Θέμα

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Σφίγγει» ο κλοιός για Μιχαλολιάκο, Κασιδάρη και… σία! Όχι σε ελαφρυντικά είπε η εισαγγελέας!

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Σφίγγει» ο κλοιός για Μιχαλολιάκο, Κασιδάρη και… σία! Όχι σε ελαφρυντικά είπε η εισαγγελέας!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μόνο λίγα λεπτά διήρκεσε η αγόρευση της εισαγγελέως κας Οικονόμου στην δίκη της Χρυσής Αυγής. Τι είπε για τα ελαφρυντικά.

Το δικαστήριο ξεκίνησε τη συνεδρίαση του στις 12:30 σήμερα με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών.

“Άκυρο” σε ελαφρυντικά με τρεις εξαιρέσεις

«Όχι» στην αναγνώριση ελαφρυντικού στην συντριπτική πλειοψηφία των καταδικασθέντων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής είπε η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου.

Η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστεί ελαφρυντικό στο σύνολο σχεδόν των κατηγορουμένων με μόνη εξαίρεση τρεις πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι έχουν έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έτοιμη για συλλήψεις η ΕΛΑΣ αν εκδοθούν εντάλματα! Ποιες ποινές προβλέπονται

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε για τους πρώην βουλευτές Μπούκουρα, Κουκούτση και Αλεξόπουλο, να τους αναγνωριστεί ένα επιμέρους ελαφρυντικό του προισχύοντος ποινικού κώδικα που αφορά τη μη καταδίκη τους για άλλο κακούργημα.

Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών. Η εισαγγελέας είπε: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού συνόλου πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά».

Οι ποινές που προβλέπονται

Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη.

Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παππάς και λοιπά ηγετικά στελέχη της ΧΑ) αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΝΔ! «Ξεπλένατε τη Χρυσή Αυγή και τώρα κουνάτε το δάχτυλο»!

Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών.

Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.

Σε τρεις κύκλους τα επόμενα βήματα

Στόχος των λειτουργών της δικαιοσύνης να τελειώνει ό,τι αφορά αυτή τη δίκη που κράτησε 5,5 χρόνια, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μέχρι το τέλος της ημέρας να ανακοινωθεί και η τελική απόφαση.

Η σημερινή διαδικασία που αναμένεται να είναι πολύωρη θα διεξαχθεί σε τρεις «κύκλους».

Ο πρώτος ξεκινά με την αγόρευση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, οι οποίοι στη συνέχεια θα δευτερολογήσουν επί της πρότασης. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να ανακοινώσει την απόφασή του.

Με αγόρευση της εισαγγελέως θα ξεκινήσει και ο δεύτερος «κύκλος» που θα αφορά τις ποινές. Μετά την πρόταση της εισαγγελέως, οι συνήγοροι των μελών της Χρυσής Αυγής θα ζητήσουν την επιβολή της ελάχιστης ποινής με το δικαστήριο να αποσύρεται για να αποφανθεί εκ νέου. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου θα υπάρξει και ανακοίνωση επί της επιμέτρησης και συγχώνευσης των ποινών.

Μετά και τη διαδικασία αυτή το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις οριστικές του αποφασεις στον τρίτο «κύκλο» και θα ενημερώσει τις αστυνομικές διευθύνσεις στις περιφέρειες στις οποίες ζουν μέλη της Χρυσής Αυγής που θα έχουν καταδικαστεί και τυχόν δεν θα βρίσκονται στο δικαστήριο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X