Κοινωνία

Δακτύλιος: Ποια αυτοκίνητα μπαίνουν ελεύθερα

Δακτύλιος: Ποια αυτοκίνητα μπαίνουν ελεύθερα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας έχει επιστρέψει, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Τα αυτοκίνητα μέχρι και τις 22 Ιουλίου του 2022 κινούνται με το σύστημα των μονών – ζυγών, ενώ η παράβαση του μέτρου τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Οι ημέρες και ώρες ισχύος του δακτυλίου είναι οι εξής:

Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07:00 έως 20:00

Παρασκευή, ώρες 07:00 έως 15:00

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Από το μέτρο, ακόμα, εξαιρούνται κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων, τα οποία μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στο κέντρο.

Συγκεκριμένα, από τους κανονισμούς του δακτυλίου εξαιρούνται τα εξής οχήματα:

Ηλεκτρικά

Εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου

Υβριδικά

Κατηγορίας Euro 6, τα οποία εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2

Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων αυτοκινήτων πρέπει να εκδώσουν ψηφιακά μέσω του daktylios.gov.gr το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας.

Επίσης, οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, με μόνιμη κατοικία εντός του ορίου του δακτυλίου έχουν τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου από αυτόν ελεύθερα αρκεί να προμηθευτούν την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.

Τα αυτοκίνητα αυτά, θα κινούνται στις προκαθορισμένες ζώνες αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του (για είσοδο/έξοδο στον και από το δακτύλιο).

Ελεύθερα κινούνται τα ταξί.

Εξαιρούνται επίσης από το μέτρο του δακτυλίου:

Αυτοκίνητα ιατρών, με το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου και μόνο επιβάτη τον ίδιο, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.

Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.

Αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ, καθώς και αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή ΑΜΕΑ), με αντίστοιχη βεβαίωση.

Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων, ή αγγειοκαρδιοχειρουργικών υλικών, ή υλικών οστεοσυνθέσεως, ή ανταλλακτικών τεχνητών νεφρών, ή βιολογικών υγρών ασθενών, με μόνιμα εμφανή σήματα της επιχείρησης και εφόσον μεταφέρουν τα πιο πάνω υλικά.

Αυτοκίνητα φυσιοθεραπευτών που προσφέρουν υπηρεσίες σε κατάκοιτους.

Αυτοκίνητα εν ενεργεία δικαστικών με έδρα εργασίας ή κατοικία εντός του δακτυλίου, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους.

Εκπαιδευτικά αυτοκίνητα των επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου.

Όρια δακτυλίου

Τον δακτύλιο σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ − Λ. Μεσογείων –Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου −Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού −Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή − Λ. Ανδρ. Συγγρού –Χαμοστέρνας–Πειραιώς − Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως − Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X