν τόσο μεγάλος που πολλοί ζούσαν κάτω από μουσαμάδες, σε μια ανεμοδαρμένη περιοχή πέρα ​​από τους φράχτες.

Πηγή: insider.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X