Κοινωνία

Κόλαφος Ηλία Μόσιαλου κατά Ευρώπης για τον κορονοϊό

Κόλαφος Ηλία Μόσιαλου κατά Ευρώπης για τον κορονοϊό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σπασμωδικές χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της Ευρώπης σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα ο Ηλίας Μόσιαλος Καθηγητής του LSE.

«Κοιτάξτε, αν πάρει αυτή την απόφαση (σ.σ. για λήψη ειδικών μέτρων για ταξιδιώτες από την Κίνα) η Ευρώπη αυτό σημαίνει ότι θα αμφισβητούν τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νόσων, του δικού του δηλαδή κέντρου που είναι στη Σουηδία. Πού είναι ένας κοινός Ευρωπαϊκός οργανισμός. Ο οργανισμός αυτός εξέδωσε ανακοίνωση εχθές και είπε ότι δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, δεν δικαιολογείται να ληφθούν ειδικά μέτρα είτε πριν την αναχώρηση είτε κατά την άφιξη ταξιδιωτών από την Κίνα, εκτός από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που θα πρέπει να κάνουμε για να δούμε αν έχει αναδυθεί κάποια νέα παραλλαγή» τόνισε στην ΕΡΤ και συμπλήρωσε:
«Το ευρωπαϊκό κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νόσων ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην Κίνα προϋπήρξε και υπάρχει ακόμα στην Ευρώπη ως ένα βαθμό. Εμείς έχουμε εκτεθεί στην Ευρώπη στις παραλλαγές που υπάρχουν στην Κίνα και στην κυρίαρχη και σε άλλες παραλλαγές και έχουμε και καινούργιες επίσης που δεν έχουν βρεθεί ακόμα στην Κίνα. Το κοκτέιλ στο οποίο έχουν εκτεθεί οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί είναι πολύ πιο σύνθετο από αυτό που έχουν εκτεθεί μέχρι στιγμής οι Κινέζοι. Η μεγάλη επίσης διαφορά πέρα από το ότι έχουμε εκτεθεί και έχουμε και υβριδική ανοσία λόγω των εμβολίων είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον τρεις δόσεις».

Κατά τον κ. Μόσιαλο, τα δεδομένα δεν είναι αυτά που υπήρχαν τον Δεκέμβριο του 2020 όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες κυβερνήσεις – που καθυστέρησαν τότε – να πάρουν μέτρα. «Δεν είμαστε εκεί. Έχουμε εμβόλια, έχουμε εκτεθεί σε κοκτέιλ πολλών παραλλαγών από τότε μέχρι τώρα, ενώ οι Κινέζοι δεν είχαν εκτεθεί. Έχουμε φαρμακευτικές ουσίες και εμβόλια για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», ανέφερε.

«Εγώ ανησυχώ αυτή τη στιγμή διότι η Ευρώπη έχει σταματήσει τις συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συνωστισμός. Έχει καταργήσει τις μάσκες στις πτήσεις. Δηλαδή αυτό δεν μας ανησυχεί καθόλου. Αν βρεθούν 2-3 με κορονοϊό σε ευρωπαϊκή πτήση δεν μας ανησυχεί. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος απολύτως» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Δεν μας ανησυχεί ότι η παραλλαγή XBB 1.5 που αρχίζει να επεκτείνεται τις ΗΠΑ, δεν ξέρουμε ακόμα πολλά γι’ αυτή, ξέρουμε ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από αυτές που έχουμε στην Ευρώπη. Δεν έχουμε όμως βγάλει συστάσεις απαγόρευσης πτήσεων από τις ΗΠΑ ούτε ζητάμε από τους αμερικανούς πολίτες να κάνουνε τεστ πριν μπουν σε πτήση ούτε κάνουμε δειγματοληψίες σε αμερικανούς ή ευρωπαίους που έχουν πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δούμε αν μεταφέρουν αυτή την παραλλαγή».

Μάσκες σε κλειστούς χώρους, η απάντηση

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ της επιστροφής μάσκας στου κλειστούς χώρους σημείωσε: «Δεν είπα για όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά οι Ευρωπαίοι δείχνουν τεράστια ευαισθησία σ’ αυτά τα οποία γίνονται στην Κίνα, και κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητα. Τα μέτρα λαμβάνονται για ψυχολογικούς λόγους και για να δείξουν οι κυβερνήσεις ότι κάτι κάνουν. Στην ουσία δεν πρόκειται να περιορίσουν καμία διασπορά και ιδιαίτερα διασπορά παραλλαγών που αυτή τη στιγμή τις έχουμε στην Ευρώπη ή τις είχαμε.

Αν προκύψει κάποια καινούργια θα το δούμε από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Άλλωστε» κατέληξε ο κ. Μόσιαλος «ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει προκύψει καινούργια παραλλαγή στην Κίνα. Επομένως, θέτω ένα ευρύτερο ερώτημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για τον αριθμό των κρουσμάτων που δεν δηλώνουν οι Κινέζοι και τον αριθμό των θανάτων και σωστά ανησυχεί. Αλλά δεν έχει πει ο ΠΟΥ ότι έχουμε καινούργιες παραλλαγές. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο που είναι ο επίσημος σύμβουλος της ΕΕ έχει πει ότι ίδιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες με βάση ποιες επιστημονικές πληροφορίες θα πάρουν τις αποφάσεις;».

Ανέφερε επίσης: «Ελλείψεις φαρμάκων υπάρχουν σε αρκετές αγορές και λόγω των προβλημάτων που είχαμε με την πανδημία τα προηγούμενα χρόνια. Ένα από τα προβλήματα είναι και η ίδια η Κίνα. Η Κίνα και η Ινδία παράγουν το 60-80% των πρώτων υλών για τα φάρμακα. Επομένως, να δούμε και μία άλλη διάσταση. Αν υπάρχουν δυσλειτουργίες στην Κίνα αυτό που με ανησυχεί εμένα δεν είναι μόνο οι παραλλαγές που έχουμε στην Κίνα αυτή τη στιγμή.

Τώρα αν προκύψει κάτι νεότερο θα το πιάσουμε με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Με προβληματίζει αν παραλύσει η Κίνα γιατί θα νοσήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι και θα σταματήσει η παραγωγική διαδικασία οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και η συνέπεια στην υγεία των πολιτών παγκοσμίως θα είναι τεράστιες. Και εκεί δεν θα υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων αλλά και άλλων ειδών».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X