Κοινωνία

Φωτιά τώρα Κερατέα: Ο τεράστιος θησαυρός του εθνικού δρυμού του Σουνίου που κινδυνεύει να καεί

Φωτιά τώρα Κερατέα: Ο τεράστιος θησαυρός του εθνικού δρυμού του Σουνίου που κινδυνεύει να καεί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η φωτιά στη Λαυρεωτική είναι η πολύ μεγάλη απειλή που βρίσκεται σε εξέλιξη στον εθνικό δρυμό του Σουνίου. Η Αττική κινδυνεύει να χάσει όχι μόνο έναν ακόμα πνεύμονα οξυγόνου, αλλά και έναν τόπο με ΄πολύ μεγάλη ιστορία. Βλέπετε ο  Εθνικός Δρυμός Σουνίου εκτείνεται σε μια μακρόστενη περιοχή στο Ν.Α. άκρο της Αττικής, μόλις 50 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Ολόκληρος ο χώρος του δρυμού παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό, γεωλογικό – μεταλλευτικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον.

Υπάρχουν εκτεταμένα λείψανα αρχαίων μεταλλείων και εργαστηρίων των ιστορικών χρόνων, καθώς και οικισμών που καλύπτουν όλο το χρονικό φάσμα από την παλαιολιθική, νεολιθική και προϊστορική περίοδο (Σπήλαιο “Κίτσος” 2 χλμ. βόρεια του Αγ. Κωνσταντίνου ή Καμάριζας).

Βίντεο με τον κρατήρα της Αττικής στον εθνικό δρυμό του Σουνίου

 

Στο ίδιο σπήλαιο βρέθηκαν παλαιοβοτανικές και παλαιοντολογικές μαρτυρίες, απολιθώματα βοτανικών ειδών που δεν υπάρχουν σήμερα στην περιοχή, όπως η μαύρη πεύκη, το πυξάρι, ο φράξος, η αγριοφουντουκιά (Pinus nigra, Buxus sempervirens, Fraxinus, Corylus), ή στην Ελλάδα ολόκληρη, όπως η παραθαλάσσια πεύκη, η φελοδρύς (Pinus marritima, Quercus suber). Βρέθηκαν επίσης οστά κότας που μαρτυρούν ότι η ύπαρξή της στον ελλαδικό χώρο είναι πανάρχαια.

Από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα λειτούργησαν κατά καιρούς μεταλλεία αργύρου, ψευδαργύρου, σιδήρου, μολύβδου κ.λ.π. και έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν στο χώρο γύρω στα 100 ορυκτά. Από τα αρχαία λατομεία μαρμάρου προέρχεται το μάρμαρο με το οποίο κατασκευάσθηκε ο Ναός του Ποσειδώνα και το ιερό της Σουνιάδας Αθηνάς στο ακρωτήριο Σούνιο. Το βάραθρο “Χάος” αποτελεί ένα μοναδικού ενδιαφέροντος φυσικό μνημείο.

Χάος.Ο “κρατήρας” της Αττικής από ψηλά | Chaos. The crater of Attica from above.Greece Drone Video.

Το μεγαλύτερο μέρος του δρυμού καλύπτεται από πευκοδάση χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis) και θερμομεσογειακούς θαμνώνες από πουρνάρι (Quercus coccifera), σχίνο (Pistacia lentiscus), κουμαριές (Arbutus unedo), ρείκια (Erica sp.), κοκορεβυθιές (Pistacia terebinthus) και φρύγανα, όπως κουνούκλες, θυμάρια, αφάνες κ.α. Υπάρχει επίσης και το κυπαρισσόκεδρο (Juniperus phoenicea). Την ποώδη βλάστηση αντιπροσωπεύουν πολλά χειλανθή και ψυχανθή (τριφύλλια κ.α.) αγροστώδη και σύνθετα, μεταξύ των οποίων και ένα ενδημικό είδος κενταύριας, η Centaurea laureotica.

Η πανίδα του δρυμού δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ποικιλία ειδών. Δεν υπάρχουν μεγάλα θηλαστικά, εκτός από την αλεπού (Vulpes vulpes), ενώ στην περιοχή φωλιάζουν μόνο κοινά και ευρέως διαδεδομένα στην Ελλάδα είδη πουλιών, αν και κατά το χειμώνα ή και κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής περιόδου, εμφανίζεται στην περιοχή πρόσθετος αριθμός ειδών της πτηνοπανίδας.

Έξω από τον πυρήνα του δρυμού υπάρχουν ερείπια μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, γεωργικές καλλιέργειες και ερημοκλήσια.

Ο χώρος του δρυμού είναι εύκολα προσπελάσιμος από πολλούς δασικούς δρόμους που έχουν διανοιχθεί για την προστασία της εύφλεκτης βλάστησής του από πυρκαγιές.

Μητσοτάκης-Γεραπετρίτης πήραν SOS για τις φωτιές αλλά το αγνόησαν

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X